Παραχώρησαν τον Ασύρματο στους δημότες Αγ. Δημητρίου, αλλά η ΕΤΑΔ ζητά «οικονομικό αντάλλαγμα»

Ο παραλογισμός και η ακραία επικίνδυνη αντι-περιβαλλοντική και αντιλαϊκή πολιτική των Μνημονίων ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά στο Δήμο Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι), έναν από τους πιο επιβαρυμένους πληθυσμιακά και οικιστικά δήμους της Αττικής, που έχει την… τύχη να διαθέτει έναν και μοναδικό ελεύθερο χώρο πρασίνου.
Περί του γνωστού Ασυρμάτου ο λόγος, τα 32 στρέμματα του οποίου παραχωρήθηκαν προ ολίγων ετών από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (είχε στην ιδιοκτησία της την έκταση, όσο ο κεντρικός αερολιμένας Αθηνών βρισκόταν στο Ελληνικό) στο Δήμο Αγίου Δημητρίου «για τη δημιουργία χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής», σύμφωνα με το Φ.550/ΑΔ.687993/04-05-2011-Σ.806/04-05-2011.
Ο χώρος από τότε έχει αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, διατηρώντας στα όριά του παιδική χαρά, γήπεδα αθλητικών δραστηριοτήτων και ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του που -υποτίθεται- θα προοριζόταν για Μουσείο του παλαιού Κέντρου Εκπομπών του πρώην Αεροδρομίου, βρίσκεται υπό την αυτοδιαχείριση των πολιτών (εκεί λειτουργούν δομές αλληλεγγύης, αυτοδιαχειριζόμενο ωδείο κ.λπ.). Το Πάρκο του Ασυρμάτου, όμως, έμελλε να έχει την ίδια… τύχη με άλλα ακίνητα του Δημοσίου. Πέρασε, δηλαδή, στη δικαιοδοσία της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με σκοπό την «αξιοποίησή» του.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Δημητρίου, δείγμα της σύγχρονης διαχείρισης του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ είναι η απαίτηση της τελευταίας από τον Δήμο και κατ’ επέκταση από τους πολίτες του, ότι για να παραχωρηθεί η χρήση των 32 στρεμμάτων του ελεύθερου χώρου του Ασυρμάτου, «θα πρέπει ο Δήμος, εκτός της εγκεκριμένης από το Δημοτικό Συμβούλιο προμελέτης (η οποία έθετε ξεκάθαρα τη χωρίς προαπαιτούμενα παραχώρηση του χώρου) που έστειλε σε αυτήν την υπηρεσία, να “προτείνει οικονομικό αντάλλαγμα που να ανταποκρίνεται στην εύλογη αξία του ακινήτου” και “στοιχεία εξασφάλισης της χρηματοδότησης και συντήρησης του έργου”».
Όπως τονίζουν τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να χρησιμοποιήσουμε τη δημόσια γη που έχουμε στο Μπραχάμι και για να ολοκληρωθεί και να αντιμετωπιστεί ως ενιαίος χώρος πρασίνου ο χώρος του Ασυρμάτου, μας ζητούν να πληρώσουμε κι από πάνω, την ίδια στιγμή που όλος ο υπόλοιπος περιμετρικά χώρος του Ασυρμάτου (του οποίου η χρήση είναι επίσης παραχωρημένη) είναι ήδη χώρος πρασίνου και την ίδια στιγμή που ο διεκδικούμενος χώρος είναι πλέον ένας ζωντανός χώρος δημιουργίας και αυτοοργάνωσης από τις δραστηριότητες της Ανοιχτής Συνέλευσης για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου».
Για το θέμα υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Χαρά Καφαντάρη, ρωτώντας τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών:
• Με ποια λογική απαιτείται οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση χρήσης, όταν η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (σ.σ. την είχε υπογράψει ως υπουργός ο Ευ. Βενιζέλος) δεν προβάλλει αντίστοιχο αίτημα;
• Με ποια λογική απαιτείται οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση χρήσης, όταν οι εγκεκριμένες χρήσεις γης από το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο είναι χρήση αστικού πρασίνου;
• Τα έσοδα τα οποία διεκδικεί η ΕΤΑΔ θα κατευθυνθούν από την κυβέρνηση στη φερόμενη από αυτήν προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής;

Οι πολίτες οργανώνονται
Το θέμα έχει ξεσηκώσει τους πολίτες ενός δήμου που δεν διαθέτει κανέναν άλλο ελεύθερο χώρο πρασίνου. Ανταποκρίθηκαν λοιπόν στο κάλεσμα του δήμου για ανοιχτή συνέλευση την περασμένη Κυριακή, 26/5, προκειμένου να ενημερωθούν και να συναποφασίσουν δράσεις. Ας σημειωθεί ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των τοπικών κινήσεων και φορέων για το συντονισμό δράσεων και επόμενων ενεργειών.
Η Δημοτική Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών «Μετέχω», που στηρίζει ενεργά και την Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου, κάλεσε μάλιστα τη δημοτική Αρχή (που σημειωτέον διαβεβαίωνε προ λίγου καιρού τους δημότες ότι στις «υπηρεσιακές συζητήσεις»(;) της δημάρχου με την ΕΤΑΔ δεν είχαν υπάρξει προσκόμματα στην παραχώρηση του χώρου) να ανοίξει τους ορίζοντές της και να προχωρήσει σε κοινές δράσεις με άλλους δήμους που διεκδικούν αντίστοιχους χώρους.

Μ.Ε.

 

________________________________________

 

Κάλεσμα αγώνα από τον ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Δημητρίου
Αποφασισμένος να συμμετάσχει με όλες του τις δυνάμεις μαζί με όλους τους φορείς, σωματεία, δημοτικές παρατάξεις, κόμματα και τους κατοίκους της πόλης, ώστε να μην περάσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αγίου Δημητρίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δήλωσή της στον Δρόμο η Ιωάννα Μπίθα, συντονίστρια της Τοπικής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, «Επειδή ο ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ και η ελεύθερη δημόσια χρήση του ως ενιαίος χώρος πρασίνου είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος για την περιοχή μας, θα αγωνιστούμε δυναμικά μαζί με το λαό της πόλης μας, να μην περάσουν τα σχέδια εμπορευματοποίησης της ΕΤ.Α.Δ και της μνημονιακής της πολιτικής».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!