Σάββατο 23 Μαΐου, 12μ., Ομόνοια

 

Κινήσεις που ανήκουν κυρίως στο χώρο που προσδιορίζεται ως αναρχικός ή αντιεξουσιαστικός καλούν σε αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Αθήνα, από την Πλατεία Ομονοίας (στις 12 το μεσημέρι) προς τη γερμανική πρεσβεία το άλλο Σάββατο, 23 Μαΐου.

Στο κείμενο που συνυπογράφουν συλλογικότητες όπως το Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κ* ΒΟΞ, η Ομάδα Κόκκινη Γραμμή και άλλες και έχει τίτλο «Δεν θα γίνουμε αποικία του γερμανικού και κανενός άλλου ιμπεριαλισμού», διαβάζουμε: «Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε εξαρχής ως ιμπεριαλιστικό κέντρο, στο οποίο προσδέθηκαν πλήθος άλλες εξαρτημένες καπιταλιστικές χώρες. Από τη γέννησή της αποτελεί έναν διακρατικό μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε “τιμονιέρης” -εν προκειμένω το γερμανικό κεφάλαιο και οι λακέδες του- για να προωθεί τα συμφέροντά του σε βάρος όλων των εκμεταλλευόμενων της Ευρώπης».

Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για την ανάγκη «τόσο ο ελληνικός όσο και ευρύτερα ο ευρωπαϊκός λαϊκός παράγοντας να βγει στο προσκήνιο και να αντιπαρατεθεί με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (και κυρίως τον πυρήνα τους) και τους ντόπιους συνεργάτες τους για το δικό του συμφέρον και την επιβίωση».

Η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον ευρύτερο χώρο, καθώς μια σειρά άλλες συλλογικότητες βλέπουν σε αυτήν «πατριωτικά» χαρακτηριστικά που παραδοσιακά ο αναρχικός χώρος εχθρεύεται. Είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και σε χώρους της Αριστεράς, μια «αντιιμπεριαλιστική πορεία» στη Γερμανική πρεσβεία, θα αντιμετώπιζε την κατηγορία ότι μετατρέπει την ταξική σύγκρουση σε «εθνική». Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές της διαδήλωσης θεωρούν πως καθόλου δεν αθωώνουν την εγχώρια ελίτ και επισημαίνουν ότι όσα συμβαίνουν στη χώρα και στους εργαζόμενους έχουν σαφώς διεθνή διάσταση, καταδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο του γερμανικού κράτους.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα κατάληψη των γραφείων της Siemens και αποκλεισμός της εισόδου των γραφείων της κατασκευαστικής Εταιρίας Ελλάκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα. Οι συμμετέχοντες ήθελαν με τον τρόπο αυτό να προβάλλουν την πορεία της 23ης Μαΐου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!