Η απόφαση του Καραβανιού Αλληλεγγύης από τη Χαλκιδική να ορίσει την Κατερίνη ως έναν από τους σταθμούς του στο ταξίδι ενημέρωσης για το έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές, έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε δομές αλληλεγγύης και συλλογικότητες της Πιερίας να συναντηθούν και να συνεργαστούν.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα των δομών που πήραν την αρχική πρωτοβουλία να οργανώσουν την υποδοχή, υπήρξε άμεση.
Στην πρώτη συνάντηση που έγινε σε χώρο μιας από τις συλλογικότητες, της «μητέρας γης», μπήκαν οι βάσεις αυτής της συνεργασίας. Σε απόλυτα ισότιμη βάση, μοιράσθηκαν οι δράσεις: Η Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης Κατερίνης παραχώρησε τα τρόφιμα. Ο κοινωνικός συνεταιρισμός γυναικών Μούσες Πιερίων ανέλαβε το μαγείρεμα. Πολίτες, μέλη των δομών, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην ετοιμασία του αλληλέγγυου γεύματος. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας παραχώρησε τα κιόσκια και τους πάγκους της.
Για 2 ημέρες, μέλη όλων των δομών, από κοινού, μοίρασαν χιλιάδες έντυπα ενημερώνοντας τους πολίτες της Πιερίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού. Η Ομάδα Σπείρα Γης έφερε τους μουσικούς που κάλυψαν την εκδήλωση και η ηχητική κάλυψη έγινε με χορηγία πολίτη της περιοχής. Τέλος, η συνέντευξη Τύπου συμφωνήθηκε να δοθεί στο φιλόξενο Στέκι Πολιτών. Την ημέρα της εκδήλωσης, εθελοντές από όλες τις δομές ετοίμασαν το χώρο υποδοχής του καραβανιού, στην Κεντρική Πλατεία της Κατερίνης. Υποδέχτηκαν και αγκάλιασαν τους Χαλκιδικιώτες. Διαδήλωσαν μαζί τους γεμίζοντας τους δρόμους της πόλης και στο τέλος χόρεψαν και συνέφαγαν μαζί, σε μια γιορτή αλληλεγγύης. Το κλείσιμο της εκδήλωσης άνοιξε στην Πιερία νέους δρόμους κοινών δράσεων, χωρίς καχυποψίες και αποκλεισμούς.

Νίκος Ορνιθόπουλος, Μπέτυ Σκούφα

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!