Θα σας διηγηθώ μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι. Έχει κακούς και καλούς δράκους και διαδραματίζεται στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη , αλλά δυστυχώς δεν είναι παραμύθι.

Το μακρινό 2006-7, μία εργολαβική εταιρεία αναλαμβάνει με αμοιβή 1.000.000 ευρώ περίπου να φτιάξει-επισκευάσει διάφορα έργα που σχετίζονται με την καθημερινότητα της πόλης μας. Ταυτόχρονα, υπογράφει συμφωνητικό με κάποιον δικηγόρο όπου καθορίζεται αμοιβή με τον συνεργάτη του 20% επί της σύμβασης .

Το 2009, ο δικηγόρος εκδίδει διαταγή πληρωμής κατά της ως άνω εταιρείας διότι, ενώ έχει υλοποιηθεί η σύμβαση, αυτός δεν πληρώθηκε. Φτάνουμε στον Γενάρη του 2012, όταν η Νομική Υπηρεσία του Δήμου λαμβάνει ένα δικόγραφο με το οποίο της ζητείται –από τον ενάγοντα Δικηγόρο– να ενημερώσει τον ίδιο, για το ύψος της οφειλής του Δήμου προς την εργολαβική εταιρεία, ώστε να προβεί σε κατάσχεση εις χείρας τρίτου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωστοποιούν στη Νομική Υπηρεσία το ύψος της οφειλής που ανέρχεται σε 220.000 ευρώ περίπου. Γίνεται γνωστοποίηση στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, όπως προβλέπει ο νόμος, και φαίνονται όλα όμορφα και ωραία. Αμ δε! Μετά από ένα μήνα, οι υπηρεσίες ανακαλύπτουν ότι τελικά δεν χρωστάνε το ποσό που δήλωσαν αρχικά, αλλά μόλις 11.000 ευρώ.

Έλα, όμως, που νομίμως ο ενάγων ζητάει τα 220.000 ευρώ! Τώρα τι κάνουμε; Γίνεται, λοιπόν, ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο που λέει ότι ο Δήμος οφείλει μόνον τα 11.000 ευρώ. Ο δικηγόρος κάνει έφεση και δυστυχώς για εμάς την κερδίζει . Ο Δικαστής διατάσει να του δώσουμε τα πολλά που όμως τώρα έχουν γίνει νομιμοτόκως 420.000 ευρώ.

Μ’ αυτά και μ΄ αυτά πλησιάζουμε στο τέλος του παραμυθιού.

Από αμέλεια –όπως είπαν– της αρμόδιας υπηρεσίας –όχι πάντως της νομικής– χάνεται η προθεσμία άσκησης ένδικων μέσων και έτσι η υπόθεση τελεσιδίκησε .

Τώρα τι κάνουμε, που θα πρέπει ο Δήμος κάτω από την –χρηστή– διοίκηση Μπουτάρη να πληρώσει χρήματα που στην πραγματικότητα δεν τα οφείλει;

Τα 420.000 ευρώ «είναι πολλά τα λεφτά Άρη-Δήμαρχε», όπως έλεγε ο Σπ. Καλογήρου στην αγαπημένη μου ταινία «Λόλα» του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου.

Έτσι, συμπολίτες μου, αυτό το παραμύθι έχει ένα τέλος, με υψηλό χρηματικό κόστος για εσάς και την πόλη.

 

Γιώργος Αβαρλής – δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!