Μια από τις αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. στις τελευταίες δύο αναμετρήσεις ήταν και η Συμφωνία των Πρεσπών. Τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και για το τρόπο που διαχειρίστηκε το όλο θέμα με καταγγελίες για φασίστες, εθνικιστές και ανιστόρητους βορειοελλαδίτες και μακεδονομάχους. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να αναδείξει τα υποτιθέμενα οφέλη που θα αποκόμιζε η χώρα –οικονομικά και γεωστρατηγικά– από την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Βόρεια Μακεδονία» και από την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Μέχρι στιγμής, μόνο το ονοματολογικό λύθηκε, ενώ οι ενταξιακές διαδικασίες έχουν παγώσει.

Παρόλα αυτά η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία παραμένει άσβεστη. Εκδηλώσεις, ημερίδες, συναντήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις προσπαθούν ακόμη και σήμερα να πείσουν για τα κέρδη της χώρας και της ευρύτερης περιοχής από αυτήν.

Σε αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη της Κ. Νοτοπούλου και της Ειρ. Αγαθοπούλου, βουλευτίνων Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, αντίστοιχα, την περασμένη εβδομάδα στη γειτονική χώρα. Μια επίσκεψη που έγινε με την ομπρέλα του Cultural Youth Event της UNESCO Θεσσαλονίκης και του Youth Alliance – Krushevo. Υποτίθεται πως αυτή συνεργασία των δυο αυτών οργανώσεων στοχεύει «στην επισφράγιση της πολύτιμης συνεργασίας των δύο χωρών» ώστε να έχουμε μια «γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας», σύμφωνα με τα λεγόμενα της Κ. Νοτοπούλου. Προσηλωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία παλεύει ακόμη και ως αντιπολίτευση για τη «δημιουργία των γραφείων νεολαίας σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, όπως περιγράφεται στη Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», όπως δήλωσε η Ειρ. Αγαθοπούλου.

Μάλιστα, η Κ. Νοτοπούλου σε συνέντευξή της δήλωσε πως αυτό που «αφήνουν στην ιστορία ο Τσίπρας και ο Ζάεφ είναι ότι θα μεγαλώσουν οι πρώτες γενιές στη Μακεδονία και τη Βόρεια Μακεδονία που δεν θα έχουν έναν φανταστικό εχθρό να πολεμήσουν». Δεν μπορούν καν να δουν πως η συμφωνία πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα, ανοίγει σειρά ζητημάτων τόσο στο εσωτερικό της γείτονος, με τις αντιθέσεις και συγκρούσεις μεταξύ σλαβόφωνων και αλβανόφωνων όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ενισχύοντας εν τέλει (ξανά) τις –πραγματικά– εθνικιστικές φωνές. Αυτό δεν το βλέπει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και η νέα κυβέρνηση την οποία επικρότησε η βουλευτίνα από τη Θεσσαλονίκη για την «κωλοτούμπα του Μητσοτάκη» ο οποίος «τηρεί και σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Η συστηματική υπηρέτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη συμφωνία δεν έγκειται στην πίστη του για το θετικό των διατάξεων της. Πηγάζει από την πλήρη ευθυγράμμισή του με τις αμερικανικές επιδιώξεις στην περιοχή. Τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Ζάεφ αποτέλεσαν τους καλύτερους συνομιλητές των ΗΠΑ και τους προθυμότερους υπηρέτες των αμερικανικών συμφερόντων. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνουν αμέριστα τη στήριξή τους στη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση και τον πρόεδρό της, πρώην –πλέον– πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, τον οποία και συνάντησαν οι δυο βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!