Το Κομπανί, μία από τις πλειοψηφικά κουρδικές πόλεις της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, πολιορκείται εδώ και βδομάδες από τους καλά εξοπλισμένους πολεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ – άλλο ένα επακόλουθο της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ), οι οποίοι προβαίνουν σε απίστευτες θηριωδίες στις περιοχές που έχουν ήδη καταλάβει. Οι γυναίκες και οι άντρες των ντόπιων μονάδων λαϊκής προστασίας εξακολουθούν να αμύνονται με ηρωισμό παρά τον πολύ φτωχό οπλισμό τους.

BzUqmftCYAA8cn1

Χάρτης – Πηγή: The Times

 

Σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση, όπου επεμβαίνουν άμεσα όχι μόνο οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες αλλά και όλες οι περιφερειακές δυνάμεις, κι ενώ οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι ακόμη και σήμερα η Τουρκία εξοπλίζει το ΙΚ, ένα πράγμα είναι σίγουρο και ξεκάθαρο:

Οι ΗΠΑ και η υπόλοιπη Δύση, αλλά και η Τουρκία, που ισχυρίζονται ότι πολεμούν εναντίον του ΙΚ, «παρακολουθούν» με πλήρη απάθεια και απύθμενο κυνισμό την προσπάθεια των τζιχαντιστών του ΙΚ να συντρίψουν την κουρδική αντίσταση στο Κομπανί. Η ενδεχόμενη επέμβαση π.χ. του τουρκικού στρατού εναντίον του ΙΚ θα γίνει μόνο εφόσον εξολοθρευτεί η κουρδική αντίσταση, κι εφόσον οι ΗΠΑ υποσχεθούν στην Άγκυρα τα ανταλλάγματα που ζητά.

obama-redrawing-middle-east-isis-isil-2

Σκίτσο του Βραζιλιάνου Lattuff: Ο ομπάμα σχεδιάζει το νέο χάρτη της Μέσης Ανατολής

 

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξομοιώνει το κουρδικό PKK με το ΙΚ, δηλώνοντας: “Για εμάς είναι το ίδιο. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι διαφέρουν μεταξύ τους”. Ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα σταματήσουν αν το Κομπανί αφεθεί να πέσει, ενώ ήδη στην Τουρκία ξεσπούν διαδηλώσεις και συγκρούσεις.

Σήμερα είμαστε ολόψυχα με τις γυναίκες και τους άντρες του Κομπανί, που με λιανοντούφεκα στα χέρια υπερασπίζονται τα σπίτια τους και τη ζωή τους ενάντια στο βάρβαρο σκοταδισμό του ΙΚ. Συγκλονιζόμαστε από την ηρωική αυτοθυσία της Κούρδισσας μαχήτριας που πολεμά με κουράγιο μέχρι την τελευταία σφαίρα της κι έπειτα αυτοκτονεί για να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

 

kobane2

 

Την Τετάρτη, μετά από κάλεσμα κουρδικών και τουρκικών προοδευτικών και αριστερών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

Ακολουθεί το κάλεσμα για την πορεία, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης (Τουρκία και Κουρδιστάν):

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΑΛ

Άλλο ένα «ειδησεογραφικό ενδιαφέρον» των διεθνών ΜΜΕ… Άλλος ένας πόλεμος που παρακολουθείται ζωντανά από τις τηλεοράσεις: «η αντίσταση του Κομπανί».

Πράγματι, το Κομπανί δέχεται την αντεπαναστατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.

Ό,τι γίνεται σήμερα στην πόλη αυτή, η οποία ακούστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο και είναι ένα από τα τρία καντόνια της Ροζάβα, είναι ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία. Η Ροζάβα είναι μια αυτόνομη περιοχή στην οποία το κουρδικό έθνος είχε αρχίσει να οργανώνεται με άξονα τα εθνικά του αιτήματα, πριν από τον εμφύλιο πόλεμο που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστές στη Συρία. Η περιοχή αυτή αποτελείται από τρία καντόνια: το Κομπανί, Αφρίν και Τζιζίρε.

Όταν μιλάμε για τη Συρία, μη σας παραξενεύει η λέξη «καντόνι». Η αυτόνομη περιοχή που οικοδομήθηκε από το κουρδικό έθνος οργανώθηκε σε «καντόνια». Εκεί έγινε μια δημοκρατική επανάσταση για την οποία λίγα γνωρίζετε. Σε μια περιοχή που αιχμαλωτίζονται και πουλιούνται οι γυναίκες, οι αντάρτισσες της YPJ-Star, της γυναικείας κουρδικής αντάρτικης οργάνωσης, παίρνουν μέρος, με το όπλο στο χέρι, στην υπεράσπιση του λαού, όπως και στην κεντρική κυβέρνηση, μαζί με άντρες του YPG, του κουρδικού στρατού της Ροζάβα.

Ενώ στην ευρύτερη περιοχή κυριαρχούν οι εθνο-θρησκευτικές διαμάχες και δολοφονίες, στη Ροζάβα Κούρδοι, Άραβες, Αρμένιοι, Τουρκμένοι, Ασσύριοι ζούνε μαζί ειρηνικά και κυβερνούν από κοινού το καντόνι.

Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο η δολοφονική συμμορία του Ισλαμικού Κράτους επιτίθεται στην περιοχή. Αλλά αυτό, μεταξύ των άλλων, εγκυμονεί τον κίνδυνο να επαναληφθούν στο Κομπανί τα εγκλήματα που έγιναν στο Σενγκάλ, όπως δολοφονίες αμάχων γυναικών και διαφόρων ειδών βαρβαρότητες .

Να μην ξεχνάμε: το ΙΚ υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές, όπως και από το τουρκικό κράτος, για την ανατροπή του Άσαντ. Τώρα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μια επέμβαση στη Συρία. Το ΙΚ, πριν να καταλάβει τις πετρελαϊκές πηγές στη Μοσούλη και να δολοφονεί τους λαούς, δεν ήταν στην επικαιρότητα. Τώρα, με την πολιτική που ακολουθεί, από τη μια νομιμοποιεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, και από την άλλη οργανώνει δολοφονίες ενάντια σε θρησκευτικές και εθνικές ομάδες, ενάντια σε γυναικόπαιδα .

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΡΟΖΑΒΑ

ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!