Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Πριβέ παρελάσεις!

Για γέλια και για κλάματα… Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις παρελάσεις ξεμπροστιάζουν ανεπανόρθωτα τη μνημονιακή συγκυβέρνηση των διεθνών τοκογλύφων με τους αιμοσταγείς εισπράκτορες-κλητήρες-μισθοφόρους τους εν Ελλάδι. Ποτέ καμιά εξουσία -ούτε καν συμμορία- δεν διέθεσε τόση σκληρότητα και θρασύτητα ώστε να αντιμετωπίσει με ενόπλους το γιουχάισμα, την κατακραυγή ενός αγανακτισμένου λαού. Έτρεμαν οι θρασύδειλοι θύτες της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας μας το «Φάντασμα της Δίκης» στην επέτειο της μεγάλης επανάστασης των προγόνων… Το τέλος τους -είναι ολοφάνερο- δεν βρίσκεται μακριά.

Τα «παλικάρια» του Στουρνάρα

Άγρια επίθεση εξαπέλυσαν προχθές άνδρες των ΥΜΕΤ σε… τέσσερις καθαρίστριες -που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και απολύονται τον Μάιο- στο ισόγειο του υπουργείου Οικονομικών, προκαλώντας τον σοβαρό τραυματισμό τους. Οι καθαρίστριες -μέλη της τετραμελούς επιτροπής- επισκέπτονταν για πολλοστή φορά το κτίριο ζητώντας να συναντηθούν επιτέλους με την ηγεσία του υπουργείου και να κάμψουν την αδιαλλαξία του Γ. Στουρνάρα, αλλά «συνάντησαν» την αδιαλλαξία μιας διμοιρίας, που εισέβαλε στο χώρο και τις απώθησε χτυπώντας τες, και κατέληξαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Homo Mnimonious

Με το νέο Μνημόνιο της ολοκληρωτικής καταστροφής και τα προσαρτώμενα κείμενά του δημιουργείται ένας νέος τύπος εργαζομένου, ο μνημονιάνθρωπος (Homo Mnimonious), που θα έχει τα παρακάτω τρία ειδοποιά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον εργατολόγο και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλο. 1) Θα είναι πάμφθηνος. Ο νέος κατώτατος μισθός, η μαζική στροφή σε ατομικές συμβάσεις με γενικευμένη «ευελιξία» είναι το ιδανικό οικονομικό-κοινωνικό-νομικό πρότυπο για τους νέους εργαζόμενους. Η αμοιβή-«χαρτζιλίκι» που θα παίρνουν, θα επαρκεί για τη μετακίνηση μόνο σε άλλο τόπο και εργοδότη για αναζήτηση «ευέλικτης εργασίας». 2) Θα είναι ευέλικτος. Το σύστημα της σταθερής και ασφαλισμένης απασχόλησης με ορατή την έξοδο στη σύνταξη καταργείται. Ο οικογενειακός βίος καθίσταται αδύνατος. Ο συλλογικός βίος καταστρέφεται. Οι πολίτες (όσοι ευτυχήσουν να εργαστούν), θα απασχολούνται με ποικιλώνυμες μορφές ευέλικτης ή άτυπης εργασίας. Ήδη οι μισές από τις νέες θέσεις είναι ευέλικτες. 3) Θα είναι ανασφαλής. Το βομβαρδισμένο κοινωνικό τοπίο, οι ευέλικτοι και φθηνοί εργαζόμενοι θα περιφέρονται πλάνητες… Θα είναι εργαζόμενοι-«χταπόδια», ανασφαλείς, μόνοι, απορφανισμένοι από τη συνδικαλιστική προστασία. Η μόνιμη ανασφάλεια για τη διατήρηση της κακοπληρωμένης θέσης θα δημιουργεί άγχος, σύγχυση, απόγνωση. Η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί παντελώς…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!