Ο Κ. Βαξεβάνης έχει αναδείξει ένα ξεχασμένο είδος δημοσιογραφίας: την έρευνα, την τεκμηρίωση, την καταγγελία.

Από τη στήλη έχουμε παρουσιάσει όσα αποκάλυψε σχετικά με τις επιδόσεις του Ευ. Βενιζέλου στη νομιμοποίηση σκανδάλων, από την καλή κοινωνία της Θεσσαλονίκης, μέχρι και τα μεγάλα κόλπα της Siemens και των υποβρυχίων. Οι αποκαλύψεις του Κ. Βαξεβάνη, όχι μόνο κουκουλώθηκαν, αλλά κι ο ίδιος συκοφαντήθηκε από τους μηχανισμούς της λασπολογίας: «Δεν μπορεί να τα βάζει με τόσο ισχυρά κυκλώματα, κάποια άκρη θα έχει, άλλωστε είναι κρατικοδίαιτος της ΝΕΤ».
Στο περιοδικό Hot Doc, που εκδίδει, παρουσιάστηκε ρεπορτάζ για τις σχέσεις της κεντρικής παρουσιάστριας του MEGA, Ολ. Τρέμη, με εταιρία επικοινωνίας, η οποία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε αναλάβει την προώθηση των αεροπλάνων Euro Fighter, που είχε αποφασίσει να αγοράσει η κυβέρνηση Σημίτη. Το θέμα βρήκε τοίχο σιωπής στα ΜΜΕ.
Λίγες μέρες μετά ο Κ. Βαξεβάνης έπεσε θύμα ενέδρας στο σπίτι του. Ο ίδιος παρουσιάζει το συμβάν και τις εκτιμήσεις του σε κείμενό του με τίτλο Ενέδρα στο site Κουτί της Πανδώρας, που επιμελείται. Η είδηση κυκλοφόρησε ευρέως στο εναλλακτικό Διαδίκτυο της αντιπληροφόρησης, ενώ «πνίγηκε»… επαγγελματικώς, από τα κανάλια και τις εφημερίδες που εκστασιάζονται, όταν ένας γιατρός γράφει παραπάνω συνταγές ή ένας εστιάτορας δεν κόβει αποδείξεις!
Συχνά «μας» χαρακτηρίζουμε ως χώρα-μπανανία μετά τα τελευταία που μας βρήκαν. Στις αυθεντικές μπανανίες, όπου διαφεντεύουν οι πράκτορες των Αμερικάνων, οι σύγχρονοι τσιφλικάδες και οι μαυραγορίτες του εθνικού πλούτου, είναι σύνηθες φαινόμενο τους ενοχλητικούς δημοσιογράφους να τους τρώει το «μαύρο σκοτάδι». Εδώ, προς το παρόν, το μαύρο σκοτάδι εξαφανίζει τις δουλειές τους, αλλά τώρα η παγωμάρα της απειλής τυλίγει και όσους ενοχλούν.
Ο λόγος στον Κ. Βαξεβάνη: «Υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος να πεις την αλήθεια όταν υπάρχουν πράγματα που σε μπερδεύουν ή που σε φοβίζουν. Να πεις τα γεγονότα. Στα γεγονότα συμπεριλαμβάνεται (δυστυχώς για κάποιους) και η βεβαιότητα που αποκτάς ξαφνικά, όταν απέναντί σου υπάρχει κάποιος που αντιλαμβάνεσαι πως είναι αυτός, που είναι εκεί για να σε σκοτώσει… Πριν ανακοινώσω οτιδήποτε… ένα από τα γνωστά blog παρακρατικής δράσης έκανε ανάρτηση για να ακυρώσει εκ των προτέρων την όποια δική μου ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ανάρτηση, γνωστός δημοσιογράφος-παρουσιαστής, προσπαθούσε να πείσει γνωστό επιχειρηματία για τον οποίο κάνει ειδικές αποστολές για τα συμφέροντά του, πως δέχθηκε επίθεση. Η επίθεση, μάλιστα, έλεγε δεν είχε καμιά επιβεβαίωση από την αστυνομία. Ακόμα και αν μία στις χίλιες πίστευα πως δεν έκαναν καμιά επίθεση εναντίον μου, το “δημοσίευμα” με πείθει».

θητεία Τυμβωρύχου
εκτελεί η «σειρά» του ’69

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!