Ιστορίες… Διά Βίου Μάθησης.

Είχαμε ασχοληθεί, σε προηγούμενο φύλλο του Δρόμου, για την κατάσταση που επικρατεί στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), όπου μόνιμοι υπάλληλοι καλύπτουν κενές θέσεις εργασίας με επιμίσθια.
Αισίως –σύμφωνα με καταγγελίες που έχουμε στα χέρια μας- οι μόνιμοι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, που λαμβάνουν επιμίσθιο, έχουν φτάσει τους 48! Οι αμοιβές ανά έργο ξεκινούν από τα 500 ευρώ και φτάνουν τα 900! Υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι που μέσα στο ωράριό τους εργάζονται σε τρία έργα ταυτόχρονα!
Το γεγονός έχει προκαλέσει την αντίδραση του Συλλόγου Συμβασιούχων ΙΔΕΚΕ, που σε σχετική επιστολή τους αναφέρουν ότι «…σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι απασχολούνται σε παραπάνω από δύο έργα χωρίς στην πραγματικότητα να προσφέρουν τίποτα σε αυτά». Μερικοί δεν εμφανίζονται καν στην υποτιθέμενη απασχόλησή τους, επιβαρύνοντας με διπλή εργασία τους συμβασιούχους, που αναγκάζονται να κάνουν και τη δουλειά των «υπαλλήλων-φαντασμάτων».
Την ίδια στιγμή, με την υπ’ αριθμ. 27579/22-10-2010 απόφαση της διοίκησης του ΙΔΕΚΕ, οι συμβασιούχοι υποχρεούνται να δουλεύουν αποκλειστικά σε μόνο ένα έργο με το σκεπτικό ότι η απασχόλησή τους σε περισσότερα από ένα έργα θα στερούσε θέσεις από ανέργους.
Οι συμβασιούχοι με την επιστολή τους θέτουν στη διοίκηση ΙΔΕΚΕ ορισμένα ερωτήματα:
1) Γιατί την ίδια στιγμή που επιτρέπεται σε μόνιμους υπαλλήλους να «καλύπτουν» κενά που δημιούργησε η παραίτηση ή η μη ανανέωση συμβάσεων των συμβασιούχων, δεν δίνεται η δυνατότητα σε ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς ή περιφερειακά στελέχη να εργαστούν σε περισσότερα από ένα έργα; Να σημειωθεί ότι το ωρομίσθιο είναι τόσο χαμηλό (16 ευρώ την ώρα μικτά), που η πρόσθεση κάποιων ωρών επιπλέον φτάνει σε ένα ποσό που μετά βίας θα τους επέτρεπε την επιβίωση.
2) Η απασχόληση των μόνιμων υπαλλήλων δεν έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τη σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το επιμίσθιο των δημόσιων υπαλλήλων δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25% του βασικού μισθού;
3) Πέρα όμως από ό,τι ισχύει σε νομικό επίπεδο, τίθεται ένα μέγα ηθικό θέμα. Σε μια περίοδο με ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά ανεργίας, είναι πρόκληση να μην προκηρύσσονται θέσεις που θα πρόσφεραν απασχόληση σε άνεργους συμπολίτες μας…
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δεκάδες εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ παραμένουν απλήρωτοι, ενώ και όσοι μέχρι τώρα πληρώνονταν έχουν να δουν μισθό από τις αρχές Οκτωβρίου, λόγω της… «Διαύγειας».
Ο Σύλλογος ζητά, χωρίς μέχρι τώρα να έχει πάρει απάντηση, «να δοθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, οι οποίες καθυστερούν λόγω του προγράμματος “Διαύγεια”». Ζητούν ακόμη να ενημερωθούν για ποιο λόγο δεν λήφθηκαν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η καθυστέρηση.

Μ.Σ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!