«Η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας έχει μια σαφή εναλλακτική, που ενσωματώνεται στον οργανισμό BRICS».
(Αλεξάνταρ Βουλίν, επικεφαλής της Σερβικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και πρόεδρος του συγκυβερνώντος Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος)

«Οι εκπρόσωποι της Ρεπούμπλικα Σρπσκα θα στείλουν στις αρχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης πρόταση για την ένταξη στο BRICS».
(Μιλοράντ Ντόντικ, ηγέτης της σερβοβοσνιακής συνιστώσας στη βοσνιακή συνομοσπονδία)

Με απρόσκλητη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε στο Μπλεντ της Σλοβενίας το «Στρατηγικό Φόρουμ» της Ε.Ε. και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τους Βαλκάνιους παρίες, προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής στα Τίρανα. Παράπονα ακούστηκαν από το υπό ένταξη υπηρετικό προσωπικό. Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι τους Μαυροβούνιους τους θέλουν ως εργάτες στην Ε.Ε., αλλά όχι ως κράτος μέλος. Η Σέρβα πρωθυπουργός είπε ότι οι Σέρβοι έχουν κουραστεί να περιμένουν εδώ και 10 χρόνια. Οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι παραπονέθηκαν για τη μη ένταξή τους στη συμφωνία Σένγκεν. Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ειρωνικά ότι μόνο οι πόλεμοι μεταξύ των βαλκανικών χωρών θα επιταχύνουν την ένταξη, όπως γίνεται με την Ουκρανία! Και ο Κοσοβάρος ηγέτης Κούρτι ανέφερε ότι η Σερβία είναι το μόνο πρόβλημα (φυσικά, κανείς επαΐων δεν του υπενθύμισε την ανεφάρμοστη συμφωνία της Ε.Ε. για την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων).

Το κερασάκι στη τούρτα ήταν η διάσταση μεταξύ της αρχικομισάριας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο τελευταίος, δήλωσε η Ούρσουλα, δεν Την συμβουλεύτηκε όταν δήλωσε καταληκτική ημερομηνία το 2030 για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων. «Η καρδιά της διεύρυνσης δεν αφορά διαδικασίες, αξιολογήσεις, ελέγχους, διαπραγματεύσεις και συνθήκες», απάντησε με τακτ ο γαλαντόμος Σαρλ. Αλίμονο, «επικεντρωνόμαστε στη συνεργασία», άρπαξε την πάσα η κυρία Ούρσουλα, «όχι στην ημερομηνία». Και ο Μακρόν, έχοντας να αντιμετωπίσει τα δικά του, συγκατάνευσε σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Το μασάζ μετράει, αν και φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμπεριφέρονται ωσάν η Ευρώπη να επιπλέει στον παγκόσμιο χάρτη μαζί με τις ΗΠΑ. Το μήνυμα της διεύρυνσης των BRICS με 6 περιφερειακές δυνάμεις (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Αργεντινή, Αιθιοπία), κι άλλες 17 στην αναμονή, δεν το λαμβάνουν υπόψη τους στις συζητήσεις με τους πτωχούς επαρχιώτες συγγενείς. Μήπως υπάρξουν εκπλήξεις;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!