Ξηλώνεται ο «νόμος Διαμαντοπούλου»

Σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της Εκπαίδευσης επιφέρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη, από την ηγεσία του υπουργείου. Μεταξύ άλλων, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καταργείται η τράπεζα θεμάτων και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την αξιολόγηση. Σειρά μέτρων ανακοινώθηκε, επίσης, τόσο στον τομέα του Πολιτισμού όσο και του Αθλητισμού. Στις σημαντικότερες από αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνονται η λήξη, με τροπολογία, της θητείας όλων των επικεφαλής των περίπου 500 οργανισμών που υποπτεύονται από το υπουργείο (όπως το Εθνικό Θέατρο) και στον Αθλητισμό, η ενίσχυση του ελέγχου της πολιτείας στις αθλητικές ομοσπονδίες και η πάταξη της βίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, το πολυνομοσχέδιο έχει, ήδη, παραδοθεί στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μελετηθεί από τα μέλη της που θα το στηρίξουν στη Βουλή και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Στα ΑΕΙ καταργούνται ουσιαστικές διατάξεις του «νόμου Διαμαντοπούλου», μεταξύ των οποίων τα Συμβούλια Ιδρύματος. Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών Αρχών, καθώς δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι φοιτητές, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα και η βαρύτητα της ψήφου θα αυξάνει αναλόγως με το ποσοστό της συμμετοχής τους. Επίσης, αναγνωρίζεται το ακαδημαϊκό άσυλο και επανέρχονται στα μητρώα των πανεπιστημίων οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές. Στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων θα υπάρξει διάστημα προσαρμογής ενός χρόνου, ενώ οι νυν πρυτάνεις, των οποίων η θητεία δεν θα έχει λήξει, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες εκλογές. Στο θέμα των μετεγγραφών θα υπάρξει ρύθμιση στο πνεύμα πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ και τα βασικά κριτήρια σε όλες τις κατηγορίες (πολύτεκνοι κ.λπ.) θα είναι το οικονομικό και η υγεία.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, την κατάργηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση, την κατάργηση εσωτερικών φροντιστηρίων στα ιδιωτικά σχολεία και τη ρύθμιση του εκπαιδευτικού περιεχομένου και του ωραρίου των φροντιστηρίων. Στο θέμα της αντιμετώπισης της φτώχειας το υπουργείο προσανατολίζεται στην εισαγωγή κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν για την προμήθεια των γευμάτων τους από το κυλικείο. Επίσης, διαχωρίζονται τα πρότυπα από τα πειραματικά σχολεία, ενώ αλλάζει ο τρόπος επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Αλλαγές σε πολιτισμό και αθλητισμό

Στα θέματα Πολιτισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης, ανέφερε ότι θα υπάρξει τροπολογία για την επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου, θα εμπλουτιστεί η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα. Τέλος, θα υπάρξει ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, προκειμένου να γίνει οικονομικά αποδοτικός. Σε αυτό το πλαίσιο θα εισαχθεί ηλεκτρονικό εισιτήριο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Στο χώρο του Αθλητισμού, ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει με βάση το δημόσιο συμφέρον. «Τα τελευταία χρόνια, το νομοθετικό πλαίσιο δεν λειτούργησε. Αυτήν τη στιγμή η ελληνική Δικαιοσύνη ασχολείται με δύο εγκληματικές οργανώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση από την UEFA στο θέμα του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. «Η ελληνική πολιτεία δεν απειλεί και δεν απειλείται», τόνισε ο κ. Κοντονής.

Άλκης Ορεινός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!