ΕΦΕΕ: Το αρκτικόλεξο ΕΦΕΕ σημαίνει «Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας». Η ΕΦΕΕ ήταν το πανελλαδικό σωματείο και συντονιστικό όργανο των φοιτητών. Η ΕΦΕΕ το 1975 είχε μεγαλύτερη δύναμη ακόμη και από πολλά κόμματα. Η αίγλη της επηρέαζε χώρους και πέραν των πανεπιστημίων, σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας. «Η πλατεία ήταν γεμάτη με το νόημα που ‘χει κάτι απ’ τις φωτιές», τραγουδούσε την δεκαετία του ‘70 ο Δ. Σαββόπουλος, την εποχή που η Αθήνα παλλόταν από διαδηλώσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις, με την ΕΦΕΕ να πρωτοστατεί.

Πανεπιστημιακό άσυλο: Ήταν για την δεκαετία του ’70 ό,τι ακριβώς σημαίνει και σήμερα. Ο νόμος αναφέρει ότι «Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι. και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.»
Παπουτσής: Ήταν, μου λένε οι μεγάλοι σε ηλικία, ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΦΕΕ. Ποτέ επί προεδρίας του δεν καταλύθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο. Τον βοήθησε βέβαια και το τότε δυνατό κίνημα.
Σήμερα ήρθε να προσθέσει το όνομά του μαζί με το όνομα των άλλων υπουργών των σωμάτων ασφαλείας και προστασίας του κεφαλαίου. Δηλαδή μετά από τους Πολύδωρα, Μαρκογιαννάκη, Χρυσοχοϊδη τώρα έχουμε και τον Παπουτσή. Τον τέως πρόεδρο της ΕΦΕΕ. Τον υπερασπιστή και φύλακα της ματοβαμμένης σημαίας του Πολυτεχνείου.
Ποια είναι τα πρόσφατα κατορθώματά του;
-Καταπάτηση ασύλου από αστυνομικούς στα Προπύλαια.
-Κυνήγι μαθητών σε όλη την Αθήνα.
-Αλήτικες χειρονομίες αστυνομικών προς μαθητές και μαθήτριες.
-Ψεκασμός εξ επαφής με επικίνδυνα χημικά στο πρόσωπο διαδηλωτών.
-Χτυπήματα με γκλομπς και με άλλα επικίνδυνα όργανα (πυροσβεστήρες) στο κεφάλι και σε ευαίσθητα όργανα.
-Μαζικές και αναίτιες συλλήψεις και προσαγωγές.
Βέβαια, ο τέως πρόεδρος της ΕΦΕΕ δεν σταμάτησε εκεί την επίδειξη πυγμής και εξουσίας. Μια από τις διμοιρίες του την έπεσε στα γραφεία της Νεολαίας του ΣΥΝ, βρίζοντας, προπηλακίζοντας, προσπαθώντας να γκρεμίσει την είσοδο και απειλώντας τους παρευρισκόμενους ότι θα είναι οι επόμενοι νεκροί μετά το Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Μάλιστα όταν τελείωσε η βάρδια αυτής της διμοιρίας η επόμενη που την αντικατέστησε συνέχισε το έργο της προηγούμενης σαν να επρόκειτο για σχέδιο της ηγεσίας, δηλαδή του Παπουτσή.
Είναι, μάλλον, αυτός ο λόγος που είχα την τύχη να ακούσω και εγώ φέτος από τους διαδηλωτές το σύνθημα που πρωτοακούστηκε, απ’ ότι με πληροφορούν οι μεγάλοι σε ηλικία, στο συνέδριο της ΕΦΕΕ το 1980. Μου λένε ότι ήταν όλοι οι σύνεδροι σηκωμένοι και ρυθμικά επευφημούσαν το πρόεδρο: «Παπουτσής, Παπουτσής, πα…άρας, π…τσής, πα…άρας, που…άρας, π…τσής».
Αλήθεια τώρα που έχει την εξουσία, λες να βρει που είναι κρυμμένη η σημαία του Πολυτεχνείου;

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!