Αρχική πολιτισμός πολιτισμός & βαρβαρότητα Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.489)

Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.489)

Ποίηση, ζωγραφική, λογοτεχνία, φωτογραφία

Πρώτη στάση
Τα ποιητικά των χρωμάτων: μια εικαστική συνάντηση ποίησης και ζωγραφικής

Μετά την ματαίωση δεκάδων εκδηλώσεων, μάλλον μας έχουνε μείνει μόνον οι εκθέσεις ως ανάσες πολιτισμού.
Έτσι, μια βόλτα στο κέντρο στην περιοχή του Πολυτεχνείου, μπορεί να αποδειχθεί ένα υπέροχο ταξίδι.
Πρώτη στάση το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπου πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο «Τα ποιητικά των χρωμάτων: μια εικαστική συνάντηση ποίησης και ζωγραφικής».
Βρέθηκα στα εγκαίνια και παρακολούθησα την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Γεράσιμου Ζώρα, Προέδρου του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και του Κωνσταντίνου Μούσσα, ο οποίος μετέφρασε τα 25 ποιήματα σημαντικών Ιταλών ποιητών, που εικονογράφησαν με τον δικό τους τρόπο Έλληνες εικαστικοί.
«Ο καθένας στέκει μόνος του στην καρδιά του κόσμου / τρυπημένος από μια ηλιαχτίδα / κι αμέσως βραδιάζει» γράφει ο Salvatore Quasimodo και το ποίημα συνοδεύει εικαστικά ο Σωτήρης Σορόγκας. Κάπου δεσπόζει η μορφή του Παζολίνι, συνοδεύοντας ένα ποίημα της Έλσας Μοράντε, ενώ αλλού ο πληγωμένος Τσέζαρε Παβέζε γράφει για τον έρωτα και ο Παύλος Σάμιος δίνει τη ζωγραφική του εκδοχή.
Είχαμε ακόμη την ευκαιρία να ακούσουμε σε βίντεο τον Γρηγόρη Βαλτινό να απαγγέλει τα ποιήματα.
Η εικαστική επιμέλεια αυτής της εξαιρετικής έκθεσης είναι της Δρος Μαράη Γεωργούση.
Την Παρασκευή 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν δυο ξεναγήσεις στην έκθεση, μία στις 18.30 και μια στις 20.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται κράτηση.
Θα διαρκέσει ως τις 12 Απριλίου.

Δεύτερη στάση
Άνω βόλτα, κάτω βόλτα: Έκθεση φωτογραφίας στο ΟΧΤΩ

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Αλέξης Βασιλικός, Τάσος Βρεττός, Χριστίνα Δημητριάδη, Απόστολος Ζερβεδάς, Λίζη Καλλιγά, Πάνος Κοκκινιάς, Μανώλης Μπαμπούσης, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης (VASKOS), Georges Salameh, Αγγελική Σβορώνου, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Γιάννης Χατζηασλάνης, Παύλος Φυσάκης
Επιμέλεια-οργάνωση: Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης
Μακάρι να μπορούσα να μεταφέρω όλα τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφικές «Δεκατέσσερις και μία βόλτες». Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τρίτη 10 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τις 10 Απριλίου.
Να μερικές βόλτες:
– …Παρομοίαζα τον εαυτό μου, είχα κάνει ένα ποίημα: / τον κυνηγό που βγαίνει να κυνηγήσει / και όσο περπατάει με το όπλο πετάγονται κυνήγια, / μόλις πάει να τα πιάσει φεύγουνε. / Πετάγονται πέρδικες δεξιά, λαγοί αριστερά…(Ανδρέας Βουρλούμης, «Σημειώσεις ζωγράφου»)
– Κι οι ποιητές / παίρνουνε κάποτε / τις κυλιόμενες της Ομονοίας. / Άλλοι το κάνουν για να κόψουν δρόμο / γλιτώνοντας κάνα φανάρι / κι άλλοι κατεβαίνουνε φριχτοί / μ’ ένα τούνελ στα μάτια τους.(Γιάννης Βαρβέρης, «Αναπήρων πολέμου»)
– Υπήρχε στο δρόμο του μια κακοφωτισμένη βιτρίνα, με θαμπό φως, της οποίας η θέα του προκαλούσε μια βουβή αδιαθεσία. Ήταν δύσκολο να το αναλύσει. Ήταν κολλώδες. (Georges Simenon, «Οι δαίμονες του πιλοποιού»)
– Όταν βρισκόταν εδώ νοσταλγούσε να ήταν εκεί• όταν βρισκόταν εκεί νοσταλγούσε να ήταν εδώ. Έλεγε διαρκώς με άγχος: «Αισθάνομαι σα να πρόκειται να πεθάνω απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει οπωσδήποτε να ζήσω τις στιγμές μου όσο γίνεται εντονότερα… να κερδίσω χρόνο…». (Νίκος Καχτίτσης, «Ο ήρωας της Γάνδης»)
Πολυτεχνείου 8, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2020 /Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ., ώρες: 5-8 μ.μ. / Κλειστά: Δευτέρα &Τρίτη,
www.8athens.wordpress.com
Τo ΟΧΤΩ αποτελεί πρωτοβουλία ενεργοποίησης ενός χώρου στο κέντρο της πόλης που επιχειρεί να συνδυάσει την κριτική παρέμβαση με τις καλλιτεχνικές πρακτικές, την έρευνα για την πόλη με την κοινωνική δράση.

Σχόλια

Exit mobile version