Για την παράσταση Game over

 

Λέξεις-κλειδιά: Επιστημονική ηθική, πειραματόζωα, ολοκληρωτισμός, θάνατος της ψυχής, νέα γη, τελειωμένη ιστορία.

Είδος: Ανατριχιαστικό, επιστημονικής φαντασίας.

Κεντρικός χαρακτήρας: Στάλκερ. Φουτουριστής. (Ας πούμε αυτός που πιστεύει ότι η ανάπτυξη της τεχνογνωσίας μπορεί να ασκεί πλήρη επίδραση στη ψυχή των ανθρώπων).

Λέμε ότι οι καλλιτέχνες οσμίζονται το «καινούργιο» και το εκφράζουν μέσα από τη τέχνη τους. Ο άνθρωπος του παρόντος δυσκολεύεται να κατανοήσει, να διαχειριστεί (αναδυόμενα συναισθήματα και νοήματα) ή/και να απολαύσει στο παρόν ένα πρωτοποριακό έργο τέχνης, για αυτό και πολλοί καλλιτέχνες γίνονται αναγνωρίσιμοι από τις επόμενες γενεές. Ένα σημείο στο οποίο υστερεί το θέατρο σε σχέση με τις άλλες μορφές τέχνης, είναι το γεγονός ότι απευθύνεται με πλήρη αμεσότητα στον άνθρωπο του παρόντος, οπότε κινδυνεύει να είναι απορρίψιμο.

Όταν έμαθα τον τίτλο της παράστασης Game over μου προκάλεσε αίσθηση απαισιοδοξίας. Έτσι, περνώντας την πύλη του Altera Pars βρέθηκα στο φανταστικό χώρο της Γαλλίας του 2055 και στο εφιαλτικό μέλλον μιας τελειωμένης ιστορίας.

Εκεί, μια ομάδα επιστημόνων, υπό την εξουσία της σχεδόν θεϊκής καθοδήγησης του αόρατου Στάλκερ, έχει ξεκινήσει από το 2040 πειράματα με στόχο τον πλήρη έλεγχο του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι επιστήμονες φροντίζουν να στερούν το οξυγόνο και το φως από τα βρέφη, ώστε να υποαναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους. Τα πειραματόζωα εξελίσσονται σε αυτοματοποιημένες μηχανές, σε πειθήνιους εργάτες που δουλεύουν 22 ώρες και έχουν δικαίωμα ύπνου 120 λεπτά. Οι ψυχές θυσιάζονται στο βωμό της δημιουργίας της νέας γης.

Πόσο απέχει η πραγματικότητα του μέλλοντος από το έργο; Πού βρίσκεται η δύναμη του εξουσιαστή Στάλκερ; Είναι στα αλήθεια δυνατή η πηγή του «φόβου» ή μήπως διαθέτει ατροφικά στοιχεία;

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της Κριστίν, ενός κοριτσιού, που εξακολουθεί να βλέπει όνειρα που εμπεριέχουν, μεταξύ άλλων, στοιχεία μνήμης. Μπορεί ο χαρακτήρας αυτός να γεννήσει φως και να δώσει μια άλλη εκδοχή στην εξέλιξη της ιστορίας;

Το έργο εκτυλίσσεται, παράλληλα, σε τρεις χώρους. Το βασικό πειραματικό εργαστήριο, το οποίο συνδέεται με σκάλες με τον υπόλοιπο χώρο «παραγωγής» της ζωής, συν ένα τρίτο χώρο (που τον φανταζόμαστε διότι ακούμε μόνο τη φωνή «του») όπου βρίσκεται ο Στάλκερ. Τα τρία επίπεδα δημιουργούν μια κινηματογραφική αίσθηση.

Όσο αφορά τη διανομή των ρόλων, δεν αναδύονται πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, οπότε προκύπτει ισοτιμία των ηθοποιών, ισοτιμία «συμμετοχής» της «κίνησης» και του «λόγου», όλα βρίσκονται υπό μια αρμονική σύνθεση και δρουν με έναν αψεγάδιαστο συντονισμό. Φωτισμός, μουσική, κινησιολογία και σκηνογραφία, όλα βρίσκονται υπό μια αρμονική σύνθεση, αποκαλύπτοντας, σε τελική ανάλυση, ένα καλοστημένο έργο. Game οver.

Χριστίνα-Βαλεντίνα Θάνου

 

Info

Κείμενο-σκηνοθεσία- μουσική επιμέλεια: Έφη Μεράβογλου

Κάθε Πέμπτη & Παρασκευή στις 9.15μ.μ.

Στο Altera Pars (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123)

Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια: 90 λεπτά

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!