Κάπως έτσι

Δεν έχουμε απλώς μια αριστερή κυβέρνηση. Έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία καθοδηγείται από ένα αριστερό κόμμα που έχει και μια αριστερή πτέρυγα. Της οποίας ηγείται ο… Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο μυαλό έρχεται ένα ανέκδοτο περιστατικό από τη Μεταπολίτευση. Ο δεξιός πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ, ακροδεξιών τάσεων και μεταξύ άλλων γνωστός και ως «γεφυροποιός» με το χουντικό καθεστώς, είπε κάποια στιγμή σοβαρότατα, μιλώντας σε κύκλο φίλων του και δημοσιογράφων: «Εγώ είμαι αριστερός». Αφού όλοι έμειναν εμβρόντητοι, ολοκλήρωσε τη φράση του: «Έτσι τουλάχιστον δηλώνει ο ράφτης μου». Ε, κάπως έτσι…

Ρ.Ρ.

 

Μείναμε κολώνες

Μια ανάσα ανακούφισης πήραν την Τετάρτη οι δημότες Θεσσαλονίκης με την παρουσίαση του νέου προγράμματος Ψηφιακής Στρατηγικής 2017-2030 του Δήμου. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα; Νέα διαδικτυακή πύλη και αναβάθμιση του data center, πλατφόρμα διαβούλευσης με τους δημότες, εισαγωγή στα social media, συλλογή δεδομένων μέσα από αισθητήρες, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πληροφορίες για την κυκλοφορία και τι άλλο από έξυπνες κολώνες φωτισμού! Είναι τόσο έξυπνες που θα σου δίνουν δεδομένα για πλημμύρες, θέσεις στάθμευσης, για τους κάδους, για τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τέλος, δεν απαντούν σε αδιάκριτες ερωτήσεις που αφορούν: Ανεργία, ΟΑΣΘ, αλατιέρες, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο κατάλογος με τις απαγορευμένες λέξεις θα εμπλουτιστεί στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Α.Τ.

 

Συνεταιράκια

Έκατσα και υπολόγισα πως ένας νέος επαγγελματίας, μόλις ξεκινήσει να δουλεύει θα πρέπει να αποδίδει το 76% του εισοδήματός του στο κράτος. Δηλαδή να παίρνει 100, να του μένουν 24 κι από αυτά να καλύπτει τα έξοδα της επιχείρησης και τις δικές του ανάγκες. Έτσι σχηματικά και αφαιρετικά ακούγεται τόσο τραγικό σαν να είναι λάθος. Λαϊκισμός για τις εντυπώσεις. Κι όμως κατά βάθος, δεν υπάρχει λάθος… όπως λέει, περίπου, και το τραγούδι.

Κ.Τ.

 

Πλανητική αναταραχή

Από το Κίεβο ως το Καράκας, από τη Βοσνία ως τη Μέση Ανατολή, ο πλανήτης σιγοβράζει. Ανεξάρτητα από τις αφορμές ή τα προτάγματα που προβάλλονται, η αιτία είναι ίδια παντού: οι άνθρωποι δυστυχούν. Τους λείπει το ψωμί και η ελευθερία – ταυτόχρονα.

Δεν ξέρω (υποθέτω ότι κανείς δεν ξέρει) πώς θα εξελιχθεί και πού θα οδηγήσει αυτή η πλανητική αναταραχή. Υποθέσεις μόνο μπορούμε να κάνουμε – και καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν είναι αισιόδοξη.

Πάνος Ζέρβας

 

Μια μαχαιριά

Πρόσφατα, ετοίμαζα τις σημειώσεις που δίνω στους μαθητές μου. Ανάμεσα σε αυτές είχα και μια λίστα με ειδικά/γενικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Με έπιασε κατάθλιψη, με το πόσα από τα καλύτερα βιβλιοπωλεία έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια…

Κάθε ένα που έσβηνα από τη λίστα μου και μια μαχαιριά στην καρδιά μου.

Ηλίας Ταμπακέας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!