Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Το «φρέσκο γάλα» του νεοφιλελευθερισμού!

Πάνω από το δικαίωμα ύπαρξης και επιβίωσης των ανεξάρτητων κτηνοτρόφων ορθώνεται τώρα η βαριά μπότα του νεοφιλελευθερισμού. Η κυβέρνηση υπέκυψε στην πίεση των ισχυρών συμφερόντων εισαγωγέων-πολυεθνικών και στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος. Συμφώνησε να αυξήσει τις… ημέρες ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε, που είναι σήμερα, σε 11 ημέρες. Αυτή η «παραχώρηση» θα απελευθερώσει τις αθρόες εισαγωγές υποβαθμισμένης ποιότητας γάλακτος, θα συντρίψει την αγελαδοτροφία και τις μικρές βιομηχανίες ελληνικού γάλακτος και περίπου 100.000 απασχολούμενοι θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας. Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων θεωρεί καταστροφική μια τέτοια εξέλιξη, με άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Στο εξής θα μπορεί να έρχεται εισαγόμενο γάλα από όλες τις αγορές, αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως, που θα ανοίξει τον δρόμο για ευρεία νοθεία και των γαλακτοκομικών προϊόντων, προς όφελος πάντα των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών και των πολυεθνικών.

Για τους ΑμεΑ, χωρίς τους ΑμεΑ

Στη διαδικασία αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας φαίνεται να αγνοούν το δικαίωμα της συμμετοχής των ίδιων των άμεσα ενδιαφερομένων. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, αφού επί τρεις μήνες συνεδριάζει η Επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο και δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει ούτε καν ως παρατηρητής εκπρόσωπος του φορέα του αναπηρικού κινήματος. Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 26 Μαρτίου και η ΕΣΑμεΑ θα βρίσκεται παρούσα με όλους τους φορείς-μέλη της, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές με αναπηρία και τις οικογένειές τους, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο: Κανένα Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση να μη γίνει αποδεκτό, εάν δεν δοθεί σε διαβούλευση στην ΕΣΑμεΑ και στους φορείς-μέλη της!

Εμπορικό κέντρο γείτονας του Πλάτωνα

Άλλη μία μαύρη σελίδα για την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον έγραψε, προχθές, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, δίνοντας το «πράσινο φως» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την οικοδόμηση υπερμεγέθους εμπορικού κέντρου με την ονομασία Academy Gardens επί της Λ. Κηφισού 60. Η υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου, χαρακτήρισε την απόφαση νομικά έωλη, καθώς ακόμη εκκρεμούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης, «αλλά το κυριότερο είναι ότι πρόκειται για απόφαση που στρέφεται κατά του εμπορικού κόσμου και ειδικά κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Περιστερίου – και δεύτερον, στρέφεται κατά του πολιτισμού, καθώς το εμπορικό κέντρο θα οικοδομηθεί σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Με λίγα λόγια, πρόκειται για απόφαση νομικά έωλη, οικονομικά και πολιτιστικά καταστροφική».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!