ΟΧΙ, απαντούν οι επιτροπές κατοίκων

 

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει στην απευθείας διακίνηση από τους παραγωγούς των αγροτικών τους προϊόντων, εξαιτίας των απαγορευτικών περιορισμών που επέβαλε στο πλανόδιο εμπόριο ο Νόμος 4264/2014.

Πριν από την ψήφιση του παραπάνω νόμου ίσχυε ότι το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο μπορούσε να ασκηθεί ελεύθερα σε όλη τη χώρα για την πώληση πρωτογενών προϊόντων γης, ενώ για τα υπόλοιπα, μόνο στην περιφέρεια της αρμόδιας αρχής που χορηγούσε τη σχετική άδεια. Με βάση αυτές τις διατάξεις, χιλιάδες αγρότες διακινούσαν μέχρι σήμερα, απευθείας και με νόμιμο τρόπο, τα προϊόντα τους είτε στις μεγάλες πόλεις των νομών τους είτε σε άλλους νομούς είτε στα νησιά είτε, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, συμμετέχοντας σε αγορές απευθείας διάθεσης προϊόντων που οργανώνονταν από επιτροπές κατοίκων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα, όμως, με τις νέες διατάξεις του Ν.4264, ουσιαστικά καταργείται το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, αφού αυτό μπορεί να ασκείται μόνο σε δήμους με πληθυσμό μικρότερο από 3.000 κατοίκους, δηλαδή σε ελάχιστες περιοχές της χώρας (οι δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 3.000 κατοίκων είναι μόλις 35 επί συνόλου 325 και στην πλειοψηφία τους είναι σε μικρά νησιά και απομονωμένες περιοχές!).

Γίνεται σαφές λοιπόν το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης, που είναι: να τελειώνουμε με το υπαίθριο εμπόριο και τη διακίνηση των προϊόντων από τους παραγωγούς, και αυτή να περάσει στα χεριά των μεγάλων αλυσίδων λιανικής. Τους εξωθούν είτε να παρανομήσουν ή να παραδώσουν τα προϊόντα τους στους μεσάζοντες. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Η κοροϊδία συνεχίζεται καθώς υποστηρίζουν πως ο παραπάνω νόμος παρέχει ευκαιρίες και δυνατότητες στους παραγωγούς και καταπολεμά τη γραφειοκρατία και τις διοικητικές διαδικασίες.

Απέναντι σ’ αυτή τη φαρσοκωμωδία, επιτροπές κατοίκων αποφασίζουν να πουν το δικό τους ΟΧΙ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Κατοίκων Καλαμαριάς και η Συνέλευση γειτονιάς Μαρτίου-Καλλιδοπούλου μαζί με παραγωγούς από τη Βόρεια Ελλάδα οργανώνουν απευθείας διάθεση προϊόντων την Κυριακή 7/12 σε πάρκα της Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο δρόμο ετοιμάζονται να κινηθούν επιτροπές και σε άλλες πόλεις.

 

Α.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!