Τι είδους εκλογές θα είναι αυτές που έχει προγραμματιστεί να γίνουν στις 3 Μαΐου στη Βολιβία, ένας Θεός ξέρει. Ο συμβιβασμός μεταξύ του στρατοπέδου του Μοράλες και της ντε φάκτο κυβέρνησης των πραξικοπηματιών προβλέπει ότι οι προηγούμενες εκλογές θεωρούνται άκυρες, και στις νέες δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος ο Μοράλες και υποψήφιος αντιπρόεδρος ο Λινέρα. Με βάση αυτόν, άλλωστε, το MAS-IPSP κατέληξε τελικά στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομίας Λουίς Άρσε για την προεδρία, και του ιθαγενούς Νταβίντ Κοτσεχουάνκα για την αντιπροεδρία.

Όμως το στρατόπεδο των πραξικοπηματιών, αν και αλληλοσπαρασσόμενο όσον αφορά τις δικές του υποψηφιότητες, συμφωνεί σε ένα πράγμα: να κάνει ό,τι μπορεί για να σαμποτάρει και τις ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας των υποστηρικτών του Μοράλες. Στα πλαίσια αυτά εντείνονται οι διώξεις, συλλήψεις και φυλακίσεις στελεχών του MAS-IPSP, ερευνάται από το φιλοπραξικοπηματικό τμήμα της Δικαιοσύνης ο ίδιος ο προεδρικός υποψήφιος Λουίς Άρσε και –το κερασάκι στην τούρτα– προχθές η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή απαγόρευσε την υποψηφιότητα του Μοράλες για τη θέση του γερουσιαστή. Η δυστοκία στη λήψη της απόφασης (μόλις μία μέρα πριν η πρόεδρος της Επιτροπής διέψευδε ότι θα απαγορευτεί στον Μοράλες να είναι υποψήφιος γερουσιαστής) δείχνει, από την άλλη, τους δισταγμούς και τις εσωτερικές αντιθέσεις στους «θεσμούς».

Εν πάση περιπτώσει, η τελευταία αυτή απόφαση δείχνει ότι οι κάλπες θα έχουν μέχρι και… κάγκελα προκειμένου να εκφοβιστεί το εκλογικό σώμα και να βγει το αποτέλεσμα που προσδοκούν η Ουάσιγκτον και η ντόπια ολιγαρχική ελίτ. Ακόμη κι έτσι, τα πράγματα είναι αμφίρροπα: η τελευταία δημοσκόπηση, αν και δεν περιλαμβάνει στο δείγμα της τις απομακρυσμένες ιθαγενικές κοινότητες που ψηφίζουν συντριπτικά υπέρ του MAS-IPSP, δίνει πρώτο το κόμμα του Μοράλες με ποσοστό 31,6%. Δεύτερος, με 17,1%, έρχεται ο Κάρλος Μέσα, και τρίτη με 16,5% η «μεταβατική πρόεδρος» Ζανίν Άνιεζ. Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει μια δημοσκόπηση που είχε παραγγείλει εμπιστευτικά η πρεσβεία των ΗΠΑ, αλλά τελικά διέρρευσε: δίνει 37% στο MAS-IPSP, 11% στον ακροδεξιό Καμάτσο και από μόλις 9% στους Μέσα και Άνιεζ. Ένας λόγος παραπάνω να μπουν κάγκελα στις κάλπες…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!