Δεν τα βλέπω καλά τα «μπάνια του λαού» φέτος. Αν θα πρόκειται για ΣΥΡΙΖαίους, θα πνίγουν ο ένας τον άλλον. Αν θα πρόκειται για δεξιούς το ερώτημα θα είναι αν πατώνουν (ή αν το βάθος δεν έχει πάτο). Αν, τέλος, θα πρόκειται για ΠΑΣΟΚους, ροφούς θα ψαρεύουν, μαρίδα θα βγάζουν.

Για μπάνιο επίσης θα πάνε και όσα απ’ τα παιδιά μας (50%) έγραψαν κάτω από τη βάση στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτά τα παιδιά το σύστημα τα έχει πετάξει ήδη στα βαθιά. Όμως, μόνον το σύστημα; Υπήρξε κάποια ανησυχία, κάποια αναστάτωση στην κοινωνία για αυτό το φαινόμενο;

Είναι δυνατόν οι τόσο κακές επιδόσεις (μάλιστα σε χαλαρές κι ενθαρρυντικές βαθμολογήσεις) του ανθού της χώρας να αφήνουν τη χώρα ατάραχη; Κι επειδή οι γενιές των νέων είναι οι τελευταίες που φταίνε, τις πταίει;

Φταίει το πρόγραμμα των σπουδών στα σχολεία που βαίνει από το κακό στο χειρότερο; Πού συντίθεται από μια ιδεοληπτική γραφειοκρατία στρατευμένη στα κελεύσματα της ελεύθερης (!) αγοράς κεφαλαίων και εργασίας;

Φταίει η πλειονότης των εκπαιδευτικών που παρακολουθεί αμέτοχη ή αδιάφορη ή και ιδιοτελώς την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας;

Φταίνε εκείνοι οι γονείς που «προστατεύουν» την οκνηρία ή την παραβατικότητα των παιδιών τους στο σχολείο, πιέζοντας ή απειλώντας τους εκπαιδευτικούς;

Πολλά φταίνε (ίσως μάλιστα για τα παραπάνω να κάνω λάθος), αλλά

εκείνο που κυρίως φταίει είναι ότι ουδεμία σοβαρή συζήτηση γίνεται ούτε πρόκειται να γίνει για αυτό το πρωτεύον θέμα! Αφασία και αταραξία αντί αναστατώσεως και αναταραχής! Όπως για όλα άλλωστε! Πρωτεύοντα και δευτερεύοντα.

Η παράλυση της παρακμής.

Όμως και η παράλυση και η παρακμή είναι εθιστικές. Κάτι σαν το όπιο. Για να απωθεί κανείς τον πόνο που προκαλεί η παρακμή και την αγωνία που προκαλεί η παράλυση.

Βγαίνει προ ετών ο Γιωργάκης στο Καστελόριζο και, με φόντο το Αιγαίο, εισάγει τη χώρα στη νέα Γερμανική Κατοχή – τα Μνημόνια.

Βγαίνει αργότερα ο Τσίπρας και, με φόντο τη λίμνη των Πρεσπών, εισάγει τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά εις όσα αφορούν την εθνική της υπόσταση – με μόνον ανάλογο τα γεγονότα των Ιμίων.

Τώρα ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνονται σαν να θέλουν και αυτοί να «βαδίσουν επί κυμάτων» πνίγοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας στις ίδιες της τις θάλασσες.

………………

Μόνον που αυτήν τη φορά κανένας ευφημισμός, κανένα τερτίπι, καμία «ανωτέρα βία», δεν θα μπορέσουν να χειραγωγήσουν τους Έλληνες προς έναν τελικό αυτοχειριασμό!

***

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάθει αυτό που μόνον ένας ηλίθιος δεν μπορεί να καταλάβει: φόρτωσε τόσα πολλά και επαχθή δεινά στον λαό που ο γάιδαρος (ναι, ο λαός) γονάτισε.

Όμως δεν είναι αυτός ο λόγος που ο λαός δεν θα ανεχτεί οποιοδήποτε κομπρεμί για την κυριαρχία του στις θάλασσές του, δεν θα το ανεχτεί διότι θα χάσει την υπόστασή του. Θα μετατραπεί σε έναν πληθυσμό νομάδων.

Για έναν λαό που αναγεννήθηκε με μια μεγάλη Επανάσταση και στη συνέχεια διαμορφώθηκε «διά πυρός και σιδήρου», όσον κι αν του ανασκολοπίζουν την Ιστορία στα σχολεία και τη ζωή στα σφαγεία (της αγοράς και της υποτέλειας), είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να του ξεριζώσουν την ψυχή…

ΣΤΑΘΗΣ Σ.
3•VII•2024

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!