Η Θεατρική Ομάδα Το Τσίρκο, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζει την παράσταση Η Φάρμα των Ζώων, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μικιού

Της Χριστίνας-Βαλεντίνας Θάνου

 

…Τα ζώα αποσβολωμένα κοιτούσαν πότε τα γουρούνια και πότε τους ανθρώπους, πότε τους ανθρώπους και πότε τα γουρούνια, ύστερα πάλι τα γουρούνια και πάλι τους ανθρώπους, αλλά ήταν αδύνατον να διακρίνουν ποιος ήταν ποιος…

Αποσβολωμένη παρέμεινα μετά το τέλος της παράστασης -έχοντας καταφέρει να βρω μια θέση στο πάτωμα, στο υπερχειλισμένο από κόσμο Θέατρο Εμπρός- καθώς, ήταν μια σπάνια φορά που, παρακολουθώντας επί σκηνής ένα κλασικό αριστούργημα, ένιωσα ότι η μεταφορά διασκέδαζε την αρμόζουσα ηχώ. Από μία πνοή -συντεθειμένη από στοιχεία μιούζικαλ, διάχυτο ενθουσιασμό, χαριτωμένη διάθεση και κατάθεση ψυχής- οι ερμηνευτές ετοίμασαν μια παράσταση γεμάτη νεανικά ευρήματα και δυναμισμό στην υπερβολή του, που αναδεικνύουν το πλήθος και τη διακύμανση των συναισθημάτων -από την επιτυχία και τη χαρά στην απογοήτευση και το φόβο- όπως και στο πρωτότυπο έργο.

Η Φάρμα των Ζώων, η πρώτη μεγάλη επιτυχία του George Orwell, είναι ένα πολιτικό παραμύθι, εμπνευσμένο από τη Ρωσική Επανάσταση και την προδοσία του Στάλιν. Γράφτηκε το 1945, αλλά χρονικά τοποθετείται στην αγροτική Αγγλία των τσιφλικιών και των κτημάτων.

farma zwwn1Ο κύριος Τζόουνς, ιδιοκτήτης της «Αρχοντικής Φάρμας», χαμένος καθώς είναι στους δρόμους του αλκοόλ, αδιαφορεί πλήρως για τη φάρμα του. Τα ζώα του, ύστερα από χρόνια κακοποίησης και παραμέλησης, υποκινούμενα από ένα σοφό γουρούνι, το γέρο-Μέιτζορ, και υπό την καθοδήγηση του Σνόουμπολ, ενός γενναίου και ικανού γουρουνιού, καταφέρνουν να φέρουν σε πέρας μιαν Επανάσταση, να ελευθερώσουν τη φάρμα και να εκδιώξουν τον Τζόουνς. Η φάρμα μετονομάζεται σε Φάρμα των Ζώων και την εξουσία αναλαμβάνουν τα γουρούνια, ως τα πιο ευφυή, με αρχηγό τον Σνόουμπολ. Η μεγάλη ανατροπή έρχεται όταν ο πολιτικός αντίπαλος του Σνόουμπολ, ο Ναπολέων, καταλαμβάνει με τη βία και τη βοήθεια των έξι σκύλων που ο ίδιος ανέθρεψε, την εξουσία. Ο Σνόουμπολ διώκεται και απομακρύνεται από τη φάρμα. Ο Ναπολέοντας αποκτά όλο και περισσότερη εξουσία, αναστέλλει όλο και περισσότερες ελευθερίες που είχαν εγκαθιδρυθεί μετά την επανάσταση, αναθεωρεί όλο και περισσότερο τους νόμους που είχαν καθιερώσει. Με φοβίες κατασκευασμένες, μέσω της συνεχούς χρήσης προπαγάνδας, κατευνάζει τις ανησυχίες που κάθε τόσο εμφανίζονταν. Πλέον τα γουρούνια, απολυταρχικά και με αυταρχισμό έχουν επιβάλλει μια δικτατορία πιο σκληρή και από εκείνη των ανθρώπων.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί να είναι η απελευθέρωση και η απεμπλοκή από τα ελαττώματα του παρελθόντος;

Παίζουν: Αποστόλου Κίρκη, Ζουράρης Μάνος, Καπετάνου Ελένη, Κεφάλας Νίκος, Κουρκουλάκου Αγγελική, Κωνσταντινίδη Όλγα, Λιάπη Άσπα, Μαγουλά Όλγα, Μαστοράκη Στέλλα, Μουλά Κατερίνα, Μουντάκης-Κρητικός Πέτρος, Παλαντζίδη Αναστασία, Παπάζογλου Έλλη, Πετρίλου Κάλλια, Πιπεριάδη Κωνσταντίνα, Ριζικός Μανώλης, Σταυρόπουλος Θοδωρής, Φραγκόπουλος Γιώργος, Χαροκόπος Ευθύμης, Χίλα Μαρσιάντ, Χριστοδούλου Παύλος.

 

INFO
Κυριακή, 12 Ιουνίου, στις 18:00μ.μ. και στις 21:00μ.μ. (διπλή παράσταση) στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιερά Οδός 75), Είσοδος Ελεύθερη. Διάρκεια: 110΄ (περίπου).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!