Ξεκίνησε χτες στη Νομική Αθηνών η Πανελλαδική Συνάντηση Νέων. Η συνάντηση άρχισε με τη συνέλευση για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, ενώ ακολούθησε η προβολή της ταινίας Θα δούμε, με παρουσία των συντονιστών της από το 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιούνται δύο παράλληλα εργαστήρια και το απόγευμα η συνέλευση με θέμα Σε τι δικαιούμαστε να ελπίζουμε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προβολή του ντοκιμαντέρ Η φράση που δεν τελείωσε του Μανώλη Παπαδάκη με αντικείμενο το κίνημα των πλατειών του 2011, ενώ η συνάντηση για σήμερα θα κλείσει με τους Ρομβία και το ρεμπέτικο γλέντι που θα ενορχηστρώσουν. Τέλος, αύριο, θα πραγματοποιηθεί το πρωί εκδήλωση με τίτλο Μπορούμε αλλιώς, με τη συμμετοχή του Ευτύχη Μπιτσάκη που θα μιλήσει για την ανθρώπινη φύση, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμα ενδιαφέροντα εργαστήρια.

 

Πλούσια διαδρομή

Η συζήτηση δεν ξεκίνησε τώρα. Ήδη, εδώ και δύο μήνες, σε διάφορες πόλεις νέοι άνθρωποι έχουν αρχίζει να ψηλαφίζουν τα ζητήματα αυτά. Η διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στο τριήμερο ήταν πλούσια. Λειτούργησαν διάφορες ομάδες οι οποίες δικτυώθηκαν και σε πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το τριήμερο. Γράφτηκαν άρθρα και κείμενα τα οποία φιλοξενήθηκαν στο site της συνάντησης (neolaia.e-dromos.gr) και τροφοδότησαν τη συζήτηση που διεξαγόταν. Ακόμα, στον Δρόμο της Αριστεράς, εδώ και δύο μήνες, ένα δισέλιδο φιλοξένησε τη Συνάντηση Νέων και αρκετές γνώμες και συμβολές στη συζήτηση. Ήρθαμε σε επαφή με Έλληνες του εξωτερικού που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, με πανεπιστημιακούς, ανθρώπους της τέχνης, bloggers και ζητήσαμε την άποψή τους για τις αιτίες που καθηλώνουν τη νέα γενιά.

Ακόμα, στο πλαίσιο της Συνάντησης διακινήθηκε σε όλες τις πόλεις ένα ερωτηματολόγιο με στόχο να τροφοδοτήσει τη συζήτηση με δεδομένα για τη στάση των νέων απέναντι σε διάφορα ζητήματα. Το ερωτηματολόγιο έκλεινε με τον τίτλο της Συνάντησης: Σε τι δικαιούμαστε να ελπίζουμε; Το κουτάκι σε αυτό το ερώτημα έμενε πολλές φορές κενό, αναδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι που απαντιέται εύκολα, όσο και αν φαίνεται απλό.

Σε άλλες πόλεις στήθηκαν κάμερες και νέοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις: Πόσο ευχαριστημένος αισθάνεσαι, σήμερα, με την καθημερινότητά σου; Από τα κινήματα που υπήρξαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ποιο σε συγκίνησε; Συμμετείχες σε κάποιο; Τι πιστεύεις ότι έλειψε από αυτά; Ποιες αλλαγές χρειάζεται η χώρα για να αλλάξουμε την κατάσταση που ζούμε σήμερα; Τι σκέφτεσαι όταν ακούς τη λέξη Δημοκρατία; Πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρξει σήμερα; Πώς θα μπορούσε να είναι μια συλλογικότητα νεολαίας που θα σε ενέπνεε και θα προσπαθούσε να αλλάξει τα πράγματα σήμερα; Σε τι δικαιούμαστε να ελπίζουμε; Με τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα πρόκειται να δημιουργηθεί ένα βίντεο.

Τέλος, σε αρκετές πόλεις διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, συζητήσεις, δράσεις και πολιτιστικά γεγονότα. Η συνάντηση συνεχίζεται, αλλά δεν τελειώνει. Η Συνάντηση είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας δημόσιας συζήτησης αλλά και πράξης για το ζήτημα της νεολαίας αυτού του τόπου. Στόχος μας είναι να σπάσει, επιτέλους, η σιωπή και να συνεχίσουμε αυτό που πριν από δύο μήνες ξεκινήσαμε, κάνοντας κοινωνούς του προβληματισμού μας πολλούς ακόμα νέους ανθρώπους. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς!

 

Αγγελική Ντουσάκη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!