Τα μεσάνυχτα της Κυριακής ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκίνησε χτες στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνηση που κατέθεσε την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία επί της πρότασης την Κυριακή τα μεσάνυχτα. Την ίδια μέρα, στις 6.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί αντικυβερνητική διαδήλωση στο Σύνταγμα στην οποία καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη του κόμματος δηλώνουν ότι η κατάθεση της πρότασης μομφής ανοίγει μια νέα σελίδα που θα χαρακτηριστεί από την κλιμάκωση της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τη Βουλή για να σταματήσει η εκτυλισσόμενη εκτροπή και να ανατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά.
Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε χτες με τις ομιλίες του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Βούτση. Αιτιολογώντας την πρόταση μομφής, ο Γ. Δραγασάκης είπε πως αυτή κατατίθεται «πρώτον, λόγω της καταφανούς δυσαρμονίας ανάμεσα στην πολιτική που ασκεί αυτή η κυβέρνηση και τις ανάγκες τις κοινωνίας, δεύτερον, λόγω της έντονης αντίθεσης της κοινωνίας προς την πολιτική αυτή και, τρίτον, λόγω των επικίνδυνων και διαρκών παραβιάσεων της δημοκρατικής νομιμότητας». Επεσήμανε μάλιστα πως «ο κ. Σαμαράς αποτελεί τον πρώτο πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος δεν έχει απαντήσει σε κανένα ερώτημα βουλευτή».
Από τη μεριά του ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται «το διακοσμητικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», θα ασκήσει «μέσα και έξω από τη Βουλή όλα τα συνταγματικά μας δικαιώματα» και ότι δεσμεύεται «για την κατάργηση του Μνημονίου και των βαρύτατων συνεπειών του».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του βουλευτή Αχαΐας, Βασίλη Χατζηλάμπρου, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Όλη η προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μήνυμα σε αυτούς που αγωνιστήκαν στην ΕΡΤ, στους ηρωικούς σχολικούς φύλακες που έκαναν την πορεία από τη Θεσσαλονίκη εδώ, στις Σκουριές, που έχουν αύριο μεγάλη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, στις καθαρίστριες που διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι ένα μήνυμα προς τον λαό ότι μαζί πρέπει να καταφέρουμε να χτίσουμε μια άλλη Ελλάδα».
Μία μέρα πριν, την Πέμπτη, καταθέτοντας την πρόταση μομφής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Ακόμα και όταν οι ίδιοι οι εταίροι μας παραδέχθηκαν τη λάθος συνταγή, η κυβέρνησή σας, η κυβέρνηση Σαμαρά, μίλαγε για success story. Ακόμα και όταν οι κυνικοί τεχνοκράτες του ΔΝΤ μίλησαν για διαγραφή μέρους του χρέους, η κυβέρνηση Σαμαρά σιώπησε… Μόνος σύμμαχός σας σε αυτή τη καταστροφική πορεία, μια μικρή ολιγαρχία προνομιούχων και ευνοημένων διαπλεκόμενων επιχειρηματιών».
Αναφερόμενος στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Πριν από πέντε μήνες αποφασίσατε, πραξικοπηματικά, χωρίς να το φέρετε στη Βουλή και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάλατε λουκέτο στη Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Επί μήνες αρνηθήκατε να συμμορφωθείτε με την απόφαση του ΣτΕ. Και επιμένοντας να παρανομείτε, να γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας ούτε καν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το λουκέτο στην ΕΡΤ φέρατε προς κύρωση στη Βουλή. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, προχθές, με προκλητικό τρόπο, η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποφάσισε να χαρίσει στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών καναλιών τη δημόσια περιουσία των ψηφιακών συχνοτήτων. Και δυο μέρες μετά, ολοκληρώνοντας πλήρως την εκτροπή και τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας σε μιντιακή δημοκρατία εισέβαλαν με απόφασή σας αστυνομικές δυνάμεις, στο κτίριο της Δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!