Επιμέλεια Γιάννης Σχίζας

Περί αυτονομίας…

Τα «αυτόνομα οχήματα» αποβλέπουν να μειώσουν τα τροχαία ατυχήματα, έλα όμως που η εισαγωγή τους στην κυκλοφορία συνδυάσθηκε με ατυχήματα. Πρόσφατα μία ποδηλάτης έχασε τη ζωή της καθώς χτυπήθηκε από ένα αυτόνομο όχημα καθώς διέσχιζε δρόμο στην Αριζόνα των ΗΠΑ, ενώ ο πρώτος θάνατος με εμπλοκή αυτόνομου οχήματος είχε ανακοινωθεί το 2016, με θύμα έναν 40χρονο οδηγό που είχε παραδώσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου στο αυτόνομο σύστημα και το όχημα συγκρούσθηκε με νταλίκα. Η εταιρεία Uber ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις δοκιμές αυτόνομων οχημάτων της που πραγματοποιούνται σε ΗΠΑ (Αριζόνα και Πίτσμπουργκ) και Καναδά (Τορόντο).

Το θύμα του πρόσφατου ατυχήματος περπατούσε σέρνοντας το ποδήλατό της έξω από τα όρια της διάβασης των πεζών σε ένα δρόμο με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας στην πόλη Φοίνιξ της Αριζόνα, όταν χτυπήθηκε από το αυτόνομο όχημα της Uber που έτρεχε με περίπου 65 χιλιόμετρα την ώρα. Στο αυτοκίνητο, ένα Βόλβο XC90 SUV, υπήρχε οδηγός στο τιμόνι, αλλά τον έλεγχο του οχήματος εκείνη τη μοιραία στιγμή είχε αναλάβει το αυτόνομο σύστημα.

Η Uber και η Waymo (θυγατρική της Google) προ ημερών άσκησαν πίεση στο Κογκρέσο να επιταχύνει την εισαγωγή των αυτόνομων οχημάτων στις ΗΠΑ, αλλά μερικοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν μπλοκάρει τη σχετική νομοθεσία, λόγω ανησυχιών στον τομέα της ασφάλειας. Το θανατηφόρο τροχαίο στην Αριζόνα φαίνεται να επιβεβαιώνει τους φόβους τους.

Η οργάνωση προστασίας των καταναλωτών Consumer Watchdog δήλωσε ότι «η Αριζόνα έχει καταντήσει η Άγρια Δύση της δοκιμής ρομποτικών αυτοκινήτων, καθώς δεν διαθέτει ουσιαστικά καθόλου σχετικούς κανονισμούς. Γι’ αυτό ακριβώς η Uber και η Waymo κάνουν εκεί τις δοκιμές τους. Όταν δεν υπάρχει σερίφης στην πόλη, σκοτώνονται άνθρωποι».

Κυνηγός εξωπλανητών

Μαζί με τον Κάλιμπαν, ο «Αριέλ» είναι ένα πρόσωπο-χωρίς πρόσωπο στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ, ένας κανονικός μάγος που σηκώνει φουρτούνες και γενικά κάνει χίλια-δυο… Ταυτόχρονα είναι το όνομα που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) στη νέα διαστημική αποστολή που σχετίζεται με την κατασκευή του πρώτου διαστημικού τηλεσκοπίου, το οποίο θα εξειδικευθεί στην ανίχνευση και μελέτη της ατμόσφαιρας γύρω από εξωπλανήτες.

Το ARIEL (Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey) είναι τηλεσκόπιο που αναμένεται να είναι έτοιμο προς εκτόξευση στα μέσα του 2028. Πρόκειται για ένα νέο ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο κόστους περίπου 450 εκατ. ευρώ, που θα τοποθετηθεί στο λεγόμενο «σημείο Λαγκράνζ 2» μεταξύ Γης και Ήλιου, σε απόσταση 1,5 εκατ. χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Θα έχει βάρος περίπου 1,3 τόνων και η διάρκεια της αποστολής του προβλέπεται τετραετής.

Τα όργανα του ARIEL θα μπορούν να μετρήσουν τις χημικές μεταβολές τόσο στα διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρας, όσο και στην επιφάνεια ενός πλανήτη, κάτι που θα οδηγήσει και σε καλύτερες εκτιμήσεις για τη θερμοκρασία του. Το ARIEL αναμένεται να μελετήσει πάνω από 1.000 ήδη γνωστούς εξωπλανήτες και θα είναι κατά σειρά ο τρίτος ευρωπαϊκός κυνηγός εξωπλανητών.

Από τις πρώτες ανακαλύψεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα, έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη περίπου 3.700 πλανητών γύρω από 2.800 άστρα. Στο μυαλό όλων ως προτεραιότητα βρίσκεται η ανακάλυψη μιας πραγματικά «δίδυμης» Γης.

