Ήττα των παραδοσιακών κομμάτων

 

Οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή για την ανάδειξη της νέας φινλανδικής βουλής, μία από τις πολλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έβγαλαν αντιφατικά αποτελέσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι έχασαν όλα σχεδόν τα κόμματα που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος αρχικά ήταν εξακομματικός και κατέληξε τετρακομματικός (μετά την αποχώρηση, πέρυσι, των Πράσινων και της Αριστερής Συμμαχίας).

Η δεξιά «Εθνική Συμμαχία», το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν συνολικά περίπου 5,5% και 16 έδρες. Ειδικά οι κάποτε πανίσχυροι Σοσιαλδημοκράτες «πέτυχαν» το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία τους, αφού μεγάλο μέρος της παραδοσιακής εργατικής βάσης τους είναι πολύ δυσαρεστημένο. Αλλά και η Αριστερή Συμμαχία είδε το ποσοστό της να μειώνεται κατά 1% και έχασε 2 από τις 14 έδρες της. Μονάχα το «μειονοτικό» Κόμμα του Σουηδικού Λαού και οι Πράσινοι είχαν μικρή αύξηση σε ψήφους (μάλιστα οι Πράσινοι, χάρη στα καπρίτσια του εκλογικού νόμου, αύξησαν τις έδρες τους σε 15 από 10!).

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών προέρχεται από τις δυνάμεις που την περασμένη τετραετία βρίσκονταν διαρκώς στην αντιπολίτευση. Πρόκειται για το Κόμμα του Κέντρου, επικεφαλής του οποίου βρίσκεται πλέον ο ζάπλουτος μπίζνεσμαν Σιπίλα, που αναμένεται να τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Ο Σιπίλα αποτελεί πονοκέφαλο για… πολλούς. Είναι μάλλον ευρωσκεπτικιστής, δηλώνει σφόδρα αντίθετος με τις κυρώσεις της Δύσης στη γειτονική Ρωσία (που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ήδη ασθμαίνουσα φινλανδική οικονομία) και τάσσεται υπέρ της… «ελεγχόμενης» αύξησης της μετανάστευσης, αφού εκτιμά ότι η Φινλανδία χρειάζεται φτηνό εργατικό δυναμικό! Το ερώτημα είναι, με ποιον θα συνεργαστεί; Με κάποια από τα παραδοσιακά κόμματα, ή με τους… εξευγενισμένους πλέον ακροδεξιούς του κόμματος «Φινλανδοί»; Ακόμη κι έτσι, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα ακόμη από τα δύο μεγάλα κόμματα (είτε τους Σοσιαλδημοκράτες είτε την Εθνική Συμμαχία) για να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση.

Το φλερτ με τους ακροδεξιούς «Φινλανδούς» δεν είναι εύκολο, μιας και είναι ανοιχτά ευρωσκεπτικιστές και αντιτίθενται στη χρηματοδότηση του «ελληνικού προγράμματος διάσωσης», ενώ και οι θέσεις τους για τη μετανάστευση βρίσκονται στον αντίποδα αυτών του Σιπίλα. Από την άλλη, οι «Φινλανδοί» έχουν χάσει την ορμητικότητα του 2011, που τους είχε εκτοξεύσει στο 19,1%. Τώρα είδαν το ποσοστό τους να μειώνεται σε 17,6%, αν και (πάλι χάρη στον εκλογικό νόμο) έχασαν μόλις 1 έδρα από τις 39 που διέθεταν. Βέβαια είναι πλέον καθαρά το δεύτερο κόμμα της χώρας – θέση που το 2011 μοιράζονταν με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Όσο για την Αριστερή Συμμαχία, δεν κατάφερε (σε αντίθεση με τους Πράσινους) να αποτινάξει από πάνω της τη ζημιά της συμμετοχής, μέχρι πέρυσι, στην κυβέρνηση συνασπισμού. Έτσι, δεν κέρδισε τίποτα από την ήττα των Σοσιαλδημοκρατών. Το ίδιο και τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, με σημαντικότερο το Κ.Κ. Φινλανδίας, που κατέβασαν τρεις(!) χωριστές λίστες και συγκέντρωσαν συνολικά ποσοστό μικρότερο του 0,5%. Αντίθετα, αυξήθηκε περαιτέρω η αποχή, με τη συμμετοχή να περιορίζεται στο 66,8% έναντι 70,5% το 2011.

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!