Τρεις απολύσεις από εργολάβους, ένα μήνα μετά την απεργία

 

Πριν από ένα μήνα (στις 13 Φεβρουαρίου 2015) οι εργαζόμενοι στο Ορυχείο της ΔΕΗ, στην Καρδιά Κοζάνης (το γνωστό ως «δουλεμπόριο», καθώς οι εργαζόμενοι αμείβονται από εργολάβους, ενώ εργάζονται ουσιαστικά για τη ΔΕΗ), αποφάσισαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες να κατέλθουν σε απεργία διεκδικώντας δεδουλευμένα 3 μηνών καθώς και το Δώρο Χριστουγέννων που δεν είχαν λάβει, αφού ο εργολάβος επικαλούνταν ότι δεν είχε ο ίδιος πληρωθεί από τη ΔΕΗ.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν απεργία ύστερα από τρεις γενικές συνελεύσεις σε ισάριθμους χώρους εργασίας και καλυπτόμενοι από το Συνδικάτο Εργατική Αλληλεγγύη. Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν στον Δρόμο, μέσω του Συνδικάτου τους, «την παραμονή της απεργίας άναψαν τα τηλέφωνα με πιέσεις και εκβιασμούς, όποιος απεργήσει να μην ξανάρθει για δουλειά».

Η απεργία έγινε με το Συνδικάτο να παρεμβαίνει μιλώντας με τον εργολάβο και προειδοποιώντας σε περίπτωση που εκβιάζονταν στο μέλλον οι απεργοί.

Ωστόσο, ένα μήνα μετά, το Συνδικάτο Εργαζομένων Εργατική Αλληλεγγύη καταγγέλλει εργασιακή τρομοκρατία καθώς, παρά την υπόσχεση του εργολάβου στα Ορυχεία Καρδιάς ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αμέσως μετά την απεργία έχουν ήδη γίνει 3 με πλάγιους τρόπους μέσω αλλαγής συμβάσεων και μεταθέσεων σε άλλες εργολαβίες, στις οποίες ήξεραν ότι έληγαν οι συμβάσεις. Μέσα σ’ αυτούς και ένα εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του Συνδικάτου στο Ορυχείο Καρδιάς.

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη περάσει σε μετωπική επίθεση, θεωρώντας τις μεταθέσεις-απολύσεις εκβιαστικές και στοχευμένες. Πριν από τρεις ημέρες επισκέφτηκε τα Ορυχεία, μετά από πρόσκληση του Συνδικάτου, η Επιθεώρηση Εργασίας για έλεγχο, ενώ ήδη απεστάλη επίσημη επιστολή με αίτημα για συνάντηση προς τους υπουργούς Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, με την οποία τους ενημερώνουν πλήρως, τόσο για την εργασιακή κατάσταση στα Ορυχεία όσο και για τις συνθήκες δουλειάς αλλά και δουλείας.

Οι εργαζόμενοι μέσω του Συνδικάτου τους απαιτούν από τους εργολάβους να πάρουν πίσω όλες τις απολύσεις, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, να αμείβονται νόμιμα και αξιοπρεπώς. Καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει για την τήρηση της νομιμότητας και να υλοποιήσει τις προγραμματικές της δηλώσεις επί του συγκεκριμένου θέματος.

Καλούν τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, τα εργατικά Κέντρα του νομού και τα Πρωτοβάθμια Συνδικάτα της ΔΕΗ να παίξουν, επιτέλους, το θεσμικό τους ρόλο αλλιώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Απευθύνονται μέσω και του Δρόμου στους εργαζόμενους των εργολάβων και του δουλεμπορίου και τους καλούν να μη φοβηθούν, να πάρουν τους αγώνες στα χέρια τους, ενώ παράλληλα, απευθύνουν ανοικτό κάλεσμα στους τακτικούς εργαζόμενους της ΔΕΗ να δηλώσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους όχι μόνο σαν έκφραση συμπάθειας αλλά κυρίως επειδή αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν και γι’ αυτούς.

Μ.Ε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!