Αύριο (Κυριακή 26/11) πραγματοποιούνται προεδρικές, βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ονδούρα. Μέχρι τώρα, όποτε ερχόταν στην επικαιρότητα αυτή η κεντροαμερικανική χώρα των 9 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν ήταν για καλό. Το 2009, υπό την καθοδήγηση της τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα ο πρόεδρος Μανουέλ Ζελάγια, ο οποίος ενοχλούσε την Ουάσιγκτον λόγω των στενών δεσμών του με τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, την Κούβα κ.λπ. Στα χρόνια που ακολούθησαν επιχειρήθηκε η τρομοκράτηση των λαϊκών και κοινωνικών κινημάτων, ενώ σε εκατοντάδες μετριούνται οι δολοφονίες αγωνιστών*. Πιο γνωστή περίπτωση αυτή της ιθαγενούς ακτιβίστριας Μπέρτα Κάσερες, που είχε στοχοποιηθεί ως «ανατρεπτική» από την κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Χουάν Ορλάντο Χερνάντεζ και δολοφονήθηκε πέρυσι από παρακρατικούς.

Στις πρώτες εκλογές μετά το πραξικόπημα του 2009, που πραγματοποιήθηκαν το 2013 (και ήταν «δίκαιες» αν πιστέψει κανείς τους παρατηρητές της… αμερικανικής κυβέρνησης), το δεξιό Εθνικό Κόμμα του Χερνάντεζ επικράτησε οριακά του προοδευτικού κόμματος LibRe (Ελευθερία και Επανίδρυση) που πρόσκειται στον ανατραπέντα πρόεδρο Ζελάγια. Ο Χερνάντεζ κρατήθηκε στην εξουσία χάρη στην ανοχή του έτερου παραδοσιακά «μεγάλου» κόμματος της Ονδούρας, του Φιλελεύθερου. Συνέχισε την πολιτική καταστολής και ταυτόχρονα διέπρεψε στο δεύτερο (μετά την υποστήριξη δικτατοριών) δημοφιλέστερο «άθλημα» του παλιού, ολιγαρχικού πολιτικού κόσμου της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής: τη διαφθορά και το ξεπούλημα του πλούτου της χώρας σε ξένες πολυεθνικές.

Αυτή τη φορά πάντως τα νέα μάλλον θα είναι απογοητευτικά για την ολιγαρχία της Ονδούρας και για τους πάτρωνές της στην Ουάσιγκτον. Το καλοκαίρι συγκροτήθηκε η «Συμμαχία της Αντιπολίτευσης Ενάντια στη Δικτατορία», με τη συμμετοχή του LibRe και άλλων κομμάτων. Για να διασφαλιστεί η νικηφόρα ενότητα της Συμμαχίας, το ισχυρό LibRe συμφώνησε στην προεδρική υποψηφιότητα του δημοφιλούς Σαλβαδόρ Νασράλα, μέχρι τότε επικεφαλής του PAC (Κόμμα Ενάντια στη Διαφθορά). Κι έτσι αύριο αναμένεται να επιστρέψει η Ονδούρα, μετά από 8 χρόνια «γύψου» και στημένης «μεταπολίτευσης», στο στρατόπεδο των χωρών που δεν αναγνωρίζουν την επικυριαρχία των ΗΠΑ. Εκτός κι αν η Ουάσιγκτον ρισκάρει μια νέα αιματηρή επέμβαση! Στη φωτό, ο Νασράλα και ο Ζελάγια στη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης της Συμμαχίας στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα.

 

* Βλ. μεταξύ άλλων φύλλο 331, σελ. 27.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!