Επικουρικές 50 ευρώ το μήνα για τους ναυτικούς με τη συγχώνευση του Ταμείου τους στο ΕΤΕΑ

 

Με αίτημα και πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, συγκλήθηκε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στις 21/7/2015 προκειμένου να συζητήσει για την κυβερνητική απόφαση που λήφθηκε και υλοποιήθηκε στο πρώτο πακέτο της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα με τους δανειστές. Σε αυτό το πακέτο προβλέπεται η ρύθμιση-καρμανιόλα της ενοποίησης όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικών Ασφαλίσεων και μεταξύ των επικουρικών ταμείων περιλαμβάνεται και η ασφάλιση των Ναυτικών στο επικουρικό ταμείο ΚΕΑΝ.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο και την ανταποδοτικότητα και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που προβλέπει για τα ταμεία, οι επικουρικές συντάξεις που θα παίρνουν οι ναυτικοί θα είναι της τάξης των 20 με 50 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε την Ένωση το υπουργείο Εργασίας, «η κυβέρνηση παγώνει (προσωρινά) έως το τέλος του χρόνου την ενοποίηση του ΚΕΑΝ στο ΕΤΕΑ καθώς και τη ρήτρα ελλείμματος. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρχει τις επόμενες ημέρες εγκύκλιος και σχετική Υπουργική Απόφαση».

Κατά τη διάρκεια της σύγκλησης της Ε/Ε ο γ.γ. της Ένωσης, Νίκος Κροκίδης, πρότεινε την πραγματοποίηση άμεσης συνάντησης με τον νέο υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο και ταυτόχρονα το σχεδιασμό αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων καθώς και την ενημέρωση και κινητοποίηση των απόμαχων της θάλασσας και των ναυτικών συνταξιουχικών οργανώσεων.

Ακόμη και έχοντας κοινό σκοπό, οι ενδοσυνδικαλιστικές κόντρες δεν λείπουν ούτε στην περίπτωση των ναυτικών. Όπως καταγγέλλει ο γ.γ. της ΠΕΝΕΝ, «η γνωστή γραφειοκρατία του κομματικού συνδικαλισμού ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-Μάγειροι σε σχετική ανακοίνωσή τους δεν αναφέρουν λέξη για τη σοβαρότατη αυτή εξέλιξη. Προφανώς, για πολλοστή φορά, επιδεικνύουν αφωνία και άρνηση στην οργάνωση αγώνων που είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν ενάντια στην κυβερνητική νεομνημονιακή πολιτική και τους τοκογλύφους δανειστές που επιβάλουν τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές τους. […] Τα φιλικά σε αυτούς ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει μια επικοινωνιακή επίθεση και μαζί με την Ν.Δ. (ο τομεάρχης της κατέθεσε ερώτηση μόλις προχθές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εφοπλιστών) και οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού και οι χρεοκοπημένοι ηγετίσκοι τους επιτίθενται ενάντια στην ΠΕΝΕΝ διότι πρότεινε και κάλεσε τους Ναυτεργάτες στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και όχι του ΠΑΜΕ!».

Η πρώτη μεγάλη απορία είναι: τι έχουν να χωρίσουν οι εργάτες μεταξύ τους; Η δεύτερη, και ακόμη μεγαλύτερη είναι όμως η εξής: ποιο είναι ακριβώς το συγκεκριμένο επίδικο, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι ναυτεργάτες έδωσαν ένα μάλλον ολιγάριθμο παρών και στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την περασμένη Τετάρτη;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!