Ένα εξάμηνο πέρασε από την ακόμη «ανεξιχνίαστη» δολοφονία της ιθαγενούς ακτιβίστριας Μπέρτα Κάσερες (βλ. και φύλλα 302 και 303) και την υποκριτική αγανάκτηση της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας γι’ αυτό το έγκλημα, καθώς και τις διαβεβαιώσεις ότι τάχα θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Έκτοτε η κατάσταση σ’ αυτή τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, που το 2009 βίωσε ένα ακόμη πραξικόπημα (με το οποίο ανατράπηκε ο νόμιμος πρόεδρος Ζελάγια, μετά από άμεση ανάμιξη της τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον), επανήλθε στα… συνηθισμένα. Στις αρχές του μήνα «άγνωστοι» επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Τομάς Γκόμεζ Μεμπρένιο, που διαδέχτηκε την Κάσερες επικεφαλής του Συμβουλίου Λαϊκών και Ιθαγενικών Οργανώσεων της Ονδούρας (COPINH), καθώς και άλλα στελέχη του κινήματος – δίχως να τα καταφέρουν.

Όμως την προηγούμενη εβδομάδα πέτυχαν έναν από τους στόχους τους: δολοφόνησαν τον 63χρονο Χοσέ Άνχελ Φλόρες, πρόεδρο του Ενοποιημένου Αγροτικού Κινήματος, ο οποίος (όπως και η Κάσερες) είχε δεχτεί θανατικές απειλές λόγω της δράσης του εναντίον των μεγαλογαιοκτημόνων. Σ’ αυτήν την παρακρατική επίθεση δολοφονήθηκε άλλος ένας ιθαγενής, ο 35χρονος Ντιονίζιο Σίλμερ… Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο, λίγο πριν τη δολοφονία της Κάσερες, η αστυνομία είχε εισβάλλει στο σπίτι του Φλόρες, κατέστρεψε τα υπάρχοντά του, τον βασάνισε κι έπειτα τον περιέφερε σιδηροδέσμιο πάνω σε ανοιχτό τζιπ στους οικισμούς της περιοχής για να τρομοκρατήσει τους πολίτες! Από την εποχή του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 125 στελέχη και ακτιβιστές του ιθαγενικού κινήματος και των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί το γεγονός ότι οι λαϊκές οργανώσεις της Ονδούρας δεν καλούν πλέον την προοδευτική κοινή γνώμη να απευθύνει τις διαμαρτυρίες της στην κυβέρνηση της χώρας, αλλά προτρέπουν τους αλληλέγγυους να επικοινωνούν απευθείας με την… πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα! Λογικό, αφού είναι η Ουάσιγκτον που κυβερνά στην πραγματικότητα την Ονδούρα. Επιπλέον, είναι η ίδια που εξοπλίζει το στρατό και την αστυνομία της Ονδούρας (που μόλις πριν λίγες μέρες για άλλη μια φορά κατέστειλε με αγριότητα διαμαρτυρία των ιθαγενών στην πρωτεύουσα ενάντια στο κύμα παρακρατικών δολοφονιών), και μετά, με το γνωστό κυνισμό του πολιτισμένου δυτικού, «εκφράζει τη λύπη της» για τους δολοφονημένους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!