Δηλώνει υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Το γεγονός πως ο Γιάννης Μπουτάρης προσπαθεί να προκαλεί με τις δηλώσεις του, που συχνά χαρακτηρίζονται και ως αντιφατικές, είναι γνωστό. Αυτή τη φορά, όμως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι ξεπέρασε τα όρια, με αποτέλεσμα να δέχεται βολές απ’ όλες τις κατευθύνσεις: Tους πολίτες της Θεσσαλονίκης που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τα μέλη της δημοτικής παράταξής του, αλλά και από στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που εμφανίζονται ενοχλημένα από τις παρεμβάσεις του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ακόμη και οι διευκρινιστικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησε, δεν ήταν αρκετές για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.
Αφορμή η συνέντευξη του Γιάννη Μπουτάρη στην εφημερίδα Μακεδονία, όπου μεταξύ άλλων δηλώνει ότι «οι πολίτες  να με ψηφίσουν γιατί είμαι ένας καθαρόαιμος αστός», παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και επιφυλάσσει για τον εαυτό του ηγετικό ρόλο στη δική του κεντροαριστερά.
«Δεν με ενδιαφέρει αν την έχει ο Ροκφέλερ ή ο Στάλιν την ΕΥΑΘ. Με ενδιαφέρει ποια είναι η τελική τιμή», είχε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, δείχνοντας ότι παρά την πίεση των πολιτών και των δημοτικών συμβούλων, παραμένει θερμός υποστηριχτής των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και αν πρόκειται για το νερό.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στην τελευταία του  συνέντευξη, πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας. «Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν το μονοπώλιο θα είναι ιδιωτικό ή δημόσιο», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης, για να συμπληρώσει πως τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ιδιωτικοποίησης του management της εταιρίας. Μάλιστα, ο δήμαρχος δηλώνει τη στήριξή του σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και σπεύδει να τονίσει πως σε όλο τον κόσμο το management με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι καλύτερο. Ο Γιάννης Μπουτάρης προχωρά όμως ένα βήμα παραπάνω και αναφέρεται στη διεθνή εμπειρία διαχείρισης του νερού, κάνοντας μερικά… εσκεμμένα λάθη. Αναφέρεται στη Γερμανία και στην εκεί εμπειρία, σε μια προσπάθεια να υπερθεματίσει των ιδιωτών, αγνοώντας όμως πως οι κάτοικοι του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων έχουν, με μεγάλα, δημοψηφίσματα απαιτήσει την επαναδημοτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης.
Ακόμη και το κυκλοφοριακό ο Γιάννης Μπουτάρης ισχυρίζεται πως θα το επιλύσει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Χαρακτηριστικά, όταν ο δημοσιογράφος Νίκος Ηλιάδης τον ρωτά «τι δεν κατάφερε να κάνει, από τις προτεραιότητες που έθεσε ως δήμαρχος» ο ίδιος αποστομωτικά απαντά: «Δεν καταφέραμε να επιδοτήσουμε τα ιδιωτικά πάρκινγκ, ώστε ο πολίτης με 75-80 ευρώ το μήνα να μπορεί να παρκάρει εκεί» και κατ’ επέκταση να λυθεί το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης.

Διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην κεντροαριστερά
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης όμως δηλώνει έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες και για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς. Ήδη έχει συνυπογράψει με άλλους τέσσερις δημάρχους δύο κείμενα-παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε πιθανό νέο πολιτικό μόρφωμα. Ζητά σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ -τη θεωρεί απαραίτητη- με αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της περιόδου Σημίτη και κεντρικό άξονα τη μνημονιακή πολιτική. Παράλληλα, ζητά τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα μεγάλο αστικό κόμμα.

Λευτέρης Αρβανίτης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!