Γιαλαντζί αριστεροί

Η Μαίρη είναι νοικοκυρά, πενηντάρα. Λόγω του επαγγέλματος του άνδρα της δεν δούλεψε ποτέ. Ζει με τα τέσσερα παιδιά της. Έχασε τον άνδρα της τον Δεκέμβρη. Λοστρόμος, τριάντα χρόνια πάλευε με τα κύματα, ως ένα βράδυ, έξω από το Ντακάρ που τον πρόδωσε η καρδιά του. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της, πτυχιούχοι, ασχολούνται με δουλειές του ποδαριού. Τα άλλα δυο σπουδάζουν. Όταν κλείσει και το μικρότερο τα 24, η Μαίρη θα είναι μικρότερη από τα πενήντα πέντε. Θα της κοπεί, λοιπόν, δια παντός, η σύνταξη χηρείας, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Κλέβουν ακόμη και τους πεθαμένους οι αλήτες, οι γιαλαντζί αριστεροί, οι αγύρτες! Οι κρατήσεις τριάντα χρόνων του άντρα της πάνε υπέρ δανειστών. Γιατί στους δανειστές πηγαίνουν όσα μας κόβουν.

Σάνια Μωραΐτου

 

Ζαχαριάδης – Ποτάμι 0-1

Ο Γιώργος Κοτανίδης επαινέθηκε δίκαια για το έργο «Ομπίντα» το οποίο, πέρα από πρωταγωνιστής, σκηνοθέτησε και έγραψε το δύσκολο σενάριο που αναφέρεται στην τραγική κατάληξη του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη. Αλλά ο έπαινος αυτός κακοποιείται όταν η «εικόνα» με την οποία ο ηθοποιός υποδύθηκε τον Ζαχαριάδη χρησιμοποιείται από τον ίδιο και τους τεχνοκράτες του μάρκετινγκ για να διαφημιστεί η Amstel στους νέους! Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω, σύντροφε Γιώργο;

Κ.Β.

 

Ταφόπλακα

Είναι διαρκής η προσπάθεια να μεταφερθεί η ευθύνη στον λαό μέσα από την ασταμάτητη καλλιέργεια του αισθήματος ανεπάρκειας, ανικανότητας και ενοχής. Έτσι δρομολογείται η καταρράκωση του ηθικού της ήδη καθημαγμένης οικονομικά κοινωνίας, για να μπει μια και καλή η ταφόπλακα…

Irini Cour

 

Ο κύριος Πιτσιόρλας…

«Ζούμε την ωρίμανση μιας κυβέρνησης», λέει ο Σ. Πιτσιόρλας που χαρακτηρίζει πάγιο ελληνικό φαινόμενο, και όχι μοναδικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα να λες στην αντιπολίτευση και άλλα όταν είσαι κυβέρνηση. Μην κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό γι’ αυτό, λέει. Η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα.

«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ξεφύγουμε από το κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας», σημειώνει. «Και όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, αυτό θα το προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ…».

Αμ, καθόλου παράξενο δεν μας φαίνεται, κύριε Πιτσιόρλα μας. Ούτε το ότι λέτε τα ίδια με τον Σαμαρά που «ρίξατε». Ούτε το πόσο εκ-τιμάτε την καρέκλα σας.

Το ότι καταφέρατε να ρίξετε τόσο κόσμο σε απελπισία και δεν σας παίρνουν ακόμη με τις πέτρες για την ξεδιαντροπιά σας, αυτό μας φαίνεται παράξενο. Αλλά θα ξεπεραστεί, μην ανησυχείτε. Και τότε θα αρχίσετε να παραξενεύεστε εσείς…

Δέσποινα Κουτσούμπα

 

Να πιάσουμε το νόημα

Καμία οικονομική λύση δεν πρόκειται να επιβιώσει σε μία κοινωνία που το πολιτικό σύστημα είναι φθαρμένο και διεφθαρμένο στην συνείδησή της. Η οποιαδήποτε απαλλαγή από το οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα προϋποθέτει την ανασυγκρότηση της κοινωνίας σε ένα διαφορετικό μέτωπο, όχι με συνδικαλιστικούς και αντιμνημονιακούς όρους, που τελικά αποδείχτηκαν κι αυτοί τεχνοκρατικοί, αλλά σε ένα μέτωπο αλλαγής και εκκαθάρισης των πάντων, χωρίς πολιτικές πολώσεις και κομματικές αγκυλώσεις. Τον τελευταίο καιρό δείχνουμε μια αδιαφορία για τα πάντα σαν λαός, ίσως γιατί ενδόμυχα πιστεύουμε ότι είμαστε σε τελείως λάθος κατεύθυνση που θα μας οδηγήσει πάλι σε αδιέξοδο.

Και εξηγούμαι: Δεν έχει νόημα να ζητάς την κατάργηση των μνημονίων όταν είναι έτοιμο προς ψήφιση το 4ο μνημόνιο. Την κατάργηση την ζητούσαμε και για το 1ο, 2ο και 3ο, αλλά τελικά ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται. Δεν έχει νόημα να ζητάς την μη περικοπή μισθών και συντάξεων όταν το έχεις ξανά ζητήσει και δεν το πέτυχες.

Έχει, όμως, νόημα να πιάσεις τον παλμό της κοινωνίας και να της δείξεις την διέξοδο όπως έκανε και η Ισλανδία και πέτυχε. Μόνο έτσι η αδιαφορία θα μετατραπεί σε κίνημα και μάλιστα σε κίνημα οργής.

Γιώργος Γιαννόπουλος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!