Το αξεδιάλυτο κουβάρι της «μακεδονικής σαλάτας» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μυστικοί πράκτορες όλων των εθνικοτήτων επιχειρούν σχεδόν απροκάλυπτα να επηρεάσουν τις εξελίξεις ενώ οι «βαλίτσες με τα δολάρια» φαίνεται ότι καθορίζουν την τελική στάση ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης και την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή η εικόνα δεν σφραγίζει απλά τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη. Θα σφραγίσει και τις μελλοντικές εξελίξεις ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει τελικά η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στη βουλή της ΠΓΔΜ.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές τις γραμμές, η ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και είναι αμφίβολο αν θα γίνει ή αν θα πάει για την Δευτέρα 22/10. Τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ υποστηρίζουν ότι ο Ζ. Ζάεφ δεν έχει εξασφαλίσει τους 80 ψήφους, δηλαδή την πλειοψηφίας των 2/3 που χρειάζεται ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που προβλέπεται από τη συμφωνία. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ζητά να ξεκινήσει το συντομότερο η ψηφοφορία αφού θεωρεί ότι ο Ζάεφ δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, προβλέπονται άλλες δύο ψηφοφορίες μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο για την οριστική κύρωση της αναθεώρησης. Σε αντίθετη περίπτωση ο πρωθυπουργός της χώρας Ζ. Ζάεφ θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Την ίδια στιγμή έξω από το κοινοβούλια συγκεντρώνονται διαδηλωτές, αντίθετοι προς την μετονομασία της γειτονικής χώρας.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το σίγουρο είναι πως έχουν ήδη ξεκινήσει σημαντικές πολιτικές διεργασίες και ανακατατάξεις εκατέρωθεν των συνόρων με βάση το Μακεδονικό. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η παραίτηση-αποπομπή του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, αρχιτέκτονα της συμφωνίας, δύο μέρες πριν. Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς όλη τη μεθόδευση και τα πολιτικά παιχνίδια των τελευταίων ημερών στη γειτονική χώρα, με ανταλλαγή βαριών κατηγοριών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καθώς και τις ευθείες παρεμβάσεις από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Ζ. Ζάεφ δεν αρκέστηκε μόνο στα «ενωτικά» καλέσματα προς την αντιπολίτευση αλλά άφησε να εννοηθεί πως μια πιθανή αλλαγή στάσης του VMRO θα επηρέαζε τις διώξεις στελεχών του που κατηγορούνται για διαφθορά, παρακολουθήσεις και επιθέσεις. Να σημειωθεί πως δυο βουλευτές του VMRO που βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφέθηκαν ελεύθεροι προκειμένου να πιεστούν για να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Το VMRO από τη μεριά του φάνηκε να σηκώνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση αφού αποφάσισε να αποχωρήσει από τη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή, καταγγέλλοντας τους εκβιασμούς του κυβερνώντος κόμματος ενώ έκανε λόγο ακόμη και για προσπάθεια χρηματισμού δυο βουλευτών του. Ακόμα έκανε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει κανείς από την κοινοβουλευτική του ομάδα τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Δρόμος, από τις 15/9 (πρωτοσέλιδο αριστερά) προβάλλει την εκτίμηση ότι έρχονται πολιτικές εξελίξεις και τριγμοί με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντίθετα, από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο διαχέεται ένα κλίμα μακαριότητας και ότι όλα «βαίνουν καλώς». Όταν έγιναν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ, η Εφημερίδα των Συντακτών βγήκε με πρωτοσέλιδο «Ο Καμμένος βλάπτει τη χώρα». Για να εφησυχάσει το κοινό της δύο μέρες μετά με τίτλο «Η κυβέρνηση αντέχει τον Πάνο»! Ακολούθησε η σφοδρή επίθεση του υπουργού προς την εφημερίδα, με την ΕΦ.ΣΥΝ. να τον στοχοποιεί πλέον άμεσα, ζητώντας το κεφάλι του. Όταν τελικά ήρθε η παραίτηση Κοτζιά, και όχι Καμμένου, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ένιωσε να αδειάζεται και το εξέφρασε με παράπονο (πρωτοσέλιδο δεξιά). «Όχι αυτόν ρε παιδιά, τον άλλον είπαμε να φάτε»… Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάντια όταν στο τιμόνι βρίσκεται η μικροπολιτική και οι φτηνές επιδιώξεις και απουσιάζει κάθε σοβαρή εκτίμηση. Για αυτό πρέπει να δίνουμε αξία στα δύο ευρω μας κάθε Σάββατο και να μην το σκορπάμε δεξιά κι «αριστερά»…

