Φωτο: Ηγέτες, βουλευτές και στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) επισκέπτονται τον τόπο του μακελειού στην Άγκυρα. Στην πρώτη γραμμή, από αριστερά προς τα δεξιά, ο επίτιμος πρόεδρος Ερτουρούλ Κιουρκτσιού (που είχε πάρει μέρος και στο τελευταίο Resistance Festival), ο συμπρόεδρος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η συμπρόεδρος Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.

 

«Μη στέλνετε συλλυπητήρια στους υπεύθυνους για τη σφαγή»…

Έτσι καταλήγει η έκκληση του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) προς τη διεθνή κοινότητα. Η προοδευτική τουρκική και κουρδική κοινή γνώμη δίκαια σοκαρίστηκε από το γεγονός ότι μια σειρά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (μεταξύ των οποίων και Έλληνες…) έστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα στον Ερντογάν και στην κυβέρνηση Νταβούτογλου! Δηλαδή στους υπεύθυνους για το μακελειό της Άγκυρας το περασμένο Σάββατο, που προκάλεσε τουλάχιστον 128 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες μεταξύ των υποστηρικτών του HDP και του σύμμαχου Κόμματος Εργασίας (EMEP).

Είναι σαφές ότι με αυτήν την κλιμακούμενη εκστρατεία τρομοκράτησης, που ξεκίνησε πριν τις εκλογές του Ιούνη και φτάνει πλέον σε σημείο δολοφονικού παροξυσμού, η Άγκυρα προσπαθεί να διαλύσει τη νέα λαϊκή δύναμη που αναδύθηκε στην Τουρκία και εμποδίζει την παντοκρατορία του Ερντογάν αλλά και τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή. Το HDP είχε ήδη καταγγείλει ότι ετοιμάζεται μεγάλη προβοκάτσια που αποσκοπεί στην αναβολή των νέων εκλογών, οι οποίες έχουν οριστεί για την 1η Νοεμβρίου, μετά την αδυναμία του κόμματος του Ερντογάν να σχηματίσει κυβέρνηση. Η έκκληση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την επαύριο της σφαγής, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ των επιθέσεων στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός μας στο Αμέντ (Ντιγιαρμπακίρ) στις 5 Ιουνίου, όπου πέντε πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, στη βομβιστική επίθεση στο Σουρούτς στις 20 Ιουλίου, όπου δολοφονήθηκαν 34 νέοι μας, και στη χτεσινή βομβιστική επίθεση ενάντια στην πορεία για την ειρήνη στην Άγκυρα. […] Η πολιτική του ΑΚΡ, να χρησιμοποιεί εξτρεμιστικές ομάδες ως ενδιάμεσους, η οποία ξεκίνησε με την υποστήριξη του προέδρου Ερντογάν προς ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος, το Αλ-Νούσρα κ.ά. (κι έφτασε στην εμπλοκή ακόμη και της υπηρεσίας αντικατασκοπείας ΜΙΤ), βρίσκεται στην καρδιά της τωρινής τραγωδίας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αποσκοπεί στην επιβολή ενός “προεδρικού καθεστώτος τουρκικού τύπου”, που θα τον καταστήσει μοναδικό πολιτικό άρχοντα της Τουρκίας. Για να το πετύχει αυτό, ο κ. Ερντογάν χρειάζεται να αποσπάσει το κόμμα του ΑΚΡ απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, ώστε να μπορεί να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει ως άμεσο στόχο να συμπιέσει το κόμμα μας, το HDP, κάτω από το 10%, που είναι το όριο εισόδου στη βουλή. Προκειμένου να το πετύχει, το ΑΚΡ υιοθέτησε ως στρατηγική προσέγγιση την κλιμάκωση της βίας. […] Οι κουρδικές πόλεις μπήκαν σε καθεστώς στρατιωτικής πολιορκίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας. Μόνο στην Τζίζρε, 21 άμαχοι πολίτες σφαγιάστηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να τηρήσει η διεθνής κοινότητα πιο αποφασιστική στάση έναντι του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησης του ΑΚΡ, που ήδη έχουν απολέσει κάθε νομιμοποίηση στα μάτια της κοινής γνώμης στην Τουρκία. Άρα θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας να απευθύνουν τα συλλυπητήριά τους απευθείας στους λαούς της Τουρκίας – και όχι στους κρατικούς αξιωματούχους που είναι πολιτικά και διοικητικά υπεύθυνοι για τη σφαγή».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!