Για την Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης Κατερίνης. Των Μπέττυς Σκουφά και Νίκου Ορνιθόπουλου

Η Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης Κατερίνης ξεκίνησε τη δράση της τον Απρίλιο του 2013 με πρώτο στόχο τη σίτιση οικογενειών με προσφορά τροφίμων που μαζεύονται κάθε Σάββατο από σούπερ μάρκετ και 2 φορές το μήνα από τη λαϊκή αγορά της πόλης. Η δράση, πλέον, έχει μπει σε πολύ καλούς ρυθμούς και εξυπηρετεί γύρω στα 180 άτομα κάθε εβδομάδα.
Η ανταπόκριση των πολιτών και των παραγωγών είναι πολύ παραπάνω από θερμή. Στις εξορμήσεις μας αυτές ερχόμαστε σε επαφή με τους συμπολίτες μας, τους ενημερώνουμε κι ενημερωνόμαστε από αυτούς, τους καλούμε στην εβδομαδιαία συνέλευση που κάνουμε κάθε Πέμπτη.
Μια από τις επόμενες δράσεις της Κοινωνικής Κουζίνας Αλληλεγγύης ήταν η συλλογή σχολικών ειδών σε συνεργασία με φορείς της πόλης (ΕΛΜΕ, Ένωση Γονέων, Πρωτοβάθμια). Η δράση αυτή κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο με κεντρική εκδήλωση (θεατρική παράσταση, κλόουν) στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, πάλι σε συνεργασία με τους φορείς. Την παράσταση παρακολούθησε πλήθος γονέων και μαθητών κάθε ηλικίας, οι οποίοι με την παρουσία τους και την προσφορά τους σε σχολικά είδη, απέδειξαν ότι τα μνημόνια και η καταβαράθρωση της ζωής μας μπορούν να αντιπαλευτούν μόνο με αλληλεγγύη.
Στη συνέχεια ξεκινήσαμε το Κοινωνικό μας Φροντιστήριο που λειτουργεί κανονικά από τα μέσα Οκτώβρη σε σχολείο που μας παραχώρησε ο Δήμος Κατερίνης. Και η δράση αυτή γίνεται με τη συνεργασία της ΕΛΜΕ και της Ένωσης Γονέων. Ο κύριος, όμως, όγκος δουλειάς βγήκε μέσα από συντρόφους και μέλη της Κοινωνικής Κουζίνας. Το κοινωνικό φροντιστήριο αφορά σε πρώτη φάση το Λύκειο με στόχο να εξεταστεί η περίπτωση να επεκταθεί και στο Γυμνάσιο. Στο κοινωνικό φροντιστήριο παρακολουθούν μαθήματα 40 περίπου μαθητές και διδάσκουν σε εθελοντική βάση 18 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων.
Στα άμεσα σχέδιά μας εντάσσονται η δημιουργία Επιτροπής ενάντια στις κατασχέσεις με κεντρική ενημερωτική εκδήλωση τον Δεκέμβριο και δημιουργία επιτροπής άμεσης επέμβασης από πολίτες, καθώς και η δημιουργία αλληλέγγυου λαχανόκηπου για καλλιέργεια λαχανικών όλο το χρόνο.
Στόχος αυτών των δύο είναι κατ’ αρχάς το χτίσιμο ενός πλατιού δικτύου αλληλέγγυων, συνειδητοποιημένων και ενεργών πολιτών, το οποίο πέρα από τις διακηρύξεις θα περνά και σε συγκεκριμένες αποτελεσματικές ενέργειες απόκρουσης της μνημονιακής λαίλαπας. Ο λαχανόκηπος εμπεριέχει, επιπλέον, την εμπλοκή συμπολιτών μας σε μία συνεργατική καλλιέργεια με άμεσο στόχο την κάλυψη αναγκών της Κοινωνικής Κουζίνας, αλλά και των ίδιων των πολιτών που συμμετέχουν στην καλλιέργεια του χωραφιού. Είναι ένα βήμα, πρωτ’ απ’ όλα, που αφορά την ίδια την επιβίωση ασθενέστερων κομματιών συμπολιτών μας, το μερικό –έστω– ξεπέρασμα του αδιεξόδου της ανεργίας και κυρίως αποτελεί ένα πρώτο σκαλοπάτι εισόδου στη λογική «ενεργοποιούμαστε μέσα στο σύνολο και δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του στην κρίση».
Εν κατακλείδι: Στους 6 μήνες παρουσίας κι ενεργού δράσης της η Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης κατάφερε πολλά και θέλει να καταφέρει ακόμη περισσότερα. Ήρθαμε σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους. Άνθρωποι που δεν εντάσσονται σε πολιτικά σχήματα και καταφέραμε να τους πείσουμε και παράλληλα να πειστούμε κι εμείς ότι μόνο με την προγραμματισμένη, στοχευμένη δράση, με τη συνεργασία και συλλογικότητα μπορούμε να ελαφρύνουμε κάπως την αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξής μας. Άνθρωποι που έχουν χάσει ίσως την ελπίδα κι εμπιστοσύνη τους στα γνωστά μέχρι τώρα πολιτικά κόμματα που, ομολογουμένως, δεν θέλουν να φορέσουν καμιά πολιτική ταμπέλα, προστρέχουν στις δομές αλληλεγγύης και στην κοινωνική κουζίνα. Όχι επειδή είναι αριστεροί ή ό,τι άλλο, αλλά αναγνωρίζοντας ότι με την ενεργό δράση μπορούν να υπερπηδηθούν προβλήματα.
Το θετικό με την αλληλεγγύη είναι ότι μπορεί και συνενώνει ανθρώπους διαφορετικών ίσως πολιτικών προελεύσεων σε έναν κοινό στόχο. Αυτός ο στόχος μπορεί να είναι η παροχή δωρεάν μαθημάτων, η στήριξη με τρόφιμα σε μια οικογένεια που υποφέρει, η κοινωνικότητα και κοινωνικοποίηση που θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τι ακριβώς σημαίνει. Ο ανθρωπισμός και η πολιτικοκοινωνική χειραφέτηση εν γένει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!