Τρείς συλλήψεις και 62 προσαγωγές την 25η Μαρτίου

Η  φετινή 25η Μαρτίου στα Χανιά σίγουρα δεν έμοιαζε με τις προηγούμενες. Από το πρωί, ολόκληρη η αστυνομική δύναμη της πόλης είχε αποκλείσει ολόκληρη την περιοχή σε ακτίνα από 100 έως 200 μέτρα γύρω από την εξέδρα των επισήμων. Απαγορευόταν πλήρως η πρόσβαση σε όλους, εκτός από δημοσιογράφους.
Ο κόσμος που ήθελε να διαμαρτυρηθεί, μαζεύτηκε στην είσοδο του Δημοτικού Κήπου, κοντά στο Ρολόι, γιατί πιο μπροστά υπήρχαν κάγκελα και κορδόνια των ΜΑΤ.  Όταν ξεκίνησε η παρέλαση, περίπου 300 άτομα επιχείρησαν να ανοίξουν τον κλοιό της αστυνομίας και να κινηθούν προς τους επισήμους. Εκεί χτυπήθηκαν και ψεκάστηκαν με χημικά από τα ΜΑΤ. Ο κόσμος οπισθοχώρησε και αργότερα κινήθηκε συντεταγμένα προς την Αγορά με πορεία. Τότε, λοιπόν, μαθεύτηκε ότι τη στιγμή της έντασης είχαν συλληφθεί από την αστυνομία τρία άτομα. Ένας εκπαιδευτικός, ένας μεταπτυχιακός και ένας φοιτητής.
Οι τρεις συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης όπου ξεκίνησε η διαδικασία σύνταξης δικογραφίας. Πλήθος κόσμου κινήθηκε προς τη διοίκηση της Αστυνομίας, με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες. Εκεί και μετά από αρκετές ώρες, μαθεύτηκε ότι προσπαθεί η αστυνομία να στοιχειοθετήσει επτά σοβαρές κατηγορίες, μεταξύ αυτών και οπλοφορία, οπλοχρησία, συναυτουργία! Ο εισαγγελέας, παρ’ όλα αυτά, δεν άσκησε απευθείας δίωξη γι’ αυτές τις επτά κατηγορίες, αλλά ζήτησε να γίνει περαιτέρω προανάκριση και έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις διαδηλωτές.
Η συνέχεια, όμως, έμελλε να είναι πολύ σοβαρή και ενδεικτική του κλίματος που γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί και στα Χανιά. Ενώ οι αλληλέγγυοι των συλληφθέντων επέστρεφαν από τα Δικαστήρια στην Αγορά, συνοδευόμενοι από διμοιρίες ΜΑΤ σε στενή απόσταση, δέχτηκαν πρόκληση και επίθεση από ομάδα ακροδεξιών. Ακολούθησε συμπλοκή, επέμβαση των ΜΑΤ και 62 συλλήψεις διαδηλωτών! Πιάστηκαν και δύο από τους ακροδεξιούς. Συνέλαβαν ακόμα και κόσμο που πήγε να διαμαρτυρηθεί για τις συλλήψεις των διαδηλωτών. Η συνέχεια γνωστή: μεταφορά στο αστυνομικό μέγαρο, νέα συγκέντρωση κόσμου εκεί και μόνο μετά από ώρες άρχισαν να απελευθερώνονται οι συλληφθέντες σταδιακά, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.
Στα Χανιά, όπως και στις υπόλοιπες πόλεις της xώρας, το καθεστώς Παπαδήμου θέλησε να κάνει επίδειξη ισχύος, ώστε να μην καταφέρει ο λαός να διαδηλώσει και να τσαλακώσει, για άλλη μια φορά, την εικόνα του πολιτικού συστήματος. Έτσι εξηγείται η μηδενική ανοχή της αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές, οι συλλήψεις, τα κατηγορητήρια, καθώς και οι… προληπτικές προσαγωγές πριν από την 25η Μαρτίου, γεγονότα πρωτόγνωρα για τα Χανιά. Παρ’ όλα αυτά, η οργή του κόσμου έκανε έντονη την εμφάνισή της. Οι μαθητές δεν γύριζαν το κεφάλι προς τους επίσημους και η εικόνα μιας κοινωνίας που βράζει επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά.

Α.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!