Πέντε χρόνια και δεκάδες χιλιάδες ευρώ χαμένα για ένα έργο που (ξανα)σταμάτησε

 

Το γεφύρι της Άρτας έχει καταφέρει να θυμίζει η υπόθεση της ανέγερσης θεάτρου και χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Δήμο Κατερίνης, καθώς το έργο αφού πολυδιαφημίστηκε, ξεκίνησε και σταμάτησε δύο φορές, δόθηκαν αποζημιώσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε εργολάβους, και τώρα απεντάσσεται από το ΕΣΠΑ. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητάει τώρα πίσω 1,7 εκατ. ευρώ. Το χρονικό αυτής της περίεργης (τουλάχιστον) υπόθεσης παρουσιάζουν στον Δρόμο στελέχη της δημοτικής κίνησης Άλλος Δρόμος. Οι καταγγελίες και τα αμείλικτα ερωτηματικά απασχολούν και θα συνεχίσουν να απασχολούν την τοπική κοινωνία.

 

Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα (ισόγειο, εξώστης και όροφος) καθώς και υπόγεια. Η συνολική επιφάνειά του είναι 4.700τ.μ., ενώ η χωρητικότητα του θεάτρου είναι 488 θεατές. Η στάθμη του ισογείου φιλοξενεί την αίθουσα του θεάτρου, το χώρο της εισόδου καθώς και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του θεάτρου.

Η στάθμη του εξώστη έχει ένα διάδρομο για την κυκλοφορία των ατόμων από την αίθουσα, τουαλέτες και γραφεία, ενώ το επίπεδο του ορόφου περιλαμβάνει γραφεία, χώρους μεταφραστών και δημοσιογράφων. Οι υπόγειοι χώροι του κτιρίου φιλοξενούν τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου, αποθηκευτικούς, καθώς και βοηθητικούς χώρους σκηνής. Η μελέτη του ήχου έγινε με όλες τις υψηλές προδιαγραφές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

 

Προεκλογική… ανακοίνωση

Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ανακοινώθηκε από το δήμαρχο κ. Χιονίδη στις 5/10/2010, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου και μάλιστα 1 μόλις μήνα πριν από τις τοπικές εκλογές! Προεκλογική εκμετάλλευση της ανακοίνωσης! Η ανακοίνωση του έργου είχε τον χαρακτήρα της διακήρυξης, ο δήμαρχος δήλωσε χαρακτηριστικά πως το έργο θα είναι έτοιμο 24 μήνες μετά τη δημοπράτησή του. Φυσικά η άποψη του δημάρχου υπερισχύει στην αναγκαιότητα της διαβούλευσης με φορείς για το αν χρειάζεται ένα τέτοιο έργο η πόλη μας και φυσικά μέσα από ποια διαδικασία προκύπτει ο σχεδιασμός ενός τέτοιου έργου (θα έπρεπε να προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και όχι ανάθεση).

Η δημοπράτηση του έργου ανακοινώθηκε σχεδόν 10 μήνες μετά, στις 20/7/2011 – από τότε δόθηκε η πρώτη… παράταση στον χρόνο αποπεράτωσης κατά 6 μήνες τουλάχιστον αφού θεωρούσε πως οι εργασίες υπολογίζεται να ξεκινήσουν στα τέλη του έτους (2011) και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια (άρα καλό 2014 αντί για τέλη 2012 που ίσχυε μέχρι τότε)! Μετά από δυο χρόνια τοποθετήθηκε στον χώρο πινακίδα που ενημέρωνε τον διαβάτη για το μεγάλο αυτό έργο… (πινακίδα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των έργων ΕΣΠΑ). Η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό.

Τον Ιούλιο του 2012 ο κ. Χιονίδης, ύστερα από ερώτηση δημοτικού συμβούλου και όχι αυτοβούλως, ανακοίνωσε στο Δ.Σ. πως το έργο έχει… εμπλοκή και θα επαναδημοπρατηθεί και πως η χρηματοδότηση δεν πρόκειται να χαθεί. Δεν έδωσε, όμως, καμία ουσιαστική εξήγηση δημόσια για τους λόγους που οδηγούν στη ματαίωση του έργου. Στις 15/11/2012 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε την επαναδημοπράτηση του έργου. Η λύση της αρχικής εργολαβίας έγινε με αίτηση του εργολάβου! Στις 27/12/2012, εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Κατερίνης η αποζημίωση του εργολάβου με το ποσό των 60.399,53.

kolindrosfire1
Φωτογραφίες: kolindrosfire

Για το θέμα της αποζημίωσης δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:

Α) Για τη ματαίωση της σύμβασης (έργου) φταίει ο εργολάβος, οπότε όχι μόνο δεν δικαιούται αποζημίωση, αλλά αντίθετα οφείλει αυτός αποζημίωση στο δήμο και μάλιστα μεγάλη.

