Εκδότης με κρατική στήριξη και κουμπάρο… υπουργό

Ρεπορτάζ: Αναστασία Μαρτσούκα

Σε στάση αναμονής εξακολουθούν να παραμένουν οι πρώην εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Ημέρα» της Πάτρας, αφού τέσσερις μήνες μετά το εκβιαστικό κλείσιμό της από τον ιδιοκτήτη της Θεόδωρο Καμπέρο δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα τους.

Αν και την περασμένη Δευτέρα (22/2) είχε οριστεί εκ νέου τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, στην Αθήνα, για το θέμα (είχε προηγηθεί μία ακόμη συνάντηση στις 16/11), κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, καθώς ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας συνεχίζει να ψεύδεται προς το υπουργείο, ισχυριζόμενος ότι έχει ξεκινήσει την καταβολή των χρημάτων προς τους εργαζόμενους. Η τελευταία αυτή εξέλιξη δίνει συνέχεια στην κατάσταση ομηρίας στην οποία βρίσκονται οι 25 περίπου πρώην εργαζόμενοι και αποτελεί πρόκληση από την πλευρά του επιχειρηματία, ο οποίος εμφανίζεται να απολαμβάνει την «ανοχή» των ιθυνόντων του υπουργείου αλλά και των πολιτικών παραγόντων της πόλης.

Το χρονικό ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη, όταν προκηρύχθηκε από την Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΠΗΝ) και το Σωματείο Τυπογράφων 24ωρη απεργία σε τέσσερις εφημερίδες της Πάτρας με δεδομένα προβλήματα στην τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην ασφάλιση των εργαζομένων αλλά και με παράνομες απολύσεις. Μεταξύ αυτών ήταν και η εφημερίδα «Ημέρα», για την οποία ο ιδιοκτήτης της προανήγγειλε κλείσιμο, αν και εφόσον οι εργαζόμενοι επιχειρήσουν να απεργήσουν, όπερ και εγένετο. Την επομένη της απεργίας, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις θέσεις τους, αλλά βρήκαν κλειστή την πόρτα. Έκτοτε έχει ξεκινήσει ένας Γολγοθάς διαπραγματεύσεων και συναντήσεων, που δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένουν άκαρπες.

Από την πλευρά του και με αφορμή τη ματαίωση της τελευταίας συνάντησης, το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ εξέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας, στην οποία καταγγέλλει ότι δεν έχει τηρηθεί καμιά δέσμευση του ιδιοκτήτη και συνεχίζει: «Όπως γνωρίζετε, μετά τον ενδελεχή έλεγχο που ζητήσατε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πάτρας, παρ’ ότι η εφημερίδα δεν επανεκδόθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, ο ιδιοκτήτης δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις».

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σταμάτης Νικολόπουλος: «Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα “δίχτυ προστασίας” για τον εκδότη της “Ημέρας”, κ. Καμπέρο, ο οποίος την ίδια στιγμή που αθετεί τις υποσχέσεις του προς το υπουργείο Εργασίας για την αποζημίωση των εργαζομένων στην εφημερίδα του, “χρηματοδοτείται” μέσω κρατικής διαφήμισης στο περιοδικό του. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους, που έχουν βρεθεί στο δρόμο και απαιτούν μία απάντηση».

*Η Αναστασία Μαρτσούκα είναι συντάκτρια-όμηρος της εφημερίδας «Ημέρα».

Ποιοι τους κάνουν πλάτες;

Αν θεωρητικά ο Τύπος ελέγχει τη δημοκρατία, το ερώτημα που προκύπτει, έπειτα από τις εξελίξεις στην εφημερίδα «Ημέρα» (που δεν είναι η μοναδική περίπτωση στην περιφέρεια), είναι: Ποιος ελέγχει τις εργασιακές σχέσεις στον ίδιο τον Τύπο;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ποιος ελέγχει τον εκδότη που αποφασίζει εν μία νυκτί να πετάξει στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους, χωρίς να καταβάλει ευρώ από τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, χωρίς να πληρώσει καν τις προβλεπόμενες από το νόμο αποζημιώσεις; Πού είναι η Επιθεώρηση Εργασίας; Πού είναι οι ασφαλιστικοί φορείς; Γιατί το υπουργείο Απασχόλησης ματαίωσε την τριμερή συνάντηση, στις 22/2, χωρίς να μπει στον κόπο να ελέγξει αν εφαρμόστηκε έστω μία αράδα από όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη τριμερή παρουσία του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη; Γιατί τα δύο (αρμόδια) σωματεία Τύπου ενημερώθηκαν μέσω του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για τη ματαίωση της συνάντησης, ενώ οι ομοσπονδίες (ΠΟΕΣΥ και Χάρτου-Τύπου) δεν ενημερώθηκαν ποτέ επίσημα;

Και για να πάμε ένα βήμα παραπέρα: Γιατί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας συνεχίζει να λαμβάνει δημόσιο χρήμα μέσω κρατικών καταχωρίσεων (Δήμος Πατρέων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Νομαρχία Αχαΐας) στο νέο περιοδικό που εκδίδει, το οποίο δεν έχει καν ταυτότητα (εκδότης, διευθυντής, σύνταξη); Έως πότε οι εργαζόμενοι στον Τύπο θα πρέπει να πληρώνουν τη διαπλοκή, τις κουμπαριές (εν προκειμένω, όπως λέγεται, με τον… υπουργό κ. Λοβέρδο), την πολιτική κάλυψη σε εκδότες-επιχειρηματίες, που αυθαιρετούν ανεξέλεγκτα;

Κατερίνα Παγουλάτου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!