Προληπτικοί αστυνομικοί έλεγχοι σε πανεπιστημιακούς χώρους

του Ιάσονα Μπάντιου

 

Ένταση επικράτησε στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το απόγευμα της Τρίτης 4 Απριλίου, ανάμεσα σε φοιτητές και άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι βρέθηκαν εντός του ΠΑΜΑΚ μετά από αίτημα του πρύτανη, και επέτρεπαν την είσοδο στο κτίριο παρά μόνο με την επίδειξη φοιτητικού πάσο.

Μια μέρα μετά την διακοπή εκδήλωσης για το προσφυγικό σε αίθουσα του ΠΑΜΑΚ από μέλη του α/α χώρου ο πρύτανης του Ιδρύματος κ.Αχιλλέας Ζαπράνης ζήτησε την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ εντός του Πανεπιστημίου, χωρίς να έχει διαπραχθεί κάποια αξιόποινη πράξη, παραβιάζοντας τον νόμο και το άσυλο.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία της αστυνομίας εντός του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς και για την πρωτοφανή διαδικασία ελέγχου της εισόδου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ.Ζαπράνης, δήλωσε ότι ο ίδιος ζήτησε από την Αστυνομία να βρεθεί στο σημείο, υπό τον φόβο επανάληψης της διαμαρτυρίας μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου την προηγούμενη μέρα, που διέκοψαν την συζήτηση του συνεδρίου με θέμα το προσφυγικό, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Μάλιστα ο κ. Ζαπράνης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Το άσυλο έχει καταργηθεί, και δεν είχε λόγο ύπαρξης ποτέ, γιατί το πανεπιστήμιο είναι ο κατεξοχήν χώρος που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Γιατί να προστατεύσουμε το πανεπιστήμιο για κάτι που ούτως ή άλλως το κάνει».

Αποκαλυπτικά για την λογική που διακατέχει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέα Ζαπράνη, είναι τα τρία βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η φοιτητική παράταξη ΑΕΠ ΕΑΑΚ.

Με μια ψυχολογία «τσιφλικά», σαν να του ανήκει το Πανεπιστήμιο εφ’ όρου ζωής, που μόνο σε άνθρωπο των γραμμάτων δεν ταιριάζει, ο Α. Ζαπράνης διατάζει ωρυόμενος τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να «ανοίξει δρόμο» για να μπει μέσα στο κτίριο του ιδρύματος, ζητώντας στην ουσία τα ΜΑΤ να διαλύσουν με τη βία τη συγκέντρωση των φοιτητών.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις αναφορικά με τη στάση του Α. Ζαπράνη, με τα αποκαλυπτικά βίντεο να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και των social media.

 

Στήριξη του Γ. Μπουτάρη στον πρύτανη

Ο κ. Ζαπράνης όμως βρήκε έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καθώς ο δεύτερος ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 10 Απριλίου να εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο στηρίζεται πλήρως η πρακτική του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ να καλέσει τα ΜΑΤ στο πανεπιστημιακό ίδρυμα αλλά και καταδίκης των παρεμβάσεων στο πανεπιστήμιο.

«Δεν μπορεί να ανεχόμαστε τέτοιες παρεμβάσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και πρότεινε στο ψήφισμα να σημειωθεί ότι «Αυτό ήταν βία, δεν ήταν διαμαρτυρία», σχετικά με την παρέμβαση της Φάμπρικας Υφανέτ σε εκδήλωση της έδρας UNESCO για τους πρόσφυγες.

«Είναι μια ομάδα αντιφρονούντων οι οποίοι μπαίνουν σε έναν χώρο, η έννοια ασύλου έχει ξεχειλώσει τελείως, έχει τονιστεί επανειλημμένα ότι είναι άσυλο ιδεών και όχι άσυλο αναρχικών, οι οποίοι έχουν και βόμβες και άλλα. Δεν είναι κέντρο που θα ξεκινάν από κει καταστάσεις που δεν συνάδουν με το πανεπιστήμιο», δήλωσε ο Γ. Μπουτάρης, ζητώντας να καταδικαστεί η βία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!