Η Βουλή ολοκλήρωσε το έργο της. Η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα και οι οκτώ πρόθυμοι συνοδοιπόροι της πανηγυρίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε τη δεύτερη ιστορική του νίκη. Η πρώτη ήταν το εξηντάχρονης διάρκειας τρίτο Μνημόνιο. Η δεύτερη είναι η παραχώρηση της Μακεδονίας και η διαμόρφωση των όρων για νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Δίκαια τα πρώτα συγχαρητήρια δόθηκαν από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ: «Χαιρετίζω την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». Άμεση ήταν και η αντίδραση της Γερμανίας, «καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη» αναφώνησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, για να συμπληρώσει ότι αποτελεί «μια νίκη για τη διπλωματία, ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική». «Αλέξη-Ζόραν, μπράβο!», αναφώνησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντ. Τουσκ.

Χρειάζεται μπράβο και είναι αναμφισβήτητα «παράδειγμα τόλμης» για την πολιτική των δυτικών συμμάχων η, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, κατάφωρη παραβίαση της λαϊκής θέλησης. Είναι παράδειγμα «δυτικής δημοκρατίας» οι εκβιασμοί, οι εξαγορές βουλευτών και η παράκαμψη του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι η εξασφάλιση «κυβερνητικών θώκων» για μερικούς μήνες και προσδοκίες εξασφάλισης θέσεων πολιτικής επιβίωσης για όσους πρόθυμους συντάχθηκαν με το σχέδιο ΗΠΑ – Ε.Ε. στη Βαλκανική. Είναι «παράδειγμα» δημοκρατίας να υπερψηφίζεται μια διεθνής συνθήκη της χώρας από μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ένα ετερόκλητο άθροισμα βουλευτών, χωρίς άλλη συνοχή πέραν της πρόθεσης επιμήκυνσης της βουλευτικής τους ιδιότητας.

Δίκαια τα πρώτα συγχαρητήρια δόθηκαν από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ: «Χαιρετίζω την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». Άμεση ήταν και η αντίδραση της Γερμανίας, «καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη» αναφώνησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι οκτώ πρόθυμοι βουλευτές της «αντιπολίτευσης», Θεοχαρόπουλος, Λυκούδης, Παπακώστα, Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Δανέλλης θα μείνουν στην ιστορία. Την ίδια τύχη θα έχει και «παρών» του Γ. Ψαριανού.

Στην ιστορία θα μείνει και η υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να «ξεφυσάνε» ευχαριστημένοι καθώς οι εντολές προς την κυβέρνηση δεν άφηναν κανένα περιθώριο μετάθεσης για το μέλλον της σχετικής απόφασης. Έτσι μπορεί η Δεξιά να «απολαμβάνει» τα πολιτικά οφέλη ενός κάλπικου «όχι», καθώς δεν κληρονόμησαν οι ίδιοι τη μεγάλη ευθύνη, την ίδια στιγμή που δεν έκανε το παραμικρό, από όσα συνταγματικά μπορούσε να κάνει, για να αποτρέψει τα προαποφασισμένα. Ήταν η ελάχιστη αλλά αποφασιστική συμβολή της Ν.Δ. στις επιθυμίες ΗΠΑ και Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή η Κεντροαριστερά μετρά τις πληγές της από την υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ήσυχα πια μπορεί να φαντασιώνεται οδούς αποφυγής της πολιτικής της περιθωριοποίησης και να σχεδιάζει την εκλογική της διάσωση. Δύσκολη υπόθεση, όταν όχι απλά παραχωρεί τις πρωτοβουλίες στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουσιαστικά βρίσκεται χωρίς συνοχή και σχέδιο σε μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση του πολιτικού χάρτη.

Με ήσυχη τη συνείδηση μπορεί να συνεχίσει τον δρόμο της και η εντός του κοινοβουλίου «ταξική» Αριστερά. Αφού κατήγγειλε επαρκώς ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και τους «εθνικούς αστισμούς», μπορεί να επαναπαυθεί στην «ακινησία» και την αδιαφορία της για έναν ολόκληρο λαό που «βράζει». Αφού δεν είναι «κομμουνιστής» καλά να πάθει…

Η σημερινή Βουλή έκανε τη δουλειά της. Τα όλα, τα σημαντικότερα, θα κριθούν αύριο. Και θα είναι βαριά. Δύσκολα. Και σπουδαία…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!