Η κυβέρνηση και όλα τα ΜΜΕ δεν άκουσαν καθόλου δύο βασικούς ομιλητές στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την περασμένη βδομάδα. Άκουσαν μόνο τον κ. Φράγκο αφού η ομιλία και το παρελθόν του βόλευαν για να παρουσιάσουν όπως ήθελαν τον χαρακτήρα της συγκέντρωσης. Παραθέτουμε αποσπάσματα από δύο ομιλίες. Η πρώτη εκφωνήθηκε από τον παπά Ανδρέα Κεφαλογιάννη από τα Ανώγεια της Κρήτης. Η δεύτερη από τον Κώστα Καραΐσκο, δημοσιογράφο από την Κομοτηνή, εκδότη της εφημερίδας της Θράκης Αντιφωνητής. Ολόκληρες τις ομιλίες θα τις βρείτε εδώ: ομιλία του παπά Κεφαλογιάννη – ομιλία του Κώστα Καραΐσκου

 

 

Από την ομιλία του παπά Κεφαλογιάννη

 

«Σας διαβεβαιώνω ότι οι Κρήτες ήταν, είναι και θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων για λευτεριά, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Για μας η Μακεδονία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας. Είναι, να μου επιτραπεί η φράση, η βόρεια προέκταση της Κρήτης. Βρίσκομαι εδώ κουβαλώντας εκείνο το αληθινό πατριωτικό πνεύμα των Κρητών των απελευθερωτικών αγώνων.

Η χώρα αυτή έχει πληρώσει πολύ ακριβά τον εθνικισμό. Ζητάμε να ακουστούμε ως πολίτες μιας χώρας που εκατοντάδες χρόνια το μόνο που προσπαθεί είναι να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της

Δεν βρισκόμαστε εδώ για να πατριδοκαπηλευτούμε αλλά να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε έναν αγώνα καθαρό λαϊκό, μακριά από εθνικιστικές φωνές, μακριά από όλους εκείνους που ήρθαν για τα ψηφαλάκια. Σε εκδηλώσεις σαν τις σημερινές δεν χωράνε ακραίες φωνές, δεν χωράνε ακρότητες. Η χώρα αυτή έχει πληρώσει πολύ ακριβά τον εθνικισμό. Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί… Αυτό που θέλουμε είναι να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα ως λαός, ως κλήρος, έχοντας ως οδηγό την ιστορία.

Δεν δεχόμαστε να μας εμπαίζουν, δεν δεχόμαστε να μας πληγώνουν. Καλούμε κάθε επίσημο φορέα, κάθε πολίτη και πολιτικό να αναλογιστούν αν ο τόπος τούτος, αν η πατρίδα αυτή, η Ελλάδα μας, αντέχει άλλη πληγή. Ζητάμε το αυτονόητο, το ορθό, το δίκαιο, το ιστορικό αποδείξιμο. Ζητάμε και τεντώνουμε σειρά τα χέρια μας ώστε να ακουστούμε όχι από εγωισμό ή μισαλλοδοξία, όχι από υπερβολή συναισθηματική ή πατριωτική υπεροψία αλλά να ακουστούμε ως οι πολίτες μιας χώρας που εκατοντάδες χρόνια το μόνο που προσπαθεί είναι να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της. Και με αυτή την αξιοπρέπεια ως βάρκα να ταξιδέψει στο πέλαγος μιας παγκοσμιοποιημένης εποχής.»

 

 

Από την ομιλία του Κώστα Καραΐσκου

 

«Μεταφέρω από τη Θράκη το αγωνιστικό πνεύμα, το πνεύμα του Σπάρτακου που χρειαζόμαστε σε όλα τα μέρη της Ελλάδας για να λύσουμε όλα τα προβλήματα της κάθε ιδιαίτερης πατρίδας που είναι προβλήματα και στη φτώχεια. Είναι μία μεγάλη κατάκτηση και αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ και στους διοργανωτές που έφεραν σε πέρας αυτόν τον άθλο.

Σε ποιον απευθύνεται αυτή η απίστευτη συγκέντρωση; Πρώτα απ’ όλα σε όλους εμάς, στον ελληνικό λαό και στο ηθικό του. Προδοθήκαμε στο μέτωπο της οικονομίας την άνοιξη του ’10 και το καλοκαίρι του ’15, αλλά σήμερα δείχνουμε ότι κανείς δεν θα μας ξεφτιλίσει διεθνώς

Σε ποιον απευθύνεται αυτή η απίστευτη συγκέντρωση; Πρώτα απ’ όλα σε όλους εμάς, στον ελληνικό λαό και στο ηθικό του. Προδοθήκαμε στο μέτωπο της οικονομίας την άνοιξη του ’10 και το καλοκαίρι του ’15, αλλά σήμερα δείχνουμε ότι κανείς δεν θα μας ξεφτιλίσει διεθνώς.

Ο δεύτερος στόχος αδέρφια είναι η πολιτική φάρα που μας κουμαντάρει. Δυστυχώς η πατρίδα μας δεν είναι μια κανονική χώρα, είναι μία αποικία της Δύσης όπου οι παλιοί κοτζαμπάσηδες ντύθηκαν κομματάρχες και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ληστεύουν τον τόπο και να εξυπηρετούν τα ξένα τους αφεντικά.

Αγαπητοί φίλοι, πρέπει να βγει και μία εικόνα ελληνικής ισχύος προς τα έξω και ένας λαός σε εγρήγορση είναι τεράστια ισχύς. Όχι τόσο για τους Σκοπιανούς που είναι αξιοθρήνητοι μες στην άγνοια, τον φανατισμό και τα προβλήματά τους, αλλά για τον ξένο παράγοντα και κυρίως τους Αμερικανούς που μας πιέζουν.

Έχουμε λοιπόν ένα «χαρτί» στα χέρια μας, το βέτο για τα Σκόπια σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τί μας ζητάνε; Να το κάψουμε επειδή μας χαμογέλασε ο Ζάεφ. Να δώσουμε εμείς το Μακεδονικό όνομα, για να κλείσει το ΝΑΤΟ άλλη μία πιθανή πόρτα της Ρωσίας στη Βαλκανική, για να μην θυμώσει η Βαλκανική.

Ας θυμηθούμε τι προσβολές και προκλήσεις κάθε μέρα ανέχεται αυτή η Αμερική από την Τουρκία του Ερντογάν για να ζυγίζουμε σωστά και να μην φοβόμαστε την σκιά μας.

Κλείνω. Αν μια μέρα (οι γείτονες) αποδείξουν, αν προλάβουν, ότι λογικεύτηκαν και υπάρχει γλώσσα συνεννόησης, τότε θα το ξανασυζητήσουμε.

Και αν η κυβέρνηση τολμήσει να δεχτεί συμφωνία, να απαιτήσουμε δεσμευτικό δημοψήφισμα που θα αποτυπώσει στο χαρτί αυτό που έγινε σήμερα εδώ.

Ό,τι και να γίνει, εμείς, Μακεδόνες και Κρητικοί, Θρακιώτες και Πόντιοι, Ηπειρώτες και Νησιώτες, Θεσσαλοί και Μωραΐτες, έχουμε ένα μεγάλο έργο μπροστά μας, λίγο πριν από τα 200 χρόνια από την Επανάστασή μας και 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Να φτιάξουμε επιτέλους ένα αληθινό Ελληνικό κράτος. Δημοκρατικό, ισχυρό και πολιτισμένο. Και αν δεν είναι αντάξιο ενός Αριστοτέλη και ενός Αλέξανδρου, τουλάχιστον να μην ντρεπόμαστε γι’ αυτό.»

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!