Σε αντιφάσεις οι αστυνομικοί – καταπέφτουν οι κατηγορίες.

Με τον πιο εμφατικό τρόπο καταπέφτουν οι κατηγορίες εις βάρος των 11 ανηλίκων που δικάζονται στη Λάρισα από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων, με τις διατάξεις του τρομονόμου, δύο χρόνια μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι μαρτυρίες των αστυνομικών, την Πέμπτη έβριθαν ανακριβειών και αντιφάσεων, γεγονός ενδεικτικό του πρόχειρου κατηγορητηρίου που είχε συνταχθεί εις βάρος των παιδιών.
Οι 11 ανήλικοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με την επίκληση του τρομονόμου μετά τη σύλληψή τους, στις 8 Δεκεμβρίου του 2008, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στη Λάρισα για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Συνολικά είχαν συλληφθεί 19 άτομα, ενώ οι 11 από αυτούς οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους απήγγειλε κατηγορίες που μεταξύ άλλων περιελά μβαναν και σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης(!). Όπως εξηγεί στον Δρόμο ο δικηγόρος κάποιων εκ των ανηλίκων, Παύλος Μαουσίδης, καμία τέτοια κατηγορία δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί. «Ήδη, από την πρώτη μέρα της δίκης φάνηκε πως οι καταθέσεις των αστυνομικών περιείχαν πολλές αντιφάσεις. Η δική μας υπερασπιστική γραμμή μένει αταλάντευτη στο ότι δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες και μάλιστα με βάση τον τρομονόμο. Είναι χαρακτηριστικό πως άλλοι συλληφθέντες στην επίμαχη πορεία, που ήταν όμως ενήλικοι, παραπέμφθηκαν για τα ίδια ακριβώς πράγματα με κατηγορίες απλώς πλημμεληματικού χαρακτήρα».
Πέρα όμως από τον «υπερβάλλοντα ζήλο» του συγκεκριμένου εισαγγελέα που ήθελε οπωσδήποτε να δει τρομοκράτες πίσω από τους 11 ανήλικους παραμένει μια πολύ σοβαρή υπόθεση ποινικοποίησης των αγώνων της νεολαίας. Μπορεί εκείνος ο εισαγγελέας να ενήργησε έτσι επί Ν.Δ., αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν κατάργησε τον τρομονόμο αλλά τον «αναβάθμισε». Καταργήθηκε εν μέσω θέρους το άρθρο που προέβλεπε πως δε συνιστά τρομοκρατική πράξη η τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων όταν συνδέονται με την άσκηση θεμελιωδών ατομικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και με τον τρόπο αυτό ο νέος «τρομονόμος νούμερο 3» μπορεί να αντιμετωπίσει ως τρομοκράτες κάθε είδους διαδηλωτή ή απεργό.
Η δίκη των 11 ανηλίκων συνεχίζεται τη Δευτέρα με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και τις απολογίες των κατηγορουμένων. Τη συμπαράστασή τους στους μαθητές έχουν εκφράσει πλήθος φορέων και οργανώσεων μεταξύ αυτών και η τοπική ΕΛΜΕ. Χαρακτηριστικό είναι απόσπασμα από την κατάθεση καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης, o οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη σύλληψη ενός κοριτσιού εκ των 11 ανηλίκων: «…τότε είδα να περνάει και ένα κοριτσάκι μόνο του με κατεύθυνση προς την Εθνική Τράπεζα και τότε ήρθαν δύο πολίτες και το συνέλαβαν, ενώ αυτό φώναζε ότι δεν έκανε τίποτα. Αυτοί πήγαν να το αφήσουν αλλά τότε ήρθε μια ένστολη ομάδα και κάποιος από αυτή την ομάδα είπε: ‘‘πάρτε και αυτή την πουτάνα μέσα’’. Και την πήραν και την έφεραν προς το δικαστικό μέγαρο…».

Μάριος Διονέλλης
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!