Στην ιδρυτική συνέλευση έδωσαν το «παρών» όλα τα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας. Του Στράτου Κερσανίδη

Με την ομόφωνη έγκριση του σχεδίου διακήρυξης και τη συγκρότηση ενός διευρυμένου συντονιστικού οργάνου έκλεισε η πανηγυρική ιδρυτική εκδήλωση-συνέλευση της νέας παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα διεκδικήσει την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Το μήνυμα που εξέπεμψε η εκδήλωση ήταν η αισιοδοξία για τη νίκη, ένα μήνυμα αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής, για μια νέα πορεία στην περιφέρεια αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν όλα τα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας, που σηματοδοτούν και την αντίληψη που έχει για τη διεύρυνση η νέα περιφερειακή παράταξη.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα – Μπορούμε να τους σταματήσουμε», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, κάνοντας έναν απολογισμό, μίλησε για τη δικαίωση του βασικού στόχου που είχε μπει και που ήταν η αντίσταση στο Μνημόνιο και τον Καλλικράτη. Συμπλήρωσε όμως πως σήμερα δεν αρκεί το σύνθημα «να τους σταματήσουμε», αλλά στόχος πρέπει να είναι η διέξοδος διά της ανατροπής. Θύμισε τους αγώνες που δόθηκαν εναντίον του φαραωνικού ΣΜΑ στην Ευκαρπία, εναντίον της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές στη Χαλκιδική, αλλά και παρεμβάσεις και προτάσεις για μια σειρά από θέματα που απασχολούν την Κεντρική Μακεδονία, όπως για την κατασκευή ΧΥΤΥ δίπλα στον ταμιευτήρα νερού στον Αλιάκμονα στην Ημαθία, την αντιπλημμυρική προστασία της Μυγδονίας, το νέφος της Θεσσαλονίκης, την εκμίσθωση δημόσιων μεταλλευτικών χώρων στο Κιλκίς, την αποκατάσταση του λατομικού χώρου στον Όλυμπο, την παράνομη αδειοδότηση και λειτουργία εγκατάστασης SEVESO στην περιοχή Εχεδώρου κ.λπ.
Η υποψήφια περιφερειάρχης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μίλησε για νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές ώστε να γκρεμιστεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημονιακά κάστρα που είναι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η εκλογή μιας αριστερής ριζοσπαστικής παράταξης θα αλλάξει τελείως την περιφέρεια και θα τη μετατρέψει σε πρωταγωνιστή των κεντρικών αγώνων, τόνισε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας πως στόχος της παράταξης δεν είναι η διαχείριση, αλλά η αλληλεγγύη και η ανατροπή.
Κάνοντας κριτική στη διοίκηση Τζιτζικώστα, αναφέρθηκε στην πλήρη υποταγή που έδειξε στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης και πάντα σε αντίθεση με τα λαϊκά αιτήματα. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στη μετατροπή της περιφέρειας από πρωταθλήτρια της παραγωγής σε πρωταθλήτρια της ανεργίας.
Απέκλεισε από το ψηφοδέλτιο της νέας παράταξης επαγγελματίες της πολιτικής και «τζάκια». Αντίθετα, όπως είπε, θα συμμετέχουν άνθρωποι από όλους τους κλάδους και τις περιοχές της περιφέρειας, νέοι με ευαισθησίες στα περιβαλλοντικά ζητήματα, επιστήμονες και άνεργοι, πολίτες χωρίς πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, ώστε «να μπορούν οι πολίτες να ονειρευτούν τη ζωή τους χωρίς Μνημόνιο και τρόικα».     

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!