Πέρα από την σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, την ατμόσφαιρα έρχονται να κάνουν ακόμη πιο εκρηκτική οι παρεμβάσεις σειράς ξένων αξιωματούχων και στελεχών. Την περασμένη Τρίτη με επιστολή του ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις Γουές Μίτσελ, κάνει λόγο για την καλύτερη δυνατή συμφωνία και καλεί τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι να αφήσει τους βουλευτές του VMRO να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ την Δευτέρα καταφθάνει στα Σκόπια ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ματ Πάλμερ, προκειμένου να ενισχύσει το κυβερνητικό μπλοκ. Ο επίτροπος διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του έκανε λόγο για μοναδική ευκαιρία για την ΠΓΔΜ και κάλεσε το VMRO να «εγκαταλείψει την καταστρεπτική του θέση», ενώ κατηγόρησε τα μέλη του για «έλλειψη δημοκρατικής ωριμότητας». Την σκυτάλη πήραν η εκπρόσωπος τύπου του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει το VMRO), Τζόζεφ Ντόουλ, οι οποίοι αμφότεροι έκαναν λόγο για τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να πάρει η ΠΓΔΜ, προσπαθώντας να πιέσουν την αντιπολίτευση.

Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση Ζάεφ αλλά και οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι παράγοντες θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να κλείσει το συντομότερο η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης αφού τίποτα δεν προεξοφλεί πως οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν σαν αποτέλεσμα την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3.

 

Ξημερώματα παζαρέματα

Το τραγούδι λέει «ξημερώματα δίνεις δικαιώματα», όμως αυτά που γίνονται στην γειτονική χώρα ώστε να περάσει με κάποιο τρόπο από την Βουλή της ΠΓΔΜ η Συμφωνία των Πρεσπών είναι χωρίς προηγούμενο. Λέμε για το δικό μας πολιτικό σύστημα αλλά και οι γείτονες το έχουν «κάψει». Η συνεδρίαση ήταν να αρχίσει στις 11:00, αναβάλλεται για τις 13:00, πάει για τις 15:00, μετά στις 22:00 κ.ο.κ. Όλος ο κόσμος έχει πέσει πάνω στην αντιπολίτευση και προσπαθεί να εξαγοράσει βουλευτές. Η ψηφοφορία θα αρχίσει μόνο όταν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία… Λέγεται ότι η ταρίφα φτάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ακούγεται ότι πέφτουν απειλές και προς τα μέλη οικογενειών των βουλευτών. Στήνονται δικαστικές διώξεις και εκβιασμοί.

Τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν ποτέ στην χώρα μας. Ο Καμμένος, ο «ακροδεξιός» αλλά «απαραίτητος», μιλά για βαλιτσάκια και εξαγορές που κάνει ο Σόρος στην Ελλάδα ενώ από τα πιο επίσημα συριζικά χείλη κατηγορήθηκαν οι Ρώσοι ότι χρηματοδοτούσαν παπάδες, «εθνικιστικούς» κύκλους και επιχειρηματίες για να γίνουν συλλαλητήρια στην Ελλάδα. Τώρα βέβαια που είναι προεκλογική περίοδος, ρευστοποιούνται και κόμματα (συνήθως τα μικρά) και γίνονται «καθαρά ιδεολογικά» πλασαρίσματα μέσα στους πολιτικούς οργανισμούς. ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι μετά βίας συγκροτούν ακόμα κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ βουλευτές τους βγαίνουν από τώρα στην γύρα ερχόμενοι σε αντίθεση με την γραμμή των κομμάτων τους. Έχουν να δουν τα μάτια μας…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!