Λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές φουντώνει ξανά η αγανάκτηση των Πορτογάλων για τις πολιτικές λιτότητας που καταστρέφουν τη χώρα και για τα νέα σκάνδαλα που ήρθαν στο φως και αφορούν «επιφανείς» εκπροσώπους του παραδοσιακού πολιτικού κόσμου. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας ενάντια στα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Στη Λισαβόνα οι διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά, την ανεργία και την υπερεκμετάλλευση, φώναζαν συνθήματα όπως: «Φτάνει πια με τους κλέφτες, θέλουμε εκλογές» και «Η ανεργία στην Πορτογαλία είναι εθνική ντροπή».

Η κύρια συνδικαλιστική ένωση της χώρας, η Γενική Συνομοσπονδία Πορτογάλων Εργατών (CGTP), κάλεσε τους Πορτογάλους να βγουν στους δρόμους «ενάντια στην πολιτική της Δεξιάς, που καταστρέφει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και ευθύνεται για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό». Ο γενικός γραμματέας της CGTP, μιλώντας στη διαδήλωση της Λισαβόνας, επανέλαβε ένα κοινό μυστικό: «Σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, η κατάσταση στη χώρα δεν καλυτερεύει».

Την ίδια στιγμή, μεγάλη αντίδραση με αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις πολλών εργαζόμενων στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας συναντά η πρόθεση της δεξιάς κυβέρνησης να δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση της εθνικής αεροπορικής εταιρίας, της ΤΑP, η οποία θεωρείται σύμβολο της Πορτογαλίας και είχε εθνικοποιηθεί το 1975 κατά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων. Ενόψει πάντως των εθνικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, η κυβέρνηση του Κοέλιο «ελάφρυνε» ελάχιστα τον προϋπολογισμό του 2015 απαλείφοντας ορισμένες περικοπές, χωρίς όμως να εγκαταλείπει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος τουλάχιστον στο 3% του ΑΕΠ.

Τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντείνουν και οι συνεχείς αποκαλύψεις για τη διαφθορά πολιτικών ηγετών και τη διαπλοκή τους με τραπεζίτες αλλά και σκοτεινά επιχειρηματικά κέντρα. Ήδη τον προηγούμενο Νοέμβριο συνελήφθη ο «σοσιαλιστής» πρώην πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες με τις κατηγορίες της διαφθοράς, του ξεπλύματος χρήματος, της φοροδιαφυγής και πλαστογραφίας. Μία εβδομάδα πριν, είχε αποκαλυφθεί η «Επιχείρηση Λαβύρινθος», ένα δίκτυο για παράτυπες εκδόσεις βίζας που χορηγούνται σε αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε., που εξανάγκασε σε παραίτηση τον υπουργό Εσωτερικών Μιγκέλ Μασέδο. Και το αποκορύφωμα ήρθε με τις πρόσφατες κατηγορίες που αποδίδονται στον σημερινό πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος για πέντε χρόνια δεν κατέβαλε τις εισφορές του για την κοινωνική ασφάλιση και πλήρωνε τους φόρους του με μεγάλη καθυστέρηση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!