Η πρόταση μομφής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σκοπεύει στην άσκηση συνολικής κριτικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με παράλληλη προβολή των δικών της θέσεων και η όλη διαδικασία περιλαμβάνει, φυσικά, τη συνολική απάντηση της κυβέρνησης.
Στην περίπτωση της πρότασης μομφής, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση Σαμαρά, εκτιμήσαμε ότι η συγκεκριμένη στιγμή ήταν κατάλληλη για την υποβολή της. Κι αυτό, γιατί: α) Η οικονομική-κοινωνική-πολιτική κρίση έχει χτυπήσει «κόκκινο». β) Οι κυβερνητικές-μνημονιακές πολιτικές είναι αδιέξοδες και καταστροφικές για το λαό και τη χώρα. γ) Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει συνειδητοποιήσει ότι η σημερινή κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να εφαρμόσει μια πολιτική στοιχειωδώς ανεξάρτητη από τα κελεύσματα των δανειστών και του μεγάλου ελληνικού κεφαλαίου και δ) Ο ΣΥΡΙΖΑ –παρά τα μέχρι σήμερα ελλείμματα– έχει διαμορφώσει ένα συνολικό σχέδιο στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής.
Θεωρήσαμε, λοιπόν, και αυτό αποδείχθηκε σωστό, ότι με την πρόταση μομφής θα προκαλούσαμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στο Κοινοβούλιο, μια συζήτηση από την οποία οι Έλληνες πολίτες θα μπορούσαν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Δεν είχαμε αυταπάτες ότι με την πρόταση μομφής και την ψηφοφορία θα ρίχναμε την κυβέρνηση. Εξάλλου, όλες οι προτάσεις μομφής που έχουν υποβάλει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., την προηγούμενη 20ετία, δεν οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης. Να σημειωθεί, ακόμη, ότι η κλιμάκωση της κοινοβουλευτικής μας δράσης, όχι απλά δεν αντιστρατεύεται, αλλά, αντίθετα, συμπληρώνει τις κινηματικές δραστηριότητες. Ο αγώνας μέσα και έξω από τη Βουλή είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Από την πρόταση μομφής και τα αποτελέσματά της, αναμφισβήτητα το συνολικό ισοζύγιο ήταν θετικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση μομφής πέτυχε:
* Πρώτο, να στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον των πολιτών στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας. Άλλαξε, δηλαδή, την ατζέντα σε θετική κατεύθυνση.
* Δεύτερο, να αναδείξει την πολιτική γύμνια επιχειρημάτων από πλευράς κυβέρνησης και πρωθυπουργού, ιδιαίτερα. Κυβέρνηση και πρωθυπουργός απλά παπαγάλισαν το δρομολόγιο εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων και δεν δεσμεύτηκαν σε οτιδήποτε.
* Τρίτο, να καταδείξει το άγχος των κυβερνώντων απέναντι στη συνεχή άνοδο της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο λαό. Τα χάχανα του Σαμαρά, ο κουτσαβακισμός του, οι κλακαδόροι, αποδεικνύουν την αμηχανία και το φόβο τους.
* Τέταρτο, να προβάλει το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, στις βασικές του γραμμές: Κατάργηση Μνημονίου, διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους με επαναδιαπραγμάτευση, παραγωγική ανασυγκρότηση, πηγές χρηματοδότησης, κ.ο.κ.
* Πέμπτο, να προκληθούν τραυματισμοί στην κυβέρνηση. Με το «ναι» της Θ. Τζάκρη, που ήταν μια θετική και τολμηρή τοποθέτηση, με τη στάση και άλλων κυβερνητικών βουλευτών.
Η πρόταση μομφής σηματοδοτεί μια νέα αρχή της αδιάκοπης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και των πλατιών λαϊκών δυνάμεων μέχρι τη δημοκρατική ανατροπή.

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!