Β) Για τη ματαίωση του έργου ευθύνεται ο δήμος οπότε:
α) Ο εργολάβος δικαιούται κάποια αποζημίωση, μόνο αν, εννοείται, δεν έχει καμία ευθύνη και μόνο αν επιτέλεσε μέρος έστω του έργου.
β) Όποιο ή όποια φυσικά πρόσωπα (αιρετοί ή υπάλληλοι ή εξωτερικοί συνεργάτες, μελετητές κ.λπ.) ευθύνονται για τη ματαίωση του έργου, οφείλουν να αποζημιώσουν το δήμο για την αποζημίωση που κατέβαλε και τη γενικότερη βλάβη που υπέστη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος για να ξεκινήσουν οι εργασίες, άρα το προφανές είναι πως ο εργολάβος δεν επιτέλεσε έργο, δεν άφησε υλικά και δεν υπάρχει όφελος για το δήμο. Έτσι, δεν φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 64 του νόμου 3669/2008 ώστε να είναι νόμιμη η καταβολή της αποζημίωσης.

Ο εργολάβος ισχυριζόταν ότι δεν μπορούσε να εκτελεστεί το έργο γιατί οι μελέτες του δήμου δεν ήταν σωστές. Αν όλα αυτά ισχύουν, η αποζημίωση, όπως προκύπτει κακώς δόθηκε και ευθύνη έχουν όσοι εκπόνησαν και ενέκριναν τις προβληματικές μελέτες με αποτέλεσμα την πολλαπλή ζημία του δήμου. Οδηγήθηκε σε λύση η πρώτη σύμβαση με τον ανάδοχο που πήρε το έργο με έκπτωση περίπου 52%. Προχώρησε νέα δημοπρασία η οποία ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε στο παρά πέντε της απένταξης του έργου(!) και πρέπει να εξηγηθεί αρμοδίως πώς, για το ίδιο έργο, από έκπτωση 52% φθάσαμε σε έκπτωση 4,73% και (σε ποσά) αντί το έργο να γίνει με περίπου 2.860.000 εκτός ΦΠΑ να πρέπει να γίνει με περίπου 6.000.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ, προς όφελος των εργολάβων. Ο νέος εργολάβος προχώρησε στην ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού, μέρους των τοιχοποιιών και επιχρισμάτων, και στην τοποθέτηση τμήματος της μεταλλικής στέγης του κτιρίου. Οι εργασίες αυτές σταμάτησαν το καλοκαίρι του 2014.

 

Σ. Χιονίδης: «Πνοή στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας»

Αναφερόμενος στο έργο ο δήμαρχος σημείωνε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να δώσει πνοή στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Ένας χώρος υψηλών προδιαγραφών, ο οποίος θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή». Όπως επίσης υπογραμμίζει, «στον Δήμο Κατερίνης συνεχίζουμε να επενδύουμε και να έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα τον πολιτισμό και την Παιδεία, που συναποτελούν τα σημαντικότερα κεφάλαια του κάθε τόπου». Επιπλέον, ανέφερε το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης, που προέρχεται σε ποσοστό 100% από το ΕΣΠΑ, φτάνει τα 7.750.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2015.

Στο τέλος του 2013 και αρχές 2014 αποκαλύπτεται το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις των αρχικών ιδιοκτητών που ως όφειλε ο δήμος σύμφωνα με το νόμο 1337/1983 έπρεπε να τακτοποιήσει και η αναγκαιότητα τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου και η εναρμόνισή του με το ΓΠΣ. Για το ζήτημα των αποζημιώσεων των αρχικών ιδιοκτησιών πραγματοποιήθηκε οίκοθεν διορθωτική πράξη ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες δεν εμπλέκονται στο νέο οικόπεδο και οι αποζημιώσεις έχουν μεταφερθεί σε οικόπεδο που δεν επηρεάζει την ανέγερση του πολιτιστικού θεάτρου. Η διορθωτική πράξη έγινε το 2011 χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί το αν έχουν ενημερωθεί όλες οι εμπλεκόμενες ιδιοκτησίες. Οι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει στις δικαστικές Αρχές και έχουν κάνει καταγγελίες, το θέμα έχει πάει στο ΣΥΠΟΘΑ δίχως όμως ο δήμος να έχει στείλει τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσει σε γνωμοδότηση το ΣΥΠΟΘΑ. Όμως, το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και η εναρμόνισή του με το ΓΠΣ (ώστε να προλάβουν να θεραπεύσουν την οικοδομική άδεια, η οποία θα έπρεπε να είχε ανακληθεί, γεγονός που ώς σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί). Σε γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με αριθμό απόφασης 370/2014 (14/7/2014), υπάρχει ουσιαστικά αποδοχή του πολεοδομικού προβλήματος, όπου στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι απαιτείται η αύξηση του εμβαδού από 3.493,90τ.μ. σε 7.000τ.μ. το οποίο είναι το απαραίτητο εμβαδόν για τη δημιουργία και λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου Κατερίνης. Η εμπλοκή αυτής της τροποποίησης για πολεοδομικούς λόγους πάλι, οδήγησε την πολεοδομία του δήμου να αναστείλει τις εργασίες και όχι να ανακαλέσει την οικοδομική άδεια με την προσδοκία να λυθεί το πρόβλημα σύντομα. Μετά από ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων του Άλλου Δρόμου το πρόβλημα πήρε δημοσιότητα. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι τελευταία στιγμή ο δήμαρχος δήλωνε στα Δ.Σ. και δημόσια πως δεν υπάρχει πρόβλημα και πως αυτός ανά πάσα στιγμή μπορεί να δώσει εντολή να ξαναξεκινήσει το έργο!