Μισό αεροπλάνο – Μισό διαστημόπλοιο

Το πρώτο μεγάλο αεροπλάνο του κόσμου ήταν ένα Τουπόλεφ 134 (Tu 134) που είχε εγκαταλειφθεί επί παρακμής του υπαρκτού και αναγεννήθηκε μερικά χρόνια μετά… Αλλά καθώς τα ρεκόρ υπάρχουν για να καταρρίπτονται, ήλθε η ώρα για ένα ακόμη μεγαλύτερο: Σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της γερμανικής Die Welt, ένα νέο αεροσκάφος θα δοκιμασθεί στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια. Το γιγαντιαίο αεροσκάφος έχει έξι κινητήρες, 28 τροχούς , άνοιγμα πτερύγων 117 μέτρα και συνολικό βάρος 590 τόνους, φιλοδοξεί δε να μπορεί να πετάξει και στο διάστημα. Όπως ο Έλον Μασκ ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία SpaceX ή ο ιδρυτής του Amazon Τζεφ Μπέζος τη διαστημική εταιρεία Blue Origin, ο Πωλ Άλεν δημιούργησε το 2011 την εταιρεία αεροσκαφών Stratolaunch Systems. Το έργο του –το γιγαντιαίο αεροσκάφος Stratolaunch– δεν προορίζεται να μεταφέρει επιβάτες, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων. Το αεροσκάφος μοιάζει με ένα καταμαράν του ουρανού επειδή υπάρχουν δύο άτρακτοι τοποθετημένοι κάτω από μια τεράστια επιφάνεια. Το τριμελές πλήρωμά του θα έχει θέσεις καθίσματος μόνο στη δεξιά άτρακτο για να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το αεροσκάφος. Το Stratolaunch βασίζεται στις τεχνολογικές ιδέες του θρυλικού μηχανικού Paul Rutan, που χρηματοδοτήθηκε από τον Πώλ Άλεν, πρόκειται δε να μεταφέρει τον πύραυλο στη μέση των φτερών μεταξύ των δύο ατράκτων σε ύψος περίπου δέκα χιλιομέτρων. Στη συνέχεια, θα ακολουθεί η εκτόξευση του πυραύλου…

Πράγα: Η πιο όμορφη μπαρόκ βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη Klementinum είναι ένα όμορφο παράδειγμα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Άνοιξε το 1722 ως τμήμα του Πανεπιστημίου Ιησουιτών και στεγάζει περισσότερα από 20.000 βιβλία. Έχει ψηφιστεί ως μια από τις πιο όμορφες και μαγευτικές βιβλιοθήκες του κόσμου.

Οι τοιχογραφίες που κοσμούν την οροφή ζωγραφίστηκαν από τον Jan Hiebl. Το 1781, ο τότε διευθυντής Karel Rafael Ungar ίδρυσε την «Biblioteca Nationalis» μια συλλογή από λογοτεχνικά βιβλία στην τσεχική γλώσσα. Μερικά σπάνια ιστορικά βιβλία από αυτή τη συλλογή έχουν αποσταλεί στη Google ώστε να σαρωθούν και να είναι διαθέσιμα στους αναγνώστες.

Καθώς η βιβλιοθήκη αποτελεί ένα σπάνιο και ελάχιστα γνωστό θησαυρό, σχετίζεται με σημαντικά επίσης άγνωστα γεγονότα όπως: Η βιβλιοθήκη Klementinum ήταν στο τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο Ιησουιτών στον κόσμο, ενώ η καταγραφή του τοπικού καιρού(τα πρώτα ή από τα πρώτα στοιχεία της μετεωρολογίας) ξεκίνησε το 1775 και συνεχίζεται ως σήμερα. Αναφέρεται στο μυθιστόρημα του διάσημου Ισπανόφωνου συγγραφέα Jorge Luis Borges.

Μεγάλα λόγια περί γυναικών

Οι άνδρες κυνηγούν. Οι γυναίκες ψαρεύουν.
Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος Συγγραφέας

Η γυναίκα θέλει πολλά από έναν άνδρα, ενώ ο άνδρας θέλει μόνο ένα, αλλά από πολλές γυναίκες.
Κονσταντίν Μελιχάν, Ρώσος χιουμορίστας

Ο παράδεισος βρίσκεται εκεί που είναι η Εύα.
Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Βλέπεις πολλούς έξυπνους άντρες με ηλίθιες γυναίκες, αλλά ποτέ μια έξυπνη γυναίκα με ηλίθιο άντρα.
Erica Jong, γ. 1942, Αμερικανίδα συγγραφέας

Αν δεν υπήρχαν γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν σημασία.
Αριστοτέλης Ωνάσης, 1900-1975, Έλληνας εφοπλιστής

Το να κερδίσεις έναν άντρα είναι τέχνη. Το να τον κρατήσεις είναι επάγγελμα.
Simone De Beauvoir, 1908-1986, Γαλλίδα Συγγραφέας

Ένα κορίτσι με μέλλον πρέπει να αποφεύγει έναν άντρα με παρελθόν.
Evan Esar, 1899-1995, Αμερικανός χιουμορίστας

Υπάρχουν δυο μόνο πράγματα που μπορούν να κάνουν τη γυναίκα σου ευτυχισμένη: πρώτον ,να την κάνεις να νομίζει ότι περνάει το δικό της και, δεύτερον, να περνάει το δικό της.
Λύντον Τζόνσον, 1908-1973, Αμερικανός Πρόεδρος [1963-1968]

Ας αφήσουμε τις πολύ όμορφες γυναίκες για τους άντρες που δεν έχουν καθόλου φαντασία.
Marcel Proust, 1871-1922, Γάλλος συγγραφέας

Ο πόλεμος ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ο μόνος στον οποίο τα αντίπαλα μέρη κοιμούνται τακτικά με τον εχθρό.
Quentin Crisp, 1908-1999, Βρετανός συγγραφέας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!