Η πράξη θα δείξει αν οι ανακοινώσεις είναι… χαρτοπόλεμος για κάθε χρήση

του Χρήστου Πραμαντιώτη

 

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όσοι σχετίζονται με την περιοχή του πρώην Aεροδρομίου του Ελληνικού και πολιτογραφούνται ακόμη στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται να παίρνουν θέση εναντίον του σχεδίου σύμβασης που έχουν υπογράψει η Lamda Development και το ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν είναι ακόμη προφανής η κατεύθυνση στην οποία θα επιλέξει να κινηθεί η κυβέρνηση, εκείνο όμως που αποτελεί και το μοναδικό δεδομένο μέχρι σήμερα είναι οι δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, οι οποίες αφορούν την απρόσκοπτη υλοποίηση των παραχωρήσεων/ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ήδη προχωρήσει. Και η «επένδυση» στο Ελληνικό βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Δεδομένο, επίσης, θα μπορούσαν να αποτελούν οι παλιές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου και πολιτισμού στους χώρους του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, όμως αυτές συνέβησαν σε προ μνημονιακής προσαρμογής εποχή του κόμματος, επομένως δεν ισχύουν πλέον (όπως και όλες οι δεσμεύσεις και υποσχέσεις).

Εάν, όμως, η υπόθεση «Ελληνικό» είναι τελειωμένη για τους δανειστές, εάν οι πρότερες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύουν και αν η κυβέρνηση έχει εντάξει στον Προϋπολογισμό του 2016 πρόβλεψη για έσοδα 1,8 δισ. από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι απορίας άξιον τι ακριβώς επιχειρούν να πουν τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις τους.

 

Φίλια πυρά

Δεν πάνε πολλές μέρες από τότε που η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε δημοσίως (Το Ελληνικό δεν πωλείται ήταν ο τίτλος της σχετικής ανακοίνωσης) από τους αρμόδιους υπουργούς να ακυρώσουν το διορισμό των νέων Μελών Δ.Σ. στην Ελληνικό Α.Ε., να αποσύρουν τη διάτρητη και παράνομη σύμβαση για το πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού και να προχωρήσουν σε διαβούλευση για την πραγματική αξιοποίηση του χώρου, με βάση τη μελέτη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου και το δημόσιο συμφέρον. Αμέσως μετά ακολούθησε ανακοίνωση των κομματικών Οργανώσεων Αλίμου, Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Ελληνικού, με το ίδιο περιεχόμενο.

Τρίτο «χτύπημα» ήρθε την Τρίτη από 21 βουλευτές του κόμματος που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, απευθυνόμενη στους υπουργούς Π. Σκουρλέτη και Ευκλ. Τσακαλώτο. Η ερώτηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη διαδικασία του διαγωνισμού και στο προσχέδιο σύμβασης που «έχουν καταγγελθεί ως παράνομα και νομικά διάτρητα», στο «σκανδαλωδώς μικρό τίμημα», στην τσιμεντοποίηση και καζινοποίηση της έκτασης.

Οι βουλευτές καταλήγουν ερωτώντας τους υπουργούς: Εάν θεωρούν νόμιμη τη διαδικασία του διαγωνισμού. Τι θα κάνουν ώστε να υπάρξει αποκατάσταση της νομιμότητας. Πότε θα συσταθεί η προβλεπόμενη από το νόμο Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την επανεξέταση και έγκριση του Σχεδίου Επενδυτικής Ανάπτυξης του Αγοραστή. Αν προτίθενται να φέρουν στη Βουλή προς επικύρωση-έγκριση την τελική Σύμβαση μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Ερωτήματα προς ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές

Είναι αμφίβολο αν οι 21 βουλευτές θα πάρουν ουσιαστικές απαντήσεις για όλα τα ερωτήματά τους, πέρα από μια γενική επίκληση τήρησης της νομιμότητας. Η κυβέρνηση έχει χαράξει αποφασιστικά τη μνημονιακή ρότα σε όλα τα ζητήματα και δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Στην πραγματικότητα, τα καλύτερα διδάγματα που έχει λάβει υπ’ όψιν της είναι η στάση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που συνδύαζε το «ναι σε όλα» με τη σκληράδα απέναντι στα κινήματα. Η ειδική συνθήκη στην περίπτωση της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ότι θα πρέπει να βρει τρόπο να καλμάρει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αναμένεται να συνεχίσει (για πόσο ακόμη;) στον δρόμο της διγλωσσίας, που θέλει τους υπουργούς σταθερά μνημονιακούς και το κόμμα αορίστως κινηματικό μέχρι να προσαρμοστεί κι αυτό στον ρεαλισμό.

Για το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη και στελέχη του, το ερώτημα είναι πόσο πιο πίσω από το στόχο της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού θα αποδεχτούν να πάνε. Επίσης, αν θα επιδιώξουν να συμβάλουν σε έναν γενικό ξεσηκωμό (από τώρα, κι όχι την τελευταία στιγμή) για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας Ελληνικού και «τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου, πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων κοινωφελών χρήσεων». Ή, αντιθέτως, αν στην κρίσιμη στιγμή θα ψάχνουν (με ανάλογο τρόπο φέρθηκαν και στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας) να βρουν φιλοπεριβαλλοντικά προσχήματα που ενδεχομένως θα αφήνει η αφήγηση η οποία θα συνοδεύει την τσιμεντοποίηση και το ξεπούλημα του Ελληνικού.

Για τους 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα ερωτήματα είναι ακριβώς τα ίδια. Και είναι αμείλικτα, μολονότι κάποιοι από αυτούς ίσως να νομίζουν ότι αν έλθει στη Βουλή για έγκριση η τελική σύμβαση θα μπορούν χαλαρά να καταψηφίσουν, δεδομένου ότι θα την υπερψηφίσουν τα άλλα παλαιομνημονιακά κόμματα του Κοινοβουλίου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!