Με μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές το υπουργείο Ναυτιλίας επέφερε ένα ακόμα πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν τα ναυτεργατικά σωματεία για την ακτοπλοΐα. Σύμφωνα με την τροπολογία που πλέον αποτελεί άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη, οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν των αντίστοιχων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ανεξαρτήτως αν περιλαμβάνουν όρους που αποκλίνουν από αυτούς των αντίστοιχων ΣΣΕ και οι συλλογικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί θεωρούνται ισχυρές και δεσμεύουν μόνο τους πλοιοκτήτες και τους ναυτικούς που είναι μέλη των συμβαλλόμενων οργανώσεων. Με λίγα λόγια περιορίζει σε βαθμό κατάργησης την ισχύ της κλαδικής σύμβασης.

Το περίεργο είναι ότι πριν ένα μήνα είχε συμπεριληφθεί άλλη διάταξη στο νόμο 4254, η οποία φαίνεται ότι δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, οι οποίοι ενόψει και της θερινής περιόδου θέλουν να απαλλαγούν εντελώς από την ισχύ των όποιων κλαδικών δικαιωμάτων απομένουν ακόμα εν ισχύ.

 

Απεργίες στη Speedex ενάντια στις ομαδικές απολύσεις

 

Με δυο 24ωρες απεργίες την Πέμπτη 8/5 και την Παρασκευή 9/5 οι εργαζόμενοι της Speedex απάντησαν στις ομαδικές απολύσεις που πραγματοποιεί η επιχείρηση. Ήδη έχουν επιδοθεί απολύσεις με δικαστικό κλητήρα σε 14 εργαζόμενους μετά τη λήξη της βάρδιάς τους, ενώ εκκρεμούν άλλες 11, λόγω του ορίου ομαδικών απολύσεων. Η γνωστή εταιρία που ανήκει στον Όμιλο Φουρλή, έχει ένα αξιόλογο μερίδιο στην αγορά των ταχυμεταφορών και παρουσιάζει κερδοφορία επί σειρά ετών. Οι εργαζόμενοι που απολύονται εργάζονταν για λογαριασμό της Alpha Bank.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών – Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ) η διοίκηση της εταιρίας «έχει ξεκινήσει μια επικίνδυνη και ύποπτη τακτική να δίνει με άγνωστο αντίτιμο κομμάτια της επιχείρησης σε εργολάβους προκειμένου να συρρικνώσει το εργατικό δυναμικό της, παρά την αυξημένη δουλειά που έχει η εταιρία και γενικότερα ο κλάδος». Η Speedex έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές στους μισθούς με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, την οποία πιέστηκε να συνυπογράψει το επιχειρησιακό σωματείο με την λογική της διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Ένα μήνα πριν παραχώρησε το τηλεφωνικό κέντρο σε εργολάβο. Όλα δείχνουν ότι στόχος είναι η μείωση του εργατικού κόστους και η υποκατάσταση της εργασίας με συλλογική σύμβαση, από φθηνή ενοικιαζόμενη εργασία.

Παρότι την απόφαση για την απεργία είχε λάβει με συντριπτική πλειοψηφία η γενική συνέλευση των εργαζομένων, η εργοδοσία έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό με ξένους προς την εταιρία εργαζόμενους, όπως κατήγγειλαν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το θέμα των απολύσεων έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση που κατέθεσαν μάλιστα σημειώνουν τον χαρακτηρισμό της Speedex ως επιχείρησης «κοινής ωφελείας», γεγονός που αξιοποιεί η εργοδοσία για να ελέγχει και να ματαιώνει τους αγώνες των εργαζομένων.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!