Άρχισαν οι προετοιμασίες για τις κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη.
Του Δημήτρη Γαζή.

Συνεχίζουν να βρίσκονται καθημερινά στην πλατεία του Λευκού Πύργου οι Αγανακτισμένοι Θεσσαλονίκης, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του καλοκαιριού. Την τελευταία βδομάδα πραγματοποιήθηκαν δυο πολύ ενδιαφέρουσες θεματικές συζητήσεις. Η πρώτη με θέμα «Η υπεράσπιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό» έδωσε τον λόγο σε εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και κατοίκους της Αραβησού (όπου βρίσκονται οι πηγές που τροφοδοτούν την Θεσσαλονίκη), οι οποίοι παρουσίασαν τις σκέψεις τους για την μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, την οποία προβλέπει το μεσοπρόθεσμο. Η δεύτερη, που οργανώθηκε απ’ την ομάδα νομικών και οικονομικών, αφορούσε την «Εναλλακτική κοινωνική οικονομία», μέσω του παραδείγματος του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας, όπου οι ίδιοι οι πολίτες παρέκαμψαν το ευρώ στις συναλλαγές τους, χρησιμοποιώντας την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα(ΤΕΜ).
Flash-mob σε τράπεζες
Συνεχίζονται επίσης και οι συμβολικοί αποκλεισμοί σε τράπεζες από μικρές ομάδες Αγανακτισμένων, που συγκροτούνται αυθόρμητα. Όπως δηλώνουν, με αυτό τον τρόπο «καταγγέλλουμε την καταστροφική ευθύνη του τραπεζικού συστήματος για την κρίση που βιώνουμε και προειδοποιούμε όλους αυτούς που μας κλέβουν την ζωή πως πλέον δεν θα δρουν ανενόχλητοι.
Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε τις δράσεις στις τράπεζες περνώντας απ’ το συμβολικό στο πρακτικό, είτε εμποδίζοντας κατασχέσεις σε οφειλέτες, είτε προχωρώντας σε ολοήμερους αποκλεισμούς καταστημάτων».

Συμβολικός αποκλεισμός του Γερμανικού Προξενείου
Σε συμβολικό αποκλεισμό του Γερμανικού Προξενείου στην Θεσσαλονίκη προχώρησαν την Τετάρτη 20/7, μια μέρα πριν την σύνοδο κορυφής του Eurogroup, οι Αγανακτισμένοι του Λευκού Πύργου για περίπου δύο ώρες. Ανάρτησαν πανό με σύνθημα «Λαοί της Ευρώπης ο εχθρός είναι κοινός» και την σημαία της Ε.Ε. με μια σβάστικα στο κέντρο της. Κατά την διάρκεια της παρέμβασης ακούστηκαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης της Γερμανίας και του ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα γράφτηκαν συνθήματα που καταδείκνυαν τις ομοιότητες της οικονομικής κατοχής της χώρας μας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ με την ναζιστική κτηνωδία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η δράση προκάλεσε την αντίδραση της Γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία στο πρωτοσέλιδο της διαδικτυακής της έκδοσης είχε φωτογραφία της σβάστικας που έβαλαν οι διαδηλωτές πάνω στον αετό, σύμβολο της Γερμανίας. Παράλληλα παραπονιούνται για την «αχαριστία» των Ελλήνων που απαντούν έτσι παρά την «βοήθεια» από πλευράς της Γερμανίας.
Όπως αναφέρουν σε δελτίο τύπου τους οι Αγανακτισμένοι, «Με αυτή μας την κίνηση θέλουμε να καταδείξουμε την εγκληματική στάση του Δ’ Ράιχ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί τους λαούς στο “αιματοκύλισμα” της χρεοκοπίας. Διαμηνύουμε σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια μας κλέβουν την ζωή και τα όνειρα (κυβερνήσεις, οικονομικές ελίτ, ΔΝΤ) πως είμαστε εδώ, αποκτήσαμε φωνή και δεν θα επιτρέψουμε να ξαναβυθιστεί η Ευρώπη στο χάος, στο όνομα του κέρδους και της επιβίωσης των ισχυρών, ντόπιων και ξένων. Ο κοινός αγώνας των λαών της Ευρώπης και του κόσμου, για ψωμί, παιδεία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια συνεχίζεται.»

Με το βλέμμα στραμμένο στην ΔΕΘ
Η ματιά όλων, μετά και την πανελλαδική συνάντηση των πλατειών στο Σύνταγμα, στην οποία έγινε απολογισμός του πρώτου κύκλου του κινήματος, είναι στραμμένη στον Σεπτέμβρη, οπότε και αναμένεται να ξαναγεμίσουν οι πλατείες με την ορμή και των ενθουσιασμό χιλιάδων διαδηλωτών. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις τόσο για την πανελλαδική κινητοποίηση στις 3 Σεπτέμβρη (μέρα ψήφισης του Ελληνικού Συντάγματος) όσο και για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων στην ΔΕΘ. Η ομάδα εργασίας για την ΔΕΘ, που έκανε την πρώτη της συνέλευση την Παρασκευή 22/7, συζητά για την διοργάνωση μιας μεγάλης κινητοποίησης την μέρα που στην Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου για τα εγκαίνια της έκθεσης, καθώς επίσης και για άλλες δράσεις εκείνες τις μέρες.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!