Άλλη μια φορά κόντρα σε όλη την κοινωνία η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

 

Στο Θερινό Τμήμα της Βουλής –εκτός απροόπτου– ετοιμάζεται η συγκυβέρνηση, διά του υπουργείου Οικονομικών, να φέρει προς ψήφιση και το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των παραλιών, παρά τη θύελλα αντιδράσεων που είχε ξεσηκώσει τον περασμένο Μάιο. Υπό τον ανώδυνο τίτλο Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας, ο αδίστακτος «εκτελεστικός βραχίονας» των δανειστών εν Ελλάδι θα επιχειρήσει να αποκόψει από τη ρητή προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος τα πολύτιμα συστατικά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, τον αιγιαλό, τις παραλίες και τις παρόχθιες ζώνες λιμνών και ποταμών.

«Περιβαλλοντοκτόνο τέρας»

Η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλουν κόμματα, βουλευτές αλλά και αρκετοί ειδικοί επιστήμονες, φαίνεται να αγνοεί πλήρως τους κανόνες της ισόρροπης ανάπτυξης. Αδιαφορεί για το Πρωτόκολλο της Μεσογείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών, αδιαφορεί για τις συστάσεις της διακυβερνητικής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, αδιαφορεί για «την αρνητική εμπειρία κρατών της Μεσογείου όπως η Ισπανία, η οποία σήμερα προσπαθεί να απελευθερώσει τις ακτές της από την άκρατη τσιμεντοποίηση που κατέστρεψε την παράκτια ζώνη της», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο-καταγγελία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη.

Χαρακτηρίζει, μάλιστα, η βουλευτής το εν λόγω νομοσχέδιο «περιβαλλοντοκτόνο τέρας», το οποίο διαταράσσει πιθανώς ανεπανόρθωτα τα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα, καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, «νομιμοποιεί» κατά παράβαση του Συντάγματος πάσης φύσης αυθαίρετες κατασκευές και καταπατήσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα, το μπάζωμα της θάλασσας, την περίφραξη και κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις και ανοίγει τον δρόμο πώλησης των αιγιαλών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.  Ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη, με επιστολή στον νέο υπουργό Οικονομικών ζητάει την επανεξέταση του νομοσχεδίου, ώστε να διασφαλιστεί η πρωταρχική ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας.

 

Συγκέντρωση το απόγευμα και «Πανσέληνος Αγώνα»

Οι συνεργαζόμενες συλλογικότητες και πολίτες για την υπεράσπιση των παραλιών Παραλίες SOS έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 7.30μ.μ. συγκέντρωση στο Μαραθώνα, στο σημείο που τερματίζει ο υπερμαραθώνιος 240 χιλιομέτρων Ίσθμια-Μαραθώνας για τη σωτηρία του αιγιαλού. Μέλη τους θα διανείμουν, το μεσημέρι, φυλλάδια στους λουόμενους σε Σχοινιά, Νέα Μάκρη, Μαραθώνα, ενώ το βράδυ θα λειτουργήσει ηχητική εγκατάσταση με μουσική και συνθήματα. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς όλους και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 6944374313.

«Η οργάνωση συλλογικοτήτων Παραλίες SOS Ελλάδα σημαίνει θάλασσα, ατέλειωτη ακτογραμμή, αναρίθμητες παραλίες, που είναι κοινή περιουσία όλων!», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Εκδηλώσεις επίσης έχουν προγραμματιστεί για απόψε το βράδυ σε διάφορες παραλίές της Αττικής στο πλαίσιο της δράσης «Πανσέληνος Αγώνα». Κάθε συλλογικότητα επιλέγει μια παραλία για μοίρασμα φυλλαδίων, κολύμπι, τσιμπολόγημα και τραγούδι αλλά και συζήτηση για το νομοσχέδιο που σκοτώνει τις ακτές.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!