Στις 28/7/2015 με απόφασή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΑΔΑ: 7ΛΣ27ΛΛ-3Ο7) διακόπτει τη χρηματοδότηση του έργου «Ανέγερση Θεάτρου και χώρου Πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Δήμο Κατερίνης» και ζητά την ανάκτηση των 1.744.000€ που έχουν ήδη καταβληθεί.

Πρόκειται για το ίδιο έργο που το 2012 το εγκατέλειψε ο προηγούμενος εργολάβος και αποζημιώθηκε από το Δήμο Κατερίνης με 60.000€ περίπου. Τότε ο δήμαρχος κ. Χιονίδης, αποκρύπτοντας από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες τα ουσιαστικά προβλήματα που υπήρχαν, έλεγε ότι ο εργολάβος με πρόσχημα κάποιες τυπικές ελλείψεις (μελέτες) αποχώρησε από το έργο. Από ό,τι φαίνεται μόνο τυπικές δεν ήταν οι ελλείψεις, καθώς η Περιφέρεια αναφέρει ότι ο λόγος διακοπής της χρηματοδότησης είναι παραβιάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας και όχι μόνο διακόπτει τη χρηματοδότηση αλλά ζητάει και 1.744.000€ πίσω μέσα σε 15 ημέρες!

Η ανευθυνότητα, η έλλειψη οργάνωσης και η ανεπάρκεια της Διοίκησης Χιονίδη βάζουν ταφόπλακα σε ένα πολυδιαφημισμένο έργο αξίας 7.750.000€ που «θα έδινε νέα πνοή στην πολιτιστική ζωή του τόπου και θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής», σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου. Επίσημα, πλέον, απεντάσσεται από το ΕΣΠΑ το έργο «Ανέγερση Θεάτρου και Χώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων στον Δήμο Κατερίνης» με την 6499 27/8/2015 (ΑΔΑ: ΨΕ767ΛΛ-9ΚΕ) απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως αναφέρει η απόφαση, «παραβιάστηκε η πολεοδομική νομοθεσία, καθώς το έργο εκτελείται εν μέρει σε οικόπεδο, η χρήση του οποίου, σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο, δε συνάδει με τη χρήση του κτιρίου. Κατά συνέπεια, η Πράξη δεν εκπληρώνει τους όρους της Απόφασης Ένταξης και του ισχύοντος Συμφώνου Αποδοχής Όρων που τη συνοδεύει και απεντάσσεται από το Ε.Π. «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013».

 

 

Αμείλικτα ερωτήματα

Σε συνέντευξή του στις 10 Αυγούστου 2015 ο δήμαρχος Κατερίνης προσπαθώντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη έλεγε ότι: «Πρόκειται για διαδικαστικό θέμα που μένει να λυθεί, για να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι εργασίες». Παρ’ όλα αυτά, και το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και ο δήμος πρέπει να επιστρέψει 1.744.000€. Κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, μας είπε ότι τα έργα σταμάτησαν με ευθύνη της δημοτικής Αρχής, αλλά:

  • Δεν μας είπε ότι η Περιφέρεια ανέστειλε τη χρηματοδότηση.
  • Δεν μας είπε ότι ο δήμος δεν τήρησε την προθεσμία που του δόθηκε ώστε να επιλύσει το πρόβλημα.
  • Δεν μας είπε ότι ο δήμος δεν κατάφερε, έγκαιρα, να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο και να το περάσει σε ΦΕΚ.
  • Δεν μας είπε πώς κατάφερε ο Δήμος, με όλες τις υπηρεσίες και το προσωπικό που διαθέτει, να παραβεί τους πολεοδομικούς κανονισμούς που –υποτίθεται ότι–προστατεύει και να κάνει τόσο χοντροκομμένα λάθη.
  • Δεν μας είπε πώς κατάφερε ο Δήμος για ένα έργο που κατά τα λεγόμενα του κ. Χιονίδη δεν θα επιβάρυνε ούτε με ένα ευρώ τον δημότη της Κατερίνης να κοστίζει μέχρι τώρα περί τα 100.000€ σε αποζημιώσεις και δικαστικές δαπάνες.
  • Δεν μας είπε από πού θα βρεθούν τα 1.744.000€ που πρέπει να επιστραφούν στο ΕΣΠΑ αλλά και με πόσα χρήματα θα αποζημιωθεί ο εργολάβος για τη διακοπή των εργασιών αφού έγινε με ευθύνη του δήμου.

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!