Το ιδιαίτερο στο έργο του Δ. Τραυλού-Τζανετάτου είναι η επί σειρά ετών παρακολούθηση της πορείας του εργατικού δικαίου και των τροποποιήσεών του στο έδαφος της Τρίτης Βιομηχανικής Επανάστασης και των μεταμορφώσεων του κεφαλαίου που επέφερε, με τον ίδιο να τοποθετείται πάντα σε μια προοπτική υπέρβασης του καπιταλισμού, και φλογερής υποστήριξης των υλικών και πνευματικών συμφερόντων της ζωντανής εργασίας. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια ουδέτερη περιγραφική τοποθέτηση κάποιων αλλαγών που γίνονται στην παραγωγική διαδικασία και στο δίκαιο. Αντίθετα, είναι μια βαθιά επιστημονική, και επομένως ταξικά προσδιορισμένη οπτική, η οποία αφενός αποκαλύπτει τις πιο προχωρημένες αιχμές και αλλαγές του καπιταλισμού, αφετέρου προσδιορίζει πάντα τις αντιφάσεις και αντιθέσεις που κινητοποιεί, και άρα τη σχετικότητά τους. Έτσι μας αποκαλύπτει ότι οι «μονόδρομοι» που προβάλλονται δεν είναι η μόνη δυνατή επιλογή.

Στο παρόν άρθρο, όπου αναλύεται και ασκείται κριτική στα πιο προβεβλημένα έργα του Klaus Schwab σχετικά με την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (όπως και στο «Covid 19: Η Μεγάλη Επανεκκίνηση» που συνέγραψε ο Schwab με τον Malleret), ο αναγνώστης θα βρει και μια σημαντική συνοπτική διασύνδεση του πώς και γιατί φθάσαμε στο σημερινό κρίσιμο «σταυροδρόμι» του καπιταλισμού, όπως και μια ιδιαίτερα διεισδυτική ανάλυση του εγχειρήματος των Schwab και Malleret.

Η «μεγάλη επανεκκίνηση»: Ο καπιταλισμός σε κρίσιμο σταυροδρόμι (Μέρος Α΄)

Η «μεγάλη επανεκκίνηση»: Ο καπιταλισμός σε κρίσιμο σταυροδρόμι (Μέρος Β΄)

Η «μεγάλη επανεκκίνηση»: Ο καπιταλισμός σε κρίσιμο σταυροδρόμι (Μέρος Γ’)

Ο Δρόμος έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων του καθηγητή Δ. Τραυλού-Τζανετάτου. Πιο συγκεκριμένα:
Ψηφιακός καπιταλισμός και μετακαπιταλιστικές τεχνοουτοπίες (φύλλο 441, Φεβρουάριος 2019)
Οι εργασιακές σχέσεις μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια (φύλλο 471, Οκτώβριος 2019)
Η τεχνολογία 5G και το «ψηφιακό πανοπτικό» (φύλλο 488, Μάρτιος 2020)
Ο κορωναϊός, οι ανατροπές και οι μετακορωναϊκοί κίνδυνοι (φύλλο 492, Απρίλιος 2020)
Κορωναϊός: Η «αδιάκριτη γοητεία» της τεχνοκρατίας και η Δημοκρατία (φύλλο 498, Μάιος 2020)
Προς ένα υγειονομικό ολοκληρωτισμό; (φύλλο 529, Φεβρουάριος 2021)

Το έργο του Δ. Τραυλού-Τζανετάτου ξεπερνά τους ελλαδικούς ορίζοντες, και ο ίδιος συγκαταλέγεται στους πλέον οξυδερκείς μελετητές της πορείας του εργατικού δικαίου στη βάση των σύγχρονων αναδιαρθρώσεων του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο που επιστημονικές εργασίες και βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Για όλους αυτούς τους λόγους αποτελεί τιμή για τον Δρόμο να έχει ως τακτικό συνεργάτη τον Δημήτρη Α. Τραυλό-Τζανετάτο, η δουλειά του οποίου καλύπτει μια από τις πιο σοβαρές και κρίσιμες περιοχές της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης, και μάλιστα στην πιο προχωρημένη αιχμή της. Διότι χωρίς την ανάλυση και κατανόηση των αλλαγών που συντελούνται στα μοντέλα συσσώρευσης και στις εργασιακές σχέσεις, χωρίς γνώση του τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή της «τεχνοεπιστήμης», η οποία αποτελεί αιχμή όλων των αναδιαρθρώσεων, δεν μπορεί να αρθρωθεί σοβαρός λόγος. Ούτε μπορεί να συγκροτηθεί η αναγκαία θεωρία για άλλα «περπατήματα».

«δ»

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!