Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είναι περισσότερο γνωστός ως αγωνιστής για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι η αντίθεσή του στην οικονομική ανισότητα και στον βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ. Μικρό δείγμα η ομιλία του που εκφωνήθηκε στις 4/4/1967, στην εκκλησία Ριβερσάιντ της Ν. Υόρκης, που απόσπασμά της παραθέτω (αρχική πηγή: Democracy Now, σε μετάφραση της Ζ. Σιάπαντα για το tvxs.gr):

«Το 1957, ένας διορατικός Αμερικανός αξιωματούχος στο εξωτερικό είπε ότι το έθνος μας είναι σε λάθος μεριά μιας παγκόσμιας επανάστασης. Τα τελευταία 10 χρόνια, αναδύθηκε ένα μοτίβο καταπίεσης που δικαιολογεί την παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών “συμβούλων” στη Βενεζουέλα. Η ανάγκη να διατηρήσουμε κοινωνική σταθερότητα για τις επενδύσεις μας εξηγεί την αντεπαναστατική δράση των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα. Εξηγεί γιατί ελικόπτερα των ΗΠΑ χτυπούν αντάρτες στην Καμπότζη και γιατί οι ναπάλμ μας και τα Πράσινα Μπερέ δρουν εναντίον των ανταρτών στο Περού.

[…] Όταν οι μηχανές, τα κομπιούτερ, τα κέρδη κι οι τίτλοι ιδιοκτησίας θεωρούνται πιο σημαντικά από τον άνθρωπο, το τρίδυμο “ρατσισμός, ακραίος υλισμός και στρατοκρατία” γίνεται ανίκητο. Μια πραγματική επανάσταση αξιών θα μας κάνει να αμφισβητήσουμε κατά πόσον ήταν δίκαιες πολλές παλιές και σύγχρονες πολιτικές μας. Από τη μία, καλούμεθα να παίξουμε τον καλό Σαμαρείτη μα αυτό θα γίνει μόνο στην αρχή. Σύντομα θα δούμε ότι θέλει αναμόρφωση όλη η οδός της Ιεριχούς ώστε κανένας να μην πέφτει θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού ενώ ταξιδεύει στον δρόμο της ζωής. Ευσπλαχνία δεν είναι απλώς να δίνεις ψιλά σε έναν ζητιάνο. Είναι να βλέπεις ότι θέλει αλλαγή το σύστημα που παράγει ζητιάνους! Μια πραγματική επανάσταση αξιών σύντομα θα αντικρίζει με δυσαρέσκεια τη μεγάλη αντίθεση φτώχειας και πλούτου νιώθοντας εύλογη αγανάκτηση. Θα βλέπει, πέρα απ’ τις θάλασσες, μεμονωμένους Δυτικούς καπιταλιστές να επενδύουν τεράστια ποσά σε Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική και να πλουτίζουν, χωρίς να νοιάζονται για την κοινωνική βελτίωση των χωρών. Και θα λέει: “Δεν είναι δίκαιο!” Θα βλέπει τη συμμαχία μας με τους μεγαλοαστούς της Ν. Αμερικής και θα λέει: “Δεν είναι δίκαιο!” Η υπεροψία των Δυτικών, που νιώθουν ότι έχουν πολλά να διδάξουν μα τίποτα να διδαχτούν, δεν είναι δίκαιη. Μια επανάσταση αξιών θα επέμβει στην παγκόσμια τάξη και θα πει: “Ο πόλεμος δεν αποτελεί δίκαιη διευθέτηση διαφορών”. Καίμε ανθρώπους με ναπάλμ, γεμίζουμε τη χώρα χήρες και ορφανά, εμποτίζουμε ανθρώπους φύσει καλούς με δηλητηριώδες μίσος, ανακαλούμε από αιματηρά και ζοφερά πεδία μάχης στρατιώτες σωματικά ανάπηρους και ψυχικά διαταραγμένους».

Ο Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ακριβώς ένα χρόνο μετά, σαν σήμερα 4/4/1968, δολοφονήθηκε στο Μέμφις όπου είχε πάει για να στηρίξει την απεργία των εργατών καθαριότητας και να οργανώσει μια «Πορεία Φτωχών» προς την Ουάσιγκτον.

 

Θητεία τυμβωρύχου
εκτελεί ο Ιοβόλος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!