Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στους Δήμους

 

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων δίνουν ένα σημαντικό αγώνα με στόχο όχι μόνο την αποτροπή της απόλυσής τους, την εξασφάλιση μόνιμων και σταθερών εργασιακών σχέσεων και την ματαίωση των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων. Υπηρετώντας μια εξαιρετικά επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία, έχουν καταστεί εδώ και δεκαετίες όμηροι των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων που κυριαρχούν πια στο δημόσιο τομέα και είναι έρμαιο στα ψηφοθηρικά παιχνίδια των κυβερνώντων τη χώρα και τους Δήμους. Στα πρόσφατα μνημονιακά χρόνια, υπό το καθεστώς της απαγόρευσης των προσλήψεων ακόμα και για μόνιμες ανάγκες υποχρεώνονται σε ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας που διακόπτουν τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμπαίζει εδώ και μήνες τους συμβασιούχους των ΟΤΑ. Υπόσχεται νομοθετικές ρυθμίσεις και εξαγγέλλει παρατάσεις των συμβάσεών τους χωρίς να εξασφαλίζει τη νομιμότητα των ρυθμίσεων που προωθεί. Σήμερα, προφασιζόμενη μια άδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνεχίζει τον εμπαιγμό των εργαζομένων και αδιαφορεί όχι μόνο για το μέλλον τους αλλά και για αυτή ακόμα την δημόσια υγεία, καθώς οι όγκοι των σκουπιδιών συσσωρεύονται στις πόλεις.

Η Απόφαση του Ελεγκτικού και η κυβερνητική αδιαφορία συνδέονται άμεσα με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης τόσο της διαχείρισης όσο και της αποκομιδής των απορριμμάτων. Ήδη περιφέρειες της χώρας έχουν υπογράψει συμβάσεις με ιδιώτες για την διαχείριση των απορριμμάτων κατά παράβαση της σημερινής νομοθεσίας. Η ίδια η περιφέρεια Αττικής όχι μόνο διαιωνίζει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και παραχωρεί χώρους, μηχανήματα και αρμοδιότητες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το επόμενο βήμα είναι η συνολική απόδοση της διαχείρισης και αποκομιδής απορριμμάτων σε επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των πολιτών μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών.

Ο αγώνας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, με αυτή την έννοια, είναι πολύ σημαντικός. Θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία μιας συνολικότερης συστράτευσης των εργαζομένων και των πολιτών ενάντια στις μεθοδεύσεις του μνημονιακού καθεστώτος. Ο στόχος είναι εφικτός στο βαθμό που τα συνδικαλιστικά αιτήματα βρίσκουν τρόπο να συνδέονται με τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας.

 

Τ.Β